Dostupni linkovi

Destabilizacija Đukanovića ili države?


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) povukla je svoje prijedloge zaključaka o aferi "Koverta" nakon devet sati parlamentarne rasprave.

O zaključcima, kojima se traži istraga potencijalne političke korupcije u Crnoj Gori i konstatuje da je produbljeno nepovjerenje u izborni proces, na kraju rasprave nije se ni glasalo. Razlog je, što je vladajuća koalicija predložila amandmane koji, kako je rečeno, obesmišljavaju prvobitnu namjeru opozicije.

Poslanici nisu glasali o zaključcima o aferi "Koverta", koje je predložila opozicija jer je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) djelovala amandmanski.

Inicijator, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, je saopštio da su amandmani DPS-a praktično neozbiljni i ocijenio da je bolje povući prijedlog zaključaka nego da takve usvoji Skupština.

"Ovakvi događaji će dodatno Crnu Goru pokazati kao nestabilnu zemlju, nesposobnu da politički rješava otvorene političke činjenice. Nije način da ovaj dom ostavi ovakav papir (sa amandmanima vladajuće koalicije) iza sebe. U ovakvom stanju, ovakve pregrijanosti, u ovakvim problemima, ovo nije rješenje problema. Da ne bi naši zaključci bili pretvoreni u besmisao, da taj besmisao ne bude ostao sa imenima Skupštine Crne Gore, mi smo prinuđeni da ih povučemo", rekao je Krivokapić nakon čega je okončan rad parlamenta bez glasanja.

Da li je Crna Gora zarobljena država, da li se vlast u Crnoj Gori osvaja na osnovu tajnog finansiranja i crnih fondova, da li institucije selektivno sprovode istrage vezane za političku korupciju i izborne neregularnosti? To su, između ostalog, bila pitanja koja su otvorena u Skupštini Crne Gore u okviru rasprave o aferi "Koverta" na inicijativu opozicionog SDP-a i posljedicama jedne od najvećih afera koje su uzdrmale crnogorsku političku i ukupnu javnost.

"Građanska Crna Gora je na ulici" - konstatovao je Krivokapić na početku rasprave o aferi "Koverta", opisujući trenutni politički i društveni ambijent u Crnoj Gori, povodom koje su otpočeli i građanski protesti.

"Svaka vlast koja izvire iz 'Koverte' ima samo jedan cilj, da pohara svoj narod. Nema težeg grijeha u miru nego vršiti poharu svog naroda. Crna Gora nije došla dotle da se izdigne iznad vlasti jedne partije i jednog čovjeka. Crna Gora živi autokratiju gdje je jedan čovjek i jedna partija iznad države, gdje država služi jednom čovjeku i jednoj partiji. Ima li demokratije tamo gdje su izbori potpuno sporni, a sad vidimo i kovertirani. ne može biti slobode. osnovno pravo demokratije je uništeno, da građanin slobodno glasa", rekao je Krivokapić.

Zaključci koje je predložio SDP Skupštini Crne Gore, a koji nisu prihvaćeni u originalu povodom afere "Koverta", su bili: da Skupština zahtjeva od nadležnih institucija da prioritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Duško Knežević; da tužilaštvo utvrdi ko su akteri ovog teškog krivičnog djela; da Skupština konstatuje da su dešavanja oko afere "Koverta" a u kojoj učestvuje sam državni vrh, dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces i nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore; kao i da Skupština konstatuje da Crna Gora postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji koje nemaju politički i sudski epilog.

Uz to, zaključcima Skupština ohrabruje nastavak aktivnosti Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka.

Vladajući DPS nije prihvatio zaključke o aferi "Koverta" jer su zaključci za tu partiju, između ostalog, tendenciozni i politikantski.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević je priznao da je njegova stranka prekršila zakon o finansiranju političkih stranka, ali i naglasio da je platila kaznu zbog toga. Rakočević je ocijenio da opozicija i drugi društveni subjekti žele da uzbune javnost kako bi vaninstitucionalnim djelovanjem destabilizovali vlast.

"Prisustvujemo nastavku afera koje traju dvadeset godina. Izvođači radova i producenti su isti kao do sada, dio medija, dio civilnog sektora i cjelokupna opozicija. Sa jednim jedinim ciljem da se destabilizuje Crna Gora, da se napravi ukupni metež, ne bi li se na koncu na osnovu jednog socijalnog bunta i nezadovoljstva vaninstitucionalno smijenila vlast", ocijenio je Rakočević.

Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta (DF) je oštro kritikovao institucije koje bi trebalo da se bave rasvjetljavanjem korupcionaških afera.

"Godinama ukazujemo da je došlo do srastanja organizovanog kriminala i državnih institucija i u Crnoj Gori državne institucije ne postoje. Državno tužilaštvo je na žalost zarobljeno", istakao je Medojević.

Opozicija je iznijela niz teških kvalifikacija kritika na račun predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića, posebno u odnosu na njegovu institucionalnu i vaninstitucionalnu moć.

"Koji pošteni političar krije svoje ime na računima po ostrvima i po Kipru? Koji to pošteni čovjek radi sa javne funkcije? Nije on (Đukanović) otišao u biznis, bio je predsjednik. Najmoćnija funkcija u državi je predsjednik Demokratske partije socijalista", riječi su Ranka Krivokapića (SDP).

"Otkud mi znamo koliko je bogatstvo Mila Đukanovića, njegovog brata, njegove sestre? jesmo li mi zavirivali u te novčanike, imate li vi dokaze u vezi sa tim?", upitala je Aleksandra Vuković (DPS).

"Da se stane na put DPS, da se ta partija otjera u prošlost i da se zabrani njen rad. I poslije toga kad dođe pravna država, da svi oni koji su radili protiv zakona odu u zatvor, na čelu sa Milom Đukanovićem. Situacija u Crnoj Gori je alarmantna i na ivici sukoba", rekao je Jovan Vučurović (DF).

"Mi smo odani svome šefu, odnosno svome predsjedniku (Đukanoviću) i teško nam je danas da slušamo da je on kriminalac, da je ovo ološka ekonomija, da smo mi pripadnici organizovane kriminalne grupe i da on laže. Imali ste puno puta a imaćete sigurno i u narednom periodu mogućnost da mu to kažete ovdje u lice, ako to možete i ako imate hrabrosti", navela je Daliborka Pejović (DPS).

Afera "Koverta", koja je neposredan povod za raspravu u parlamentu, je nastala kada je odbjegli biznismen Duško Knežević objavio video snimak na kome predaje kovertu sa više desetina hiljada eura visokom funkcioneru DPS-a, bivšem gradonačelniku Podgorice i šefu kabineta predsjednika Crne Gore Slavoljubi Stijepoviću za finansiranje izborne kampanje 2016. godine.

Ovaj snimak je inicirao pokretanje istrage protiv Stijepovića. Agencija za sprječavanje korupcije ovaj događaj je tretirala kao prekršaj, te je naloženo DPS-u da vrati u budžet 47.500 eura i odredilo kaznu vladajućoj stranci od 20.000 eura.

Paralelno, Specijalno tužilaštvo je početkom februara osumnjičilo Stijepovića za krivično djelo pranje novca putem pomaganja i saslušalo Stijepovića u svojstvu okrivljenog. Uz to je saslušano još dvadesetak aktivista DPS-a iz Zete kojima je dio spornog novca podijeljen.

Biznismen Duško Knežević, koga Specijalno tužilaštvo sumnjiči za pranje novca, utaju poreza, stvaranje kriminalne organizacije, je iz Londona poručio da je Slavoljubu Stijepoviću predao blizu 100.000 eura, a po prethodnom dogovoru sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

Sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je negirao da je bilo šta dogovarao sa Duškom Kneževićem, ali je potvrdio da je biznismen Knežević u određenoj mjeri bio finansijer DPS-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG