Dostupni linkovi

Knežević protiv Đukanovića i 'otimanja poslova'


Dusko Knežević i Milo Đukanović, Podgorica, fotoarhiv
Dusko Knežević i Milo Đukanović, Podgorica, fotoarhiv

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, čije poslove istražuje Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, sumnjajući na finansijske malverzacije, uključujući i pranje više od pola milijarde eura preko Atlas banke, javno je optužio predsjednika države i lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića za pokušaj preuzimanja njegovih poslova i imovine.

Knežević je optužio i specijalnog tužioca Milivoja Katnića i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da pomažu Đukanoviću u toj namjeri.

Radio Slobodna Evropa nije dobio odgovor ni sa jedne od ovih adresa u vezi sa optužbama predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića.

"Svjetska kompanija za finansijske istrage i naš advokatski tim iz Londona su došli do zaključka” da iza slučaja Atlas stoji "Đukanović i klanovi bliski prvoj familiji", izjavio je Knežević dnevniku Vijesti.

"Nakon ovakvog napada na poslovni sistem Atlas grupe očigledno je da iza njega stoji prva familija, odnosno, dijelovi vlasti koji su u sprezi sa kriminalnim klanovima", rekao je Knežević.

Prvi čovjek Atlas grupe je optužbe adresirao i na specijalnog tužioca Milivoja Katnića za koga je rekao da je "samo oruđe u rukama" pomenutih krugova koji pokušavaju da preuzmu njegovu imovinu i poslove, te da mu u tome pomaže "stečajna kriminalna grupa" u koju je, između ostalih, uvrstio i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Policija i Specijalno tužilaštvo već duže vrijeme privode i saslušavaju službenike Kneževićeve Atlas banke zbog sumnje da je, navodno, u proteklom periodu oprano preko pola milijarde eura, a opsežnom istragom je obuhvaćeno više desetina firmi i pojedinaca.

Centralna banka je u međuvremenu uvela prinudnu upravu u Kneževićeve: Atlas i Invest banku Montenegro (IBM), da bi potom IBM oduzela dozvolu i naložila stečaj, a u Atlas banci dokapitalizaciju.

Iz Atlas grupe su, od početka afere, više puta negirane neregularnosti u poslovanju, a prije nekoliko dana, Knežević je poručio da je "uvođenje stečaja u IBM čist kriminal", te da je to "namjerno urađeno jer preko IBM banke hoće da kontrolišu i preuzmu" njegovu imovinu.

U međuvremenu, Knežević iz inostranstva, preko Instagrama, uz intrigantne poruke objavljuje serije zajedničkih fotografija sa predsjednikom Đukanovićem, njihovim zajedničkim prijateljima, pojedinim funkcionerima DPS-a i čelnicima tužilaštva, uključujući i Milivoja Katnića.

Knežević je prije nekoliko dana takođe Vijestima saopštio da je DPS-u donirao novac za lokalne izbore u Podgorici i da je sve to uradio u dogovoru sa njenim liderom Milom Đukanovićem i tadašnjim gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Stijepovićem.

"Sigurno sam jedan od najvećih donatora DPS-a u zadnjih 25 godina. Oni jako dobro znaju o kojim iznosima je riječ. Da li su oni te donacije prikazali ili nijesu, to Đukanović najbolje zna. Što se tiče Đukanovića, imali smo običaj da pretresemo važne i škakljive teme, često smo se sretali", rekao je Knežević.

Povodom tvrdnji o partijskim donacijama, Demokratska partija socijalista, Specijalno državno tužilaštvo i Agencija za sprječavanje korupcije se, danima ne oglašavaju.

Miloš Konatar iz opozicionog Građanskog pokreta URA konstatuje da je ovih dana u Crnoj Gori ćutanje moderno, ali da se to ne smije očekivati od institucija sistema.

"Pozivam Specijalno državno tužilaštvo i Agenciju za sprječavanje korupcije da odgovore na prosto pitanje – da li je DPS odgovoran za pranje novca i nelegalno finansiranje od donatora za kog je pokrenut postupak za stvaranje kriminalne organizacije", rekao je Konatar tokom današnje zajedničke press konferencije sa predstavnikom Demokrata, Momom Koprivicom koja je bila posvećena slučaju Atlas banke.

"Riječ je o, jednoj od najvećih, afera koja je potvrdila neregularnost izbornih uslova i selektivnost u djelovanju institucija sistema. Ovo je ujedno i prvorazredni politički skandal jer se tvrdi da je Duško Knežević dao novac za nelegalno finansiranje DPS-a, upravo tadašnjem gradonačelniku glavnog grada i aktuelnom generalnom sekretaru predsjednika Crne Gore (Slavoljubu Stijepoviću, prim.aut.), a ne sekretarici predsjednika DPS-a", ocijenio je Koprivica iz Demokrata.

Koordinator Parlamentarnog programa NVO MANS, Danilo Kalezić kaže za Radio Slobodna Evropa da je ćutanje postalo praksa Tužilaštva, a da "kad god se pojave dokazi koji ukazuju na kriminalna djela u vladajućoj partiji dolazi do izostanka reakcije ili do izviđaja bez rezultata".

"Ćutanje DPS-a je veoma glasno", kaže Kalezić.

"Za razliku od ostalih tema na koje se vrlo često oglašavaju ovih dana, a tiču se identitetskih pitanja, u vezi sa onim što bi trebalo da im predstavlja prioritet, oni se ne oglašavaju, već "glasno" ćute što je veoma simptomatično. To tumačim kao igru koja se odvija iza kulisa sa Duškom Kneževićem, ali oni su dužni da građanima Crne Gore daju odgovore na ovako ozbiljne optužbe", zaključio je Kalezić.

Atlas Grupa, čiji je Knežević vlasnik od osnivanja, predstavlja mrežu kompanija koje obuhvataju biznise od bankarstva i osiguranja, preko nekretnina i trgovine, do medija i obrazovanja, a posluje i u zemljama regiona, Grčkoj, Kipru i arapskim državama...

Atlas banka je bila prisutna i na ruskom tržištu do prije četiri godine, kada joj je Centralna banka Rusije oduzela licencu, ali je ta odluka naknadno poništena.

Konferencija u Bečićima kojoj je prisustvovao i Bil Klinton, maj 2011.
Konferencija u Bečićima kojoj je prisustvovao i Bil Klinton, maj 2011.

Duško Knežević je prvi biznismen koji je uveo arapske investitore u Crnu Goru, a sve je počelo izgradnjom Atlas Kapital centra u Podgorici. Knežević je u međuvremenu postao član Globalne inicijative Klinton, a omogućio je dolazak nekadašnjeg predsjednika SAD, Bila Klintona u Crnu Goru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG