Dostupni linkovi

Zašto 'Jedan od pet miliona' izlazi na izbore?


Sa jednog od protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu (9. mart 2019)
Sa jednog od protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu (9. mart 2019)

Iza odluke udruženja “Jedan od pet miliona” da prekida antivladine proteste u Beogradu koji su trajali više od godinu dana i da izlazi na predstojeće izbore, docent na beogradskom Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević vidi kontradiktoran potez.

„To je logika koja, čini mi se, proizilazi iz njihovog sukoba sa opozicionim Savezom za Srbiju“, ocenjuje Spasojević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Udruženje "Jedan od pet miliona", koje je organizovalo antivladine proteste u Srbiji u proteklih godinu dana i zalagalo se za bojkot izbora, saopštilo je u utorak da će izaći na predstojeće parlamentarne izbore, te da ova odluka predstavlja prekid saradnje sa delom opozicije koji su najavili bojkot.

Odluku o bojkotu donele su stranke članice opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) i Pokret slobodnih građana (PSG), a kao razlog su naveli da nisu ispunjeni uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora.

Valentina Reković iz udruženja „Jedan od pet miliona“ nije navela konkretne razloge za prekid saradnje sa SzS. Obrazlažući odluku o izlasku na izbore i kritiku koju je to udruženje prošle nedelje uputilo opozicionim strankama koje se još nisu izjasnile o učešću na izborima (Stranci moderne Srbije i Novoj stranci), Reković je navela da se izborni uslovi u Srbiji nisu poboljšali, ali da je potrebno sprečiti neke stranke da uđu u parlament samo zbog državne "infuzije".

“Ja mislim da je to bila jedna vrsta izgovora. To im je u tom trenutku delovalo kao zanimljivo pošto je Pokret slobodnih građana odlučio da bojkotuje izbore, pa nisu imali neku drugu metu koju bi iskoristili kao neku vrstu izgovora za ono što je očigledno taktika koju je doneo jedan deo tima ‘Jedan od pet miliona’, a to je da se ipak izađe na izbore”, smatra Spasojević.

Valentina Reković je obrazlažući odluku o učešću na izborima rekla i da Udruženje „Jedan od pet miliona“ raspolaže informacijama prema kojima neke od opozicionih stranaka potpisnica „Sporazuma sa narodom“, sa još nekoliko manjih pokreta, rade na tome da izađu na izbore koji će biti održani na proleće.

Podsećamo, predstavnici udruženja „Jedan od pet miliona" su u februaru 2019. sa predstavnicima opozicionih stranaka i pokreta potpisali tzv. „Sporazum sa narodom“ kojim su se te stranke obavezale na bojkot institucija i izbora u Srbiji sve dok se „ne ispune uslovi da izborni proces bude slobodan i pošten“.

Očekivanja građana od Sporazuma sa narodom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su, pred ostalih, predstavnici Saveza za Srbiju - Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, Boško Obradović, lider pokreta Dveri, Vuk Jeremić, predsednik Narodne partije i drugi. Dokument su potpisali i lider Nove stranke Zoran Živković, Sergej Trifunović iz Pokreta slobodnih građana, Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke...

Učesnici protesta tražili su stvaranje fer izbornih uslova, omogućavanje nezavisnosti rada kontrolnih tela, stvaranje uslova za povratak opozicije u parlament, otvorenost javnih servisa za opoziciju. Na protestima su tokom poslednjih meseci nosili transparent sa porukom „Bojkot“.

Podele u 'Jedan od pet miliona'

Sa odlukom o izlasku na izbore ne slaže se jedan od članova udruženja „Jedan od pet miliona“ Srđan Marković, koji je bio među dosadašnjim organizatorima protesta. Zbog toga je, kako je saopštio, podneo ostavku u predsedništvu tog pokreta.

"Do poslednjeg trenutka sam se borio da do ovoga ne dođe, a pošto je doneta odluka kakva je doneta, podneo sam ostavku u Predsedništvu Udruženja, zajedno sa Milošem Simovićem i povukao se", rekao je Marković.

Očigledno je da već neko nema jedinstva unutar ove organizacije, ocenjuje Dušan Spasojević.

Prvo je bio problem što je Savez za Srbiju previše uzeo kontrolu nad Udruženjem, a sada se čini da je došlo do taktičnog konflikta i da jedan deo organizacije koji, ipak, želi da izađe na izbore, sada pokušava da za sebe zadrži brend i da ga iskoristi kako bi prikupio glasove
Dušan Spasojević


„Videli smo neke prepoznatljive lidere koji su izlazili, sa nekim objašnjenjima zašto su odustali i ta objašnjenja se vremenom menjaju. Prvo je bio problem što je Savez za Srbiju previše uzeo kontrolu nad Udruženjem, a sada se čini da je došlo do taktičnog konflikta i da jedan deo organizacije koji, ipak, želi da izađe na izbore, sada pokušava da za sebe zadrži brend i da ga iskoristi kako bi prikupio glasove“, ocenjuje Spasojević.

Iz Udruženja „Jedan od pet miliona“ se krajem novembra povukla i Mila Jovanović, takođe jedna od organizatorki protesta, koja je svoj odlazak objavila na društvenoj mreži Fejsbuk. Prethodno se iz organizacije povukla i još jedna od organizatorki Jelena Anasonović, koja je 29. januara 2019. godine zvanično registrovala Udruženje „Jedan od pet miliona“.

Anasonović iz pokreta izašla u leto prošle godine, a taj potez je objasnila prevelikim pritiscima iz Saveza za Srbiju koji su želeli da na protestima izađu iz pozadine, sa čime se ona nije, kako je rekla, slagala.

Koliki je uticaj 'Jedan od pet miliona'?

Spasojević smatra da odluka Udruženja “1 od 5 miliona” da izađe na izbore koji će se održati na proleće neće u značajnijoj meri uticati na opozicione stranke i pokrete koji su već doneli konačnu odluku o bojkotu, jer taj brend, kako navodi, ne donosi mnogo glasova među biračkim telom kada nema podršku Saveza za Srbiju i stranaka koje ga čine, ali bi mogao postati relevantniji akter ukoliko na budućoj izbornoj listi vidimo neka poznata imena iz javnog života ili iz stranaka SzS ili oko tog bloka.

Savez za Srbiju se do sada nije oglasio o odluci Udruženja „Jedan od pet miliona“.

Osim SzS-a i Pokreta slobodnih građana, bojkot izbora su najavili i pokret "Dosta je Bilo", Saše Radulovića, te inicijativa "Ne davimo Beograd".

Nova stranka Zorana Živkovića saopštila je da će odluku o eventualnom bojkotu izbora saopštiti kada oni i zvanično budu raspisani.

Poslednja organizacija protesta

Građanski protesti u Srbiji počeli su u novembru 2018. godine pod parolom "Stop krvavim košuljama" nakon što je u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji, pretučen jedan od opozicionih političara Borko Stefanović. Naziv protesta je promenjen je u „Jedan od pet miliona“ posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u decembru iste godine poručio da može da se skupi i pet miliona učesnika, ali da im nijedan zahtev neće ispuniti.

Sa 60. protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu 25. januara
Sa 60. protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu 25. januara

Antivladini protesti organizovani su svake subote. Nakon odluke o učešću na izborima, iz „Jedan od pet miliona“ su najavili da prvi put posle šezdeset sedmica ove subote, 1. februara protesta neće biti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG