Dostupni linkovi

Washington Post: Trump službeno pod istragom zbog ruskih veza


Pravni zastupnici predsjednika Trumpa odmah su negirali sve i osudili pisanje washingtonskog dnevnika
Pravni zastupnici predsjednika Trumpa odmah su negirali sve i osudili pisanje washingtonskog dnevnika

Američki specijalni tužitelj Robert Mueller istražuje je li predsjednik Donald Trump nastojao zaustaviti pravdu pokušavajući zataškati dio istrage FBI-a o mogućem ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016., a zatim otpuštajući direktora FBI-a, objavio je Washington Post 14. juna. Pravni zastupnici predsjednika Trumpa odmah su negirali sve i osudili pisanje washingtonskog dnevnika.

Trump je na Tweeteru je reagirao na pisanje Washington Posta komentarom: „Izmislili su lažnu vezu sa ruskom pričom, nisu pronašli bilo kakav dokaz, tako da sada govore o opstrukciji pravde sa lažnom pričom. Lijepo”.

Neposredno nakon Trumpova tvita, ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je odbacio bilo kakvu umiješanost u američke izbore, te je ismijao svjedočenje bivšeg direktora FBI-a.

Istraga o mogućoj opstrukciji pravde, što je kazneno djelo u Sjedinjenim Državama, započela je nekoliko dana nakon što je Trump otpustio obivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya, objavio je Post, pozivajući se na anonimne dužnosnike.

To je velika prekretnica u istrazi koja je započela skoro prije godinu dana kada su se pojavili prvi znakovi ruske upletenosti u američke izbore nakon što su hakiranjem elektronske pošte Demokratske stranke u javnost počeli curiti mailovi kandidtakinje te stranke Hillary Clinton.

James Comey je prošlog tjedna svjedočeći pred senatskim odborom kazao kako vjeruje da je otpušten jer Trump nije bio zadovoljan istraživanjem koje se odnosilo na rusku umiješanost u izbore, a što je Trump nazvao "lovom na vještice".

"Moj je sud da sam otpušten zbog istrage o Rusiji", rekao je Comey. "Ja sam bio na neki način otpušten kako bi se promijenio način na koji se provodi ta istraga."

"Moj je sud da sam otpušten zbog istrage o Rusiji", rekao je Comey svjedočeći pred senatskim odborom prošle sedmice
"Moj je sud da sam otpušten zbog istrage o Rusiji", rekao je Comey svjedočeći pred senatskim odborom prošle sedmice

Pod istragom je, piše Post i Trumpov zahtjev Comeyu da odbaci istragu o ruskim vezama bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna. Trump je kasnije ponovio taj zahtjev i drugim dužnosnicima Bijele kuće koji su bili uključeni u istragu.

Comey je svjedočio da je smatrao da je Trumpov zahtjev da „zaboravi“ istragu oko Flynna bio "vrlo uznemirujući " i da očekuje da će Mueller pomno ispitati je li to bilo kršenje pravde.

Trumpova pravna ekipa brzo je osudila izvještaj u Washington Postu.

"Curenje informacija o predsjedniku iz FBI je "pretjerano, neoprostivo i nezakonito", izjavio je glasnogovornik Trumpovog pravnog tima Mark Corallo.

Ranije ovog tjedna, mjesec dana nakon što je Trump otpustio Comeya, bliski suradnik predsjednika izjavio je kako je Trump razmišljao i o tome da otpustii Muellera, iako ga na čelo istrage o mogućem ruskom uplitanju u izbore imenovalo Ministarstvo pravde.

Nakon komentara izvršnog direktora Newsmax Media Christophera Ruddyja datog u intervjuu PBS-u, Bijela kuća je zanijekala da Trump ima bilo kakve planove za da otpusti Muellera, ali je upozoreno da on ima "pravo" to uraditi.

Premda je malo vjerojatno da će se aktualni predsjednik suočiti sa kaznenim progonom, opstrukcija pravde mogla bi biti osnov za njegov opoziv u Kongresu.

Neki demokrati u Kongresu zalažu se za opoziv Trumpa, navodeći kao razlog opstrukciju pravde, ali bilo koji korak za pokretanje procesa opoziva ima i niz poteškoća jer ga treba odobriti Zastupnički dom Kongresa, kojeg kontroliraju Trumpovi kolege republikanci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG