Dostupni linkovi

"1 od 5 miliona" izlazi na izbore, odustaje od protesta


Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, septembar 2019. godine
Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, septembar 2019. godine

Udruženje "Jedan od pet miliona", koje je organizovalo antivladine proteste u Srbiji u proteklih godinu dana, saopštilo je da će izaći na predstojeće parlamentarne izbore.

Predstavnica tog udruženja Valentina Reković je izjavila da udruženje neće učestovati na narednom antivladinom protestu, koji je zakazan za subotu u Beogradu.

Ona je rekla da je na "opoziciji okupljenoj oko Saveza za Srbiju" da na protestu brani ideju bojkota.

Reković je rekla da je opozicija okupljena oko bojkota izbora i parlamenta "uništila ideju o bojkotu", te da odluka o izlasku na izbore predstavlja prekid saradnje sa tim delom opozicije.

Obrazlažući odluku Udruženja o izlasku na izbore i kritiku koju su prošle nedelje uputili Stranci moderne Srbije i Novoj stranci zbog toga što nisu proglasili bojkot, čime su prekršili "Sporazum sa narodom", Reković je navela da se izborni uslovi u Srbiji nisu poboljšali, ali da je potrebno sprečiti neke stranke da uđu u parlament samo zbog državne "infuzije".

"Kada je opozicija proglasila bojkot parlamenta, ona je samo prestala da posećuje tu instituciju, a zadržala je beneficije. Kada uđemo u parlament, sprovešćemo pravi bojkot", kazala je Reković.

Istakla je da Udruženje raspolaže informacijama prema kojima neke od opozicionih stranaka potpisnica Sporazuma sa narodom, sa još nekoliko manjih pokreta, rade na tome da izađu na predstojeće izbore.

"Došli smo i do informacija da će im se u tome pridružiti i pojedini članovi stranaka koje su formalno u bojkotu", rekla je ona.

Ostavke u predsedništvu pokreta

A jedan od članova udruženja „Jedan od pet miliona“ Srđan Marković, koji je bio među dosadašnjim organizatorima protesta, saopštio je da je podneo ostavku u predsedništvu tog pokreta jer se ne slaže sa odlukom o izlasku na izbore.

"Do poslednjeg trenutka sam se borio da do ovoga ne dođe, a pošto je doneta odluka kakva je doneta, podneo sam ostavku u Predsedništvu Udruženja, zajedno sa Milošem Simovićem i povukao se", rekao je Marković.

On je rekao da to čini jer se ne slaže sa metodom Udruženja u borbi protiv aktuelne vlasti, te da ostaje pri ideji bojkota.

"Bio sam neko ko je među prvima pozivao na bojkot i bio glasnogovornik te ideje, pri čemu ostajem i dan-danas", rekao je Marković.

Sve o protestima '1 od 5 miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG