Dostupni linkovi

Tužilaštvo CG: Knežević prao novac, Đukanovići ni pod sumnjom


Duško Knežević i Milo Đukanović, u Podgorici, septembra 2010.
Duško Knežević i Milo Đukanović, u Podgorici, septembra 2010.

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo tretira biznismena i vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića kao organizatora kriminalne grupe koja se u prethodnih petnaest godina bavila pranjem novca, utajom poreza i i stvaranjem kriminalne organizacije. Specijalno tužilaštvo sumnja da je time država Crna Gora oštećena sa više desetina miliona eura.

Ključno je pitanje, da li je Knežević kao najuticajniji biznismen u Crnoj Gori, mogao da počini ta krivična djela bez podrške crnogorskih institucija?

Kako su saopštili čelnici Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, biznismen Duško Knežević je glavni osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije, koja je oštetila samo u jednom od četiri slučaja državu za oko 50 miliona eura. Prema objašnjenju specijalnog tužioca Milivoja Katnića, radi se o aktuelnim slučajevima poslovanja banaka Atlas i IBM čiji je Knežević vlasnik, o slučaju e-komerca ili prodaji preko interneta i slučaju starom 13 godina - prodaji crnogorskog Telekoma tadašnjem Telekomu Mađarske.

„Vjerujemo da se radi o istoj kriminalnoj grupi, odnosno organizatoru kriminalne grupe koji je u tu kriminalnu grupu uvukao veliki broj lica. Vjerujemo da je samo ovo što smo vam saopštili deseti dio kriminalnih radnji koje su preduzete od ove kriminalne grupe i mi to istražujemo“, rekao je specijalni tužilac Katnić.

Katnić je saopštio da je protiv advokatske kancelarije Ane Đukanović obustavljena istraga
Katnić je saopštio da je protiv advokatske kancelarije Ane Đukanović obustavljena istraga

Kada je riječ o Telekomu, Specijalno tužilaštvo sumnjiči biznismena Kneževića da je nelegalno prisvojio četiri i po miliona eura tako što je sporni novac prošao banke od Britanskih djevičanskih ostrva, preko Švajcarske, Kipra do Crne Gore.

„Crnogorski Telekom je zaključio ugovor o pružanju konsultantskih ugovora na 2,3 miliona eura sa nerezidentnim pravnim licem registrovanim u Tortoli (Britanska djevičanska ostrva), osnivač je V.B. a stvarni vlasnik D.K. (Duško Knežević), organizator kriminalne organizacije. Konsultantske usluge nikada nisu realizovane, a novčana sredstva su transferisana u švajcarskoj banci. Dio novca je transferisan na pravno lice koje ima otvoren račun u kiparskoj banci čiji je stvarni vlasnik D.K. a zatim sa tih računa D.K. je podigao u gotovini“, saopštio je Katnić.

Afera Telekom je nastala kada su američki istražni organi utvrdili da su prilikom prodaje crnogorskog Telekoma sa preko sedam miliona eura podmićena najmanje dva crnogorska funkiconera i advokatica, sestra tada najvišeg vladinog funkcionera. Mediji su tada prepoznali Anu Đukanović, ali je prepoznao i njen brat, sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Specijalni tužilac Katnić je saopštio da je protiv advokatske kancelarije Ane Đukanović obustavljena istraga:

„Ova advokatska kancelarija o kojoj ste govorili imala je ugovor sa Telekomom Crne Gore. Nakon prodaje Mađar Telekomu, kancelarija je sklopila konsultantski ugovor, ispunili svoje usluge koje je Mađar Telekom platio. Mi smo utvrdili i vidjeli da nema osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo i taj dio obustavili“.

Prema istrazi Specijalnog tužilaštva biznismen Knežević je više godina unazad sticao nelegalnu dobit. Stoga su novinari pitali specijalnog tužioca Katnića da li je moguće da Knežević počini navedena krivična djela bez podrške određenih institucija u Crnoj Gori?

„Ovo nije moglo da se uradi bez ozbiljne kriminalne organizacije. Da bi postojala kriminalna organizacija, među elementima koji moraju postojati postoji element - da se koriste privredne i državne strukture u djelovanju. Teško je moguće da te strukture nisu korišćene. Postoji osnovana sumnja da su korišćene privredne strukture, to su ove banke. Vidjeli ste, to su desetine rezidentnih i nerezidentnih pravnih lica. I mi to ispitujemo“, odgovorio je Katnić.

Prethodnih nekoliko nedjelja Knežević je putem društvenih mreža, izjavama lokalnim medijima, iznio niz optužbi na račun: crnogorske državne vlasti, predsjednika Mila Đukanovića, ali i samog specijalnog tužioca Katnića. Na osnovu Kneževićeve dokumentacije i emitovanih video snimaka izbile su tri nove afere koje se odnose na: finansiranje izborne kampanje vladajuće Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića (afera „Koverat“), moguću korupciju u Centralnoj banci (hapšenje bivšeg viceguvernera Velibora Miloševića), imovinu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da se vodi istraga o mogućim krivičnim djelima koja su se pojavila u međuvremenu. A na konkretno pitanje da li se vodi istraga u odnosu na navode o spornoj imovini predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, tužilac Katnić je rekao:

„U odnosu na ovo lice koje ste pomenuli (Milo Đukanović) nema ni udaljenih sumnji da je u bilo čemu ovome učestvovalo“, kategoričan je Katnić.

Biznismen Duško Knežević se, prema sopstvenom kazivanju, nalazi u Velikoj Britaniji i nema namjeru da se vrati u Crnoj Goru. Kneževiću je u Crnoj Gori određen pritvor od 30 dana, a njegove dvije banke su blokirane. Specijalni tužilac je rekao da su zahtijevali raspisivanje međunarodne potjernice za Kneževićem i da je Viši sud postupa po tom zahtjevu. Knežević iz inostranstva nastavlja da optužuje crnogorski državni vrh tvrdeći da kompletan krivični proces ima za cilj otimanje njegove imovine i poslovnog sistema. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je odbacio navode Kneževića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG