Dostupni linkovi

Kako do izručenja Kneževića Crnoj Gori?


Duško Knežević u Londonu
Duško Knežević u Londonu

Informativna služba Uprave policije Crne Gore je zvanično potvrdila da je za odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem, vlasnikom Atlas grupe, raspisana crvena Interpolova potjernica na zahtjev NCB Interpol Podgorica u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo. Nekoliko sati prije saopštenja policije Kneževićeva Atlas grupa je saopštila "da je advokatski tim predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića iz Londona utvrdio da ne postoji nikakva međunarodna potjernica za Kneževićem".

Otvoreno je pitanje koliko će trajati procedura potencijalnog izručenja, s obzirom da se Knežević nalazi u Velikoj Britaniji čiji je, kako tvrdi, državljanin.

Komentarišući informaciju da je predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević na crvenoj Interpolovoj potjernici po zahtjevu Crne Gore, advokat odbjeglog biznismena Zdravko Đukanović za Radio Slobodna Evropa kaže da ne očekuje da će Velika Britanija izručiti Kneževića Crnoj Gori, niti će Knežević dati saglasnost za izručenje, ukoliko takvo izjašnjenje od njega bude traženo. Prema riječima advokata Đukanovića razlog su okolnosti u kojima, kako kaže, nema uslova da se na regularan način dokaže Kneževićeva nevinost.

"Kao branilac još uvijek nemam zvaničnu informaciju da je Knežević na crvenoj potjernici Interpola. Imamo neke nezvanične informacije u tom smislu. U svakom slučaju, ne očekujemo da Duško Knežević bude izručen Crnoj Gori zato što je za takav postupak ekstradicije potrebna saglasnost državnih organa Velike Britanije", kaže advoakt.

"Da bi se ta saglasnost dala", pojašnjava, "potrebno je da budu ispunjeni uslovi za ekstradiciju koji podrazumijevaju osnovanost navoda za krivični postupak za koji se ekstradicija traži, a Duško Knežević nije izvršio ni jedno krivično djelo koje mu Specijalno tužilaštvo stavlja na teret".

"Knežević apsolutno neće biti saglasan da bude izručen Crnoj Gori, kao što sam mu ja već sugerisao. U ovakvim uslovima, kada Kneževiću neprekidno podnose nove krivične prijave, a u okolnostima u kojima on ukazuje na krivična djela koja su činili neki od aktera vlasti, smatramo da nema uslova da se dâ pristanak. U nekim normalnim uslovima ne bi bilo problema, ali ovako ne smatramo da su ovo uslovi u kojima može da se dokaže njegova nevinost", kaže advokat Zdravko Đukanović.

Ambasada Velike Britanije u Podgorici je na ranije upite medija da li ima prepreka da London izruči Duška Kneževića, predsjednika Atlas grupe, odgovorila "da u praksu Ambasade ne spada komentarisanje pojedinačnih slučajeva, ali da se svaki zahtev za izručenje koji upute nadležni organi Crne Gore procesuira u skladu sa ekstradicionim aktom Ujedinjenog Kraljevstva usvojenim 2003. godine".

Na zvaničnom sajtu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva se nalaze uputstva o proceduri potencijalne ekstradicije koja sugerišu da je potrebno ispuniti rigorozne zakonske uslove. Prema objavljenoj dokumentaciji, Velika Britanija kada su u pitanju ekstradicije dijeli države u dvije kategorije.

Crna Gora spada u drugu kategoriju u kojoj su, između ostalih, Srbija, Rusija i Albanija, sa kojima Britanija ima 'internacionalni ekstradicioni akt', čije su mjere za izručenja drugim državama mnogo striktnije nego kada su u pitanju zemlje iz prve kategorije kao što su Francuska, Španija i Njemačka.

Podsjetimo, Crna Gora je sa Velikom Britanijom prošle godine završila pregovore o zaključenju ugovora o izručenju, ali taj ugovor još nije zvanično verifikovan, pa se izručenje iz Britanije u Crnu Goru i obrnuto obavlja u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, koju su potpisale obje države.

Bjesni rat između Kneževića i Đukanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Prema proceduri, nakon što Velika Britanija locira gdje se Knežević nalazi, dužna je da o tome obavijesti Crnu Goru, nakon čega Ministarstvo pravde Crne Gore šalje zamolnicu o izručenju Kneževića. Po Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, u slučaju da država uhapsi traženu osobu - crnogorski organi imaju rok 18 dana da dostave dokumentaciju i najave da su spremni da traže izručenje, a 40 dana da dostave kompletnu dokumentaciju i pošalju zamolnicu za izručenje. Nakon toga, britanski sud odlučuje po molbi iz Podgorice.

Da bi neko bio isporučen Crnoj Gori potrebno je da o tome donesu odluku državni sekretar Ujedinjenog Kraljevstva i sudovi koji su teritorijalno nadležni za ekstradiciju. Prije nego što zahtjev uopšte dođe do državnog sekretara on se podnosi i Jedinici za međunarodnu kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Britanije. Eventualnom postupku izručenja slijede ove procedure:

"Zahtjev za izručenje se upućuje državnom sekretaru, zatim državni sekretar odlučuje da li će potvrditi zahtjev. Ako sekretar potvrdi zahtjev sudija nadležnog suda odlučuje da li će izdati nalog za hapšenje, navodi se na zvaničnom sajtu britanske Vlade. Nakon ovih početnih uslova, traženo lice se privodi i izvodi pred sud gdje slijedi preliminarno saslušanje, zatim saslušanje o izručenju nakon čega Državni sekretar odlučuje da li će narediti izručenje. Državni sekretar može da odbije izručenje ako smatra da za to postoje razlozi. Osim osnovnih kriterijuma, treba dodati sudijsko uvjerenje da su ispunjeni proceduralni zahtjevi, mišljenje Državnog sekretara, žalbe traženog lica Visokom sudu na prethodnu odluku, žalbe na potencijalno izručenje, žalbe Vrhovnom sudu Velike Britanije", navodi se, između ostalog, na internet stranici britanske Vlade.

Advokat Zdravko Đukanović nije mogao da precizira koliko može trajati proces odlučivanja o izručenju, ali navodi da je odbrana ponovo uputila zahtjev Specijalnom tužilaštvu za saslušanjem Kneževića preko video linka:

"To je postupak koji obuhvata radnje državnih organa koje mogu da potraju i više mjeseci. Mi smo kao odbrana predali Specijalnom tužilaštvu još jednu urgenciju da Duško Knežević bude saslušan putem video linka ili zamolnim putem. Za takvo saslušanje su ispunjeni svi uslovi. Crna Gora i Velika Britanija su potpisnice Evropske konvencije o pružanju međunarodne pomoći u krivičnim stvarima i dva protokola koja u ovakvim situacijama apsolutno predviđaju mogućnost saslušanja zamolnim putem. Za tako nešto nema smetnji", pojašnjava Đukanović.

Specijalno tužilaštvo sprovodi istragu protiv biznismena Kneževića sumnjičeći ga za pranje novca, utaju poreza i stvaranje kriminalne organizacije u najmanje par slučajeva koji su vezani i za poslovanje njegove dvije banke čiji je rad blokiran od strane Centralne banke. U međuvremenu, Knežević se oglašava preko društvenih mreža i medija, te objavljuje dokumentaciju na osnovu koje iznosi tvrdnje o korumpiranosti visokih državnih zvaničnika i predstavnika dijela crnogorskih institucija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG