Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump objavio da ne posjeduje simke razgovora sa Comeyem


Otušteni bivši direktor FBI James Comey i Donald Trump predsjednik SAD

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je objavio da on nije napravio, niti da posjeduje bilo kakve snimke razgovora sa bivšim direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI), Jamesom Comeyem, kojeg je otpustio 10. maja.

Ovim je otklonio spekulacije koje su otvorene njegovim tweetovanjem prošlog mjeseca, u kojima je Comeyu poručio "da mu je bolje da se nada da nema snimaka njihovih razgovora" u Bijeloj kući.

U današnja dva tweeta, Trump je napisao:

"Sa svim nedavnim izvještajima o elektronskom nagledanju, presrijetanju i nelegalnom curenju informacija, ja nemam pojma postoje li 'snimke' ili zapisi mojih razgovora sa Jamesom Comeyem, ali ja ih nijesam napravio, niti imam, bilo kakav snimak".

Trump je u još jednoj nešto ranijoj seriji na Twitteru danas kritikovao kongresne i istragu FBI, o ruskom miješanju u američke izbore prošle godine, nazvavši ih "podvalom".

Njegovo oglašavanje stiglo je dan nakon što je bivši sekretar za Domovinsku sigurnost, Jeh Johnson, svjedočio pred komitetom Kongresa o ruskom miješanju u američke izbore.

Trump je ustvrdio da je Johnson "posljednji visoki obavještajni zvaničnik koji je saopštio da nije bilo velike šeme između Trumpa & Rusije".

Johnson je tokom svjedočnja rekao da "nije vidio niti jedan dokaz o kontaktima između Trumpovih saradnika i ruskih zvaničnika, mimo onoga što je obavještajna zajednica SAD već rekla javno".

Trump je pak u novim tweetovima optužio svog prethodnika Baracka Obamu, što nije snažnije odgovorio na rusko miješanje.

"Usput ako je Rusija radila tako snažno na izborima 2016., sve se to događalo u vrijeme Obamine administracije. Zašto ih nijesu zaustavili?" napisao je Trump.

Američka obavještajna zajednica je u januaru obajavila procjenu u kojoj su zaključili da se Moskva angažovala na hakiranju i širenju kampanje dezinformacija u pokušajima da utiču na glasanje 2016 u SAD.

Više kongresnih komiteta sprovodi istragu o tome, dok FBI sprovodi posebnu istragu o ruskom miješanju i ruskim kontaktima sa Trumpovim saradnicima.

Njihovu istragu nakon što je Trump otpustio Comeya, sprovodi posebni istražitelj, takođe bivši direktor FBI Robert Mueller, kojeg je nakon burnih reakcija na otpuštanje Comeya, imenovao zamjenik američkog državnog tužioca, Rod Rosenstein.

Inače Bijela kuća je u četvrtak par minuta pred početak redovnog press brifinga, portparolke Sarah Huckabee Sanders, saopštila medijskim kućama da ne mogu uživo da prenose press konferenciju, ali da mogu da snimaju tonski.

XS
SM
MD
LG