Dostupni linkovi

Preko Atlas banke oprano više od pola milijarde eura?


Duško Knežević
Duško Knežević

Uprava policije Crne Gore je saopštila da je utvrdila da je preko Atlas banke, biznismena Duška Kneževića, oprano više od pola milijarde eura prljavog novca, a sumnja se da kriminalnu organizaciju čine desetine pojedinaca i firmi.

Radio Slobodna Evropa saznaje da je i Centralna banka nalaze kontrole Atlas banke podnijela Upravi za sprječavanje pranja novca.

"Centralna banka je Upravi za sprječavanje novca dostavila nalaz kontrole Atlas banke", rekao je za Radio Slobodna Evropa direktor sektora za kontrolu banaka, Centralne banke Dejan Vujačić, uz obrazloženje da Centralna banka ima zakonsku obavezu da to uradi kada ustanovi da u poslovanju neke banke postoji osnov za sumnju na pranje novca.

"Ukoliko tokom vršenja nadzora Centralna banka smatra da postoji osnov za sumnju da je određena transakcija predstavljala pranje novca dužna je da, u skladu sa Zakonom, o tome obavijesti nadležni državni organ", rekao je Vujačić, koji objašnjava da se nadzor vrši u skladu sa godišnjim planom koji priprema na bazi rizika, odnosno da su rizičnije banke koje praktikuju rizične aktivnosti češće predmet kontrole.

"Centralna banka je izvršila neposrednu kontrolu Atlas banke i nalaze "u dijelu" sprječavanja pranja novca dostavila Upravi za sprječavanje pranja novca", rekao je Vujačić, uz napomenu da su konkretni nalazi kontrola povjerljivi i da se zbog toga ne mogu dijeliti sa javnošću.

Centralna banka Upravi za sprječavanje novca dostavila nalaz kontrole Atlas banke
Centralna banka Upravi za sprječavanje novca dostavila nalaz kontrole Atlas banke

Iz Uprave za sprječavanje pranja novca nijesu odgovorili na naša pitanja u vezi sa slučajem sumnji policije i Tužilaštva da je Atlas banka, preko svog sistema za plaćanje preko interneta, omogućila stavljanje nezakonito stečenih 550 miliona eura u legalne tokove.

Ni iz Specijalnog tužilaštva na pitanja u vezi trenutnog statusa predmeta i eventualnog podizanja optužnice nijesmo dobili nikakav odgovor.

Uprava policije je juče u pisanom saopštenju navela da su "postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policijski inspektori utvrdili da su osumnjičene firme otvorile račune kod Atlas banke AD Podgorica i da su ovlašćena lica, kako se sumnja, korišćenjem sistema "ecommerce" (promet robe i usluga preko interneta) vršila pranje novca preko tih računa i većinu sredstava prebacivala dalje svojim osnivačima - na račune stranih firmi u Crnoj Gori, u zemljama porijekla i ofšor (offshore) zonama".

"Sumnjive transakcije se, po proceduri, sagledavaju od strane referenata koji na to ukazuju, šefova koji se bave time i analiziraju promet, internih i eksternih revizora, regulatora...", rekao je za Radio Slobodna Evropa, generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković, naglašavajući da se za sada radi o sumnjama i da je pri donošenju zaključaka neophodan oprez.

Aktuelni slučaj sumnji na pranje više od pola milijarde eura nije prva afera u vezi sa Atlas bankom
Aktuelni slučaj sumnji na pranje više od pola milijarde eura nije prva afera u vezi sa Atlas bankom

Krivične prijave za pranje novca, Specijalnom državnom tužilaštvu su podnijete protiv ukupno 79 pojedinaca i 95 firmi iz Crne Gore i drugih zemalja.

Među osumnjičenima u slučaju Atlas banke su, zajedno sa tri lica iz Crne Gore, šest sadašnjih i bivših zaposlenika na menadžerskim i operativnim pozicijama Atlas banke, koja se oglasila pisanim saopštenjem u kom je saopšteno da "vjeruju da će se vrlo brzo potvrditi regularnost njihovog poslovanja" koje je, kako tvrde, "prošlo sve supervizije i domaćih i međunarodnih regulatora".

Međutim, aktuelni slučaj sumnji na pranje više od pola milijarde eura nije prva afera u vezi sa Atlas bankom.

I oktobra prošle godine je uhapšeno i pritvoreno šest službenika Atlas banke koje je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjičilo za pranje novca.

Tada se oglasio Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe, koja u Crnoj Gori obuhvata biznise od bankarstva i osiguranja, preko nekretnina i trgovine, do medija i obrazovanja. Posluje i u zemljama regiona, Grčkoj, Kipru i arapskim državama...Knežević je tada, Specijalnom tužilaštvu da sporni novac pripada njemu, da posjeduje dokaze o porijeklu i da su po njegovom nalogu dolari konvertovani u eure.

Zbog sumnjivih transakcija, Atlas banka je bila na meti i ruskih organa.

"Apsolutno nijesu postojali nikakvi razlozi da nam ruska Centralna banka oduzme licencu", rekao je za Radio Slobodna Evropa izvršni direktor Atlas banke, Đorđe Đurđić polovinom 2014. nakon što je par mjeseci prije toga, Centralna banka Rusije zabranila rad moskovskom ogranku Atlas banke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG