Dostupni linkovi

Komi tvrdi da Bijela kuća laže o FBI, Tramp uzvraća - 'pod opsadom smo'


“Čast mi je što sam bio deo porodice FBI”: James Comey
“Čast mi je što sam bio deo porodice FBI”: James Comey

U prvoj rekaciji na svjedočenje otpuštenog direktora FBI Džejmsa Komija (James Comey) u Senatu, američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) je izjavio da je pod opsadom, ali da je snažan i da će se boriti.

Komi je tokom svjedočenja u Kongresu, pred Komitetom za obavještajne službe, ponovio tvrdnje iz pisanog svjedočenja objavljene dan ranije, da je imao više kontakata sa američkim predsjednikom koji je od njega tražio obustavljanje istrage o Rusiji, da je vodio bilješke o tim razgovorima, kao i da su nakon otpuštanja Tramp i njegova administracija lagali o njemu i FBI-ju.

"Mi smo pod opsadom...ali ćemo izaći i veći, i bolji, i snažniji nego ikad. Samo me gledajte. Vi ste se borili snažno za mene i sada se ja snažno borim za vas. Ja imam jedan cilj kao predsjednik, da se borim za američki narod. I da se borim za Ameriku, Amerika na prvom mjestu” rekao je Trump tokom govora na jednom događaju u Vašingtonu.

"Mi nećemo odustati od toga da radimo što je ispravno... Znamo kako da se borimo i nikad se nećemo predati", poručio je Tramp.

Nešto kasnije Tramp je ignorisao pitanja novinara o Komijevom svjedočenju.

Bijela kuća: Predsjednik ne laže

Saopštenjem se oglasio i Trumpov advokat Mark Kasovic (Mark Kasowitz) koji je napao Komija zbog curenja u medije "privilegovane komunikacije" sa američkim predsjednikom.

Ustvrdio je da Trump nikada nije rekao Komiju "potrebna mi je lojalnost" u formi ili suštini, kao i da "nikada nije tražio ili usmjeravao da Komi zaustavi istragu o bilo kome", kao ni da nikada nije vršio pritisak na Komiija.

Kasovic je stavio akcenat na tome da je Komi potvrdio da Tramp nije pod istragom i da nema dokaza da je bilo koji glas koji je dobio bio rezultat ruskog miješanja.

Nećemo odustati od toga da radimo što je ispravno: Donald Trump
Nećemo odustati od toga da radimo što je ispravno: Donald Trump

Kako je naveo predsjednikov lični advokat, iako nije tražio obustavljanje istrage o Majklu Flinu (Michael Flynn), Trump jeste rekao da je "Flin dobar čovjek".

Kasovic je takođe poručio da bi sada Komi trebalo da bude predmet istrage jer je priznao da je on omogućio da sadržaj njihovih razgovora procuri u medije.

Advokat Kasovic takođe nije pristao da odgovara na pitanja novinara.

Prethodno je Bijela kuća, na tvrdnje Komija tokom svjedočenja u Kongresu, da je predsjednik lagao o njemu i FBI-ju, te da je vodio bilješke jer se plašio da će Trump lagati, saopštila da "predsjednik ne laže".

Predsjedavjući Predstavničkog doma SAD, Pol Rajan (Paul Ryan) je na svjedočenje Komija, odnosno način na koji je Tramp komunicirao sa direktorom FBI rekao da je “ovo novo za njega” i da vjerovatno nije “ulazio” u nezavisnost FBI-ja, od Bijele kuće.

On je nov u vladi, te stoga mislim da uči u hodu”, rekao je Rajan novinarima na press konferenciji.

“Ja ne kažem da je to prihvatljiv izgovor. Već to navodim kao moje opažanje” rekao je Rajan.

Komi: Razgovori sa Trampom bili veoma uznemiravajući

Nemam sumnje da je Rusija pokušala da se miješa u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, ali nijedan glas nije bio namješten, izjavio je bivši direktor FBI Džejms Komi na početku svjedočenja pred odborom američkog Senata za obaveštajne službe.

On je istakao da je bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin (Michael Flynn) bio u zakonskoj opasnosti od krivičnog progona.

Komi je rekao i da su njegovi razgovori sa Trampom bili veoma uznemiravajući.

“Zdrav razum mi je govorio da je Tramp nastojao da dobije nešto zauzvrat da bi me zadržao na mjestu direktora FBI”, rekao je.

Komi je precizirao da Tramp nije bio pod istragom FBI dok je on bio direktor i da smatra da je bilo fer da mu to kaže.

Na direktno pitanje može li da odgovori da li je Tramp sam imao kontakata sa Rusima, Komi je rekao: „To je pitanje na koje ne treba da odgovorim na otvorenoj sjednici. Kada sam ja izašao iz FBI-ja nijesmo imali fokus istrage na presjedniku Trampu.“

"Vjerujem da sam optušten zbog istrage o Rusiji“, rekao je Comey
"Vjerujem da sam optušten zbog istrage o Rusiji“, rekao je Comey

Na pitanje demokratskog senatora Marka Vornera (Mark Warner) oko vođenja bilješki svih susreta sa Trampom od prvog do devetog, Komi je odgovorio: “Bio sam zabrinut da bi tada izabrani predsjednik mogao lagati. Znao sam da bi mogao doći dan kada bi moje bilješke mogle biti važne da zaštitim službu i sebe.”

Bijela kuća saopštila je da predsjednik ne laže, prenijela je portparolka Sara Sanders (Sarah Sanders).

"Bože, nadam se da postoje snimke mojih razgovora sa Trampom" rekao je Komi.

Komi vodio bilješke o svim susretima sa Trampom, nikada sa Obamom i Bušom

Komi je rekao da je nakon otpuštanja, pitao prijatelja da podijeli sa medijima sadržaj bilješki koje je vodio o razgovorima sa Trampom. Kako je rekao, smatrao je da će objavljivanje sadržaja bilješki podstaknuti postavljanja specijalnog istražitelja. ​

"Predsjednik je tweetovao u petak nakon što sam otpušten 9. maja da je bolje po mene da nema snimaka razgovora. Probudio sam se u pola noći 12. maja u ponedjeljak veče, jer mi nije palo na pamet odmah, da bi moglo biti potvrde naših razgovora, da bi moglo biti snimka. I moja procjena je bila moram da izađem sa ovim bilješkama javno. I onda sam mog prijatelja pitao da podijeli sadržaj bilješki sa jednim novinarom. Nijesam to uradio lično iz više razloga. Pitao sam ga da to uradi zato što sam mislio da će to podstaknuti postavljanje specijalnog zastupnika" pojasnio je Komi svoj postupak.

On je dodao da nije osjećao takvu potrebu da vodi bilješke sa prethodnim predsjednicima Džordžom Bušom (George W. Bush) i Barakom Obamom (Barack Obama).

Nikada sam nije inicirao razgovore sa Trampom, sa kojim se posljednji put čuo 11. aprila.

Koristio je svoje bilješke za svjedočenje, a potom ih predao specijalnom zastupniku u istrazi bivšem direktoru FBI Robertu Muleru (Robert Mueller).

Donald Trump, James Comey, Mike Pence i Joseph Clancy u Beloj kući 22. januara 2017.
Donald Trump, James Comey, Mike Pence i Joseph Clancy u Beloj kući 22. januara 2017.

Kako je naveo, više puta ogovarajući na pitanja o Flinu, posebno je bio šokiran razgovorima sa Trumpom o bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost. Iako mu Trump nikada nije direktno tražio ili naredio da prekine istragu o njemu, on je njegove riječi shvatio kao "smjernice" (directions).

Na pitanje demokratske senatorke Dajan Fenstajn (Dianne Feinstein) da pojasni kako je doživio riječi predsjednika Trampa koji je istragu o Rusiji doživio kao "oblak koji šteti njegovoj sposobnosti" i tražio da "ukloni taj oblak", Komi je ovako odgovorio:

"Ja sam to protumačio tako da je predsjednik Tramp frustriran time što mu istraga o Rusiji oduzima jako puno vremena i energije. Mislim da je mislio na izvršne ovlasti ali i na javni diskurs generalno. Optežavalo mu je posao i fokusiranje na druge prioritete. Ali ono što me pitao je zapravo bilo konkretnije. Mislim, da je mislio pod terminom 'oblak' - i ponovo da kažem mogao bih griješiti u procjeni - da je htjeo reći da mu cijela istraga oduzima vazduh i otežava fokusiranje na stvari na koje je želio da se usmjeri. Tražio je da se izađe iz toga kada on kao predsjednik nije lično pod istragom".

Komi je kazao da je postao svjestan sajber upada Rusije krajem 2015. godine. Dodao je da FBI nije imao pristup hakiranim uređajima Demokratske stranke.

"Vjerujem da sam optušten zbog istrage o Rusiji“, rekao je Komi odgovorajući na pitanja dodavši "držaću predsjednika za riječ”.

Kopija pisma Donalda Trumpa o uručivanju otkaza Jamesu Comeyju, 9. May 2017.
Kopija pisma Donalda Trumpa o uručivanju otkaza Jamesu Comeyju, 9. May 2017.

Više puta je ponovio: "Rusija se mijašala u naše izbore radili su to sa svrhom i veoma sofisticirano u to nema nikakve sumnje".

"Ne bi trebalo da bude nejasnoća o ovome. Rusi su se miješali u naše zbore tokom ciklusa 2016-te. To su činili sa namjerom, to su činili sofisticirano, radili su to sa naprednim tehničkim dostignućima, i bile su to aktivne mjere kampanje koja je vođena sa vrha te vlade. Nema nejasnoća oko toga. To je veoma uvjerljiva procjena cijele obavještajne zajednice, i članovi ovog komiteta su vidjeli obavještajne izvještaje.To nije bilo umalo, to se dogodilo. Tu nema ništa neistinito i to je veoma veoma ozbiljno, zbog čega je tako osvježavjuće vidjeti dvostranački fokus na tome, jer se ovdje radi o Americi a ne bilo kojoj stranci pojedinačno".

Takođe, rekao je da je Trampova administracija omalovažila njega i Federalni istražni biro izjavom da je ova institucija u haosu.

"Iako po zakonu nije nužno postojanje bilo kakvog razloga za smjenu direktora FBI, Trampova administracija se odlučila da me okleveta i, što je još važnije, FBI – tvrdnjom da je ova organizacija u haosu, da je loše vođena, da je osoblje izgubilo poverenje u direktora. To su bile čiste laži”.

“Znao sam da mogu biti optušten iz bilo kojeg razloga ili bez razloga”, rekao je Komi dodajući da ga je zbunilo obrazloženje za otpuštanje kada je saznao za to iz medija.

"Bio sam zbunjen kada sam vidio Trampovu izjavu na televiziji da me je otpustio zbog istrage o miješanju Rusije, i shvatio iz medija da je privatno rekao drugim osobama da je mojom smjenom otklonjen veliki pritisak sa ove istrage”.

On je rekao da mu je Tramp u više navrata rekao da odlično radi posao.

Komi je poručio da želi da američki narod zna da je "FBI častan, snažan i nezavisan".

“Čast mi je što sam bio dio porodice FBI”, rekao je.

"Nikada nijesmo razgovarali nakon 11. aprila". Takođe, Tramp ga nikada nije pitao niti o jednoj drugoj istrazi.

O susretima sa predsjednikom razgovarao je sa kolegama koje su bile šokirane i zabrinute kao i on kada je Trump tražio da prekine istragu.

"Odlučili smo da ne kažemo državnom tužiocu", rekao je Komi, iako je naveo da da je bio uvjeren da će Glavni državni tužilac Džef Sešns (Jeff Sessions) sam sebe isključiti iz istrage.

"Sešns se konsultovao sa zvaničnicima zaduženim za etička pitanja u vezi isključivanja samog sebe iz istrage", naveo je, dodajući da sa njim nije razgovarao o istrazi o Rusiji prije njegovog povlačenja.

Demokratski senator: I Tramp da svjedoči pod zakletvom i javno

Republikanski senator Ričard Bur (Richard Burr), predsjedavajući Komiteta Senata SAD za obaveštajne poslove, rekao je da američki narod treba da čuje Komijevu stranu priče:

“Utvrdićemo istinu i činjenice zbog američkog naroda. Ima nekoliko važnih pitanja koja nisu pomenuta u pisanom svjedočenju”.

Bur je rekao da Amerikanci takođe treba da čuju sadržaj razgovora Trampa i Komija od američkog predsjednika.

Senatori Mark Warner i Richard Burr
Senatori Mark Warner i Richard Burr

Zamjenik potpredsjedavajućeg ovog komiteta Mark Vorner istakao je da se mora saznati puna istina o ruskim aktivnostima:

“Način na koji ste otpušteni je bio šokantan. Vaše pisano svjedočenje je takođe šokantno. Mi ne možemo dozvoliti nikome da nas spriječi da dođemo do istine o navodima o ruskom miješanju u američke izbore”.

Vorner je dodao da ovo nije “lov na vještice” niti “lažne vijesti” već pokušaj da “zaštitimo našu zemlju”.

Na kraju saslušanja u ime cijelog Komiteta za obavještajne službe otpuštenom direktoru FBI Džemsu Komiju se na profesionalnosti i otvorenosti sa saradnju, zahvalio predsjednik Ričard Bur.

Nakon pauze svjedočenje Komija je nastavljeno na zatvorenoj sjednici Komiteta za obavještajne službe. Komi je inače tokom svjedočenja nekoliko puta na postavljena pitanja rekao da ne može da odgovori na javnom svjedočenju.

U jednoj od prvih reakcija demokratskih senatora bila je Krisa Marfija (Chris Murphy) koji je poručio da je teško obuhvatiti posljedice svjedočenja Komija i da izgleda kao da se zid gradi oko ovog predsjednika, kao i da se potvrdilo da sve ono što je objavljivano u medijima nijesu "lažne vijesti" (fake news)-već stvarne i veoma, veoma zabrinjavajuće.

"Ono što je navažnije u ovom trenutku je da istražitelji u Senatu i Ministarstvu pravde dođu do činjenica i otkriju istinu" naveo je u saopštenju senator Marfi dodajući:

"Američki narod zaslužuje da čuje od predsjednika njegovu stranu priče, na sličnom forumu-pod zakletvom i otvorenu za javnost" naveo je demokratski senator.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG