Dostupni linkovi

Fabrici: Predstojeći izbori test demokratije za Srbiju


Nadamo se da će biti realizovano ono što je dogovoreno, kako bi svi mogli da učestvuju na izborima: Sem Fabrici
Nadamo se da će biti realizovano ono što je dogovoreno, kako bi svi mogli da učestvuju na izborima: Sem Fabrici

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je, što se tiče izbornih uslova, "situacija u Srbiji bolja nego što je bila pre održavanja tri runde međustranačkog dijaloga uz posredovanje delegacije članova Evropskog parlamenta, a da će biti još bolja ako se ispoštuje postignuti dogovor".

Fabrici je gostujući na RTS rekao da su tokom tri runde međustranačkog dijaloga postignuti dogovori koji treba da omoguće jednak tretman svih učesnika na izborima, između ostalog i podjednak pristup medijima, a da će od primene postigutih dogovora zavisiti kako će Srbija od strane EU biti ocenjena u izbornom danu.

"Nadamo se da će biti realizovano ono što je dogovoreno, kako bi svi mogli da učestvuju na izborima. Predstojeći izbori će biti izazov, i svakako će to biti test demokratije, kako će Srbija sprovesti te izbore na sam izborni dan", kazao je Fabrici.

Fabrici je rekao da su institucije u Briselu vrlo posvećene dešavanjima u Srbiji, što potvrđuje i to što je pre deset dana otvoreno novo poglavlje u pretpristupnim pregovorima za pridruživanje EU.

"Treba da posmatramo optimistično 2020. godinu. Pitanje otvaranja poglavlja povezano je sa reformama. Što se više reformi realizuje to će više poglavlja moći da se otvori. Nije stvar u tome da li je otvoreno još jedno ili dva poglavlja, do sada je otvoreno više od polovine. Ono što je bitno je da se ona zatvore, da se reforme sprovedu. Put pred Srbijom je vrlo jasan, a Evropska komisija posmatra Srbiju sa velikim optimizmom i poverenjem", rekao je Fabrici.

On je rekao da je u oblasti ekonomije Srbija napravila veći napredak u oblasti finansijskih usluga i protoka kapitala, do čega je dovelo i otvaranje dva poglavlja u pregovorima sa EU, a što je imalo za posledicu da trgovinska razmena sa EU iznosi 65 odsto, ali i da srpska ekonomija može imati brži privredni rast, i smanjenje jaza između srpske i privrede zemalja EU, uz sprovođenje reformi o javnim nabavkama javnih preduzeća.

Fabrici je na pitanje da prokomentariše blokadu ulaza u RTS koju su prošlog petka sproveli predstavnici opozicionih stranaka rekao da je "stanovište EU da sloboda protesta mora da se poštuje dok je taj protest miran i ne nanosi nikakvu štetu a da novinari moraju biti u prilici da slobodno rade, i da ne treba da trpe pritiske ni sa jedne strane".

Fabrici je naveo i da Srbija dosta toga treba da uradi po pitanju reforme pravosuđa i vladavine prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije i demokratizaciji društva, ali i da EU podržava produbljivanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu, što vidi kao "deo procesa približavanju EU".

"U Evropskoj uniji smo uvek za novu regionalnu saradnju, to je jedan od ključnih instrumenata koje EU podržava i sve inicijative koje podržavaju regionalnu saradnju za nas su pozitivne", rekao je Fabrici odgovarajući na pitanje kako ocenjuje inicijativu za osnivanje "mini šengena", i dodao da će se o integracijama zemalja zapadnog Balkana i njihovom putu ka EU više govoriti u maju iduće godine na zajedničkom samitu u Zagrebu.

Fabrici je rekao i da je Evropska unija posvećena unapređenju zakonodavstva po pitanju zaštite životne sredine, da je prošle nedelje postignut dogovor da do 2050. godine EU postane potpuno neutralna po pitanju emisije štetnih gasova, i da se nada da će zapadni Balkan biti deo tih procesa.

XS
SM
MD
LG