Dostupni linkovi

Na red došao prvi Đukanovićev milion


Od početka istrage Specijalnog tužilaštva protiv Duška Kneževića, predsjednik Atlas grupe svakodnevno objavljuje lične poruke vladajućoj partiji i Đukanoviću
Od početka istrage Specijalnog tužilaštva protiv Duška Kneževića, predsjednik Atlas grupe svakodnevno objavljuje lične poruke vladajućoj partiji i Đukanoviću

Ko je dao garanciju za prvi milionski kredit predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je dobio 2007. godine, posljednje je pitanje u serijalu afera koje su izbile, nakon što je osumnjičeni biznismen i bankar Duško Knežević za kojim je raspisana potjernica, počeo da iznosi u javnost podatke o zajedničkom poslovanju sa Đukanovićem. Špekulativan rad Kneževićevih banaka Atlas i IBM, tajno finansiranje vladajuće Demokratske partije socijalista, moguće podmićivanje službenika Centralne banke i najnovija priča o Đukanovićevom prvom milionu su - afere koje dominiraju u crnogorskoj javnosti.

Kompanija koja je do skoro bila u vlasništvu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Capital Invest D.O.O. ocijenila je u posljednjem saopštenju da je neuspješan pokušaj biznismena Duška Kneževića da dovede u pitanje regularnost poslovne transakcije iz 2007. godine. Iz kompanije je navedeno da Knežević pokušava sebe da spasi od krivičnog gonjenja plasiranjem neistina i manipulacija.

Reakcija Capital Investa je uslijedila nakon što je objavljeno da je aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prije dvanaest godina dobio kredit od milion i po eura zahvaljujući biznismenu Dušku Kneževiću koji je garantovao za Đukanovićev kredit.

Capital Invest DOO priznala je da je biznismen i bankar Duško Knežević, koga potražuje Specijalno tužilaštvo, prije 12 godina "samo administrativno i tehnički" bio garant za Đukanovićev kredit od milion i po eura koji je dobio od londonske filijale Pireus banke. Đukanovićeva firma Capital Invest je u saopštenju ipak negirala da je dobila kredit zahvaljujući novcu Duška Kneževića. Kako je navedeno, Đukanović je taj novac pozajmio od dvojice neimenovanih prijatelja koji su ga prenijeli na račun Duška Kneževića, a koji je imao poslovni odnos sa Pireus bankom.

"Capital invest je nakon dobijanja kredita kupio akcije Prve banke koje su dalje bile založene kao kolateral kod Pireus banke, kada je položeni depozit bio oslobođen, i tu se završava tehnička uloga Kneževića, za šta se sam ponudio", kaže se u saopštenju.

Odgovarajući na ovo saopštenje, predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević je optužio predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da su mu "prijatelji iz poslova tranzita cigareta pomogli oko obezbjeđivanja sredstava koje je Knežević položio na ime garancije za uzeti kredit 2007. godine".

Biznismen Duško Knežević, koga danas crnogorsko Specijalno tužilaštvo tereti za navodno pranje novca i utaju poreza i čije su dvije banke u Crnoj Gori blokirane, nije dostupan crnogorskim istražiteljima i nalazi se po sopstvenom kazivanju u Londonu. Već nekoliko nedjelja Knežević vodi kampanju protiv Đukanovića koga okrivljuje da je inicirao niz istraga koje su rezultirale blokadom Kneževićevih banaka.

Podsjetimo, Đukanović se prije dobijanja milionskog kredita 2007. godine, povukao sa državnih funkcija, ali je ostao poslanik u Skupštini Crne Gore. Treba reći da je Đukanovićev prvi milion bio veoma česta tema u crnogorskoj Skupštini, posebno iz razloga što se Đukanović već početkom 2008. godine vratio na premijersko mjesto, ali kao milioner.

Dio rasprave iz 2013. godine govori o zainteresovanosti opozicionih partija o tome ko je Đukanoviću dao garancije za kredit od milion i po eura. Poslanik Mladen Bojanić je to pitao tadašnjeg premijera Mila Đukanovića:

"Gospodine Đukanoviću, znamo odlično i ja i vi i svi u ovoj sali da se milion i po eura nigdje ne dobija na riječ. Imali ste problem da položite keš depozit ili kolateral kako vole da kažu bankari, ili je neko morao da garantuje za tih milion i po. Ta priča da su vam dali zato što imate dobre veze ne stoji. Naravno, imali ste problem, ako imate keš depozit od milion i po, da objasnite odakle."

Đukanović u Skupštini Crne Gore nije sporio da je uzeo kredit kod Pireus banke, ali je te 2013. godine odbacio tvrdnju da je imao neophodni depozit od milion i po, niti je govorio o potencijalnim garantima.

"Kredit Pireus banke sam dobio kao građanin, a ne kao premijer jer tada nisam bio premijer, po regulama koje važe u tom pravnom sistemu u kojem posluje banka koja mi je dala kredit. Taj kredit sam vratio, napravio profit i platio porez. Pošto ste išli sa insinuacijom o tome da li je to podrazumijevalo neki moj depozit od milion i po koji bi podrazumijevao svakako da dam odgovor otkud depozit od milion i po, vrlo odgovorno da vam kažem – nema nikakvog mog depozita od milion i po. Ja znam da vi ne morate razumjeti kada kažem da postoji u poslovnom svijetu nešto što se tiče poslovnog morala, ozbiljnosti i ugleda", rekao je Đukanović 2013. godine.

Od početka istrage Specijalnog tužilaštva protiv Duška Kneževića, predsjednik Atlas grupe svakodnevno objavljuje lične poruke upućene vladajućoj partiji i Đukanoviću, kao i dokumente koji govore o poslovnoj saradnji sa Demokratskom partijom socijalista i samim Đukanovićem. Knežević je objavio dva snimka na koja je reagovalo Specijalno tužilaštvo.

Određen je pritvor bivšem viceguverneru Centralne banke Crne Gore Veliboru Miloševiću, nakon objavljenog audio snimka na kome Milošević sugeriše Kneževiću da potplati službenike Centralne banke kako bi bio izrađen pozitivan izvještaj o poslovanju Atlas Banke. Specijalno tužilaštvo je saslušalo visokog funkcionera DPS Slavoljuba Stijepovića i još 21 aktivistu vladajuće partije nakon video snimka na kome se vidi da Stijepović preuzima koverat, za koji Knežević tvrdi da je predao skoro 100.000 eura za potrebe DPS-a u izbornom periodu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG