Dostupni linkovi

Protest '1 od 5 miliona' u Beogradu: Potpisivanje Sporazuma sa narodom


Jedanaesti protest '1 od 5 miliona' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Jedanaesti protest '1 od 5 miliona' u Beogradu

Ispred Skupštine Srbije gde su građani potpisivali Sporazum sa narodom, dokument 34 opozicione političke organizacije, u Beogradu je završen jedanaesti po redu protest "Jedan od pet miliona".

Učesnici protesta šetali su od platoa kod Filozofskog fakulteta u Beogradu, preko Terazija, zatim ulicom Kneza Miloša do zgrade Narodne Skupštine Srbije.

Građanima su se prethodno obratili Božo Prelević, advokat, Srđan Škoro, novinar i Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti.

"Nas je svakim danom sve više. Pozvali smo opozicione lidere da poslušaju narod. Dosta nam je mesija, hoćemo normalne ljude koji će rade ono za šta ih mi plaćamo. Tražili smo da nam opozicija predloži kako ćemo ih kontrolišemo. Pred nama je sporazum sa narodom", rekao je Škoro koji je okupljenima i pročitao Sporazum sa narodom.

Božo Prelević je poručio: "Trideset godina mi se ovde družimo i pokušavano da obezbedimo podelu vlasti. Od vlasti tražimo da poštuje Ustav i zakone Srbije, tražimo nezavisne sudove, demokratske institucije, fer i demokratske izbore, slobodne medije, dostojanstven život. Vučić je zaboravio da je nama kondicioni trener bio Slobodan Milošević. Najveća greška onih pre vas je što nisu sproveli lustraciju. Nisu palili ambasade, nisu bili u grupi koja je ubila premijera".

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti rekao je da Srbija polako postaje mesto gde roditelji komuniciraju sa decom preko Skajpa. "Ko god može, odlazi odavde", kazao je.

Okupljeni na protestu bili su u mogućnosti da potpišu "Sporazum sa narodom". Sporazum su potpisali predstavnici 34 opozicione političke organizacije, koji svojim potpisom garantuju njegovo sprovođenje i podelili su ga građanima pre početka protestne šetnje.

„Građani su na protestima pokazali da žele državu u kojoj je Vlada smenjiva na fer i poštenim izborima i u kojoj su građani ti koji kontrolišu državnu upravu. Zato će potpis svakog građanina na Sporazum sa narodom značiti da su građani ti koji će kontrolisati njegovo sprovođenje“, navodi se u saopštenju organizatora protesta.

Svaki sporazum je odštampan u dva primerka kako bi građani mogli zadržati za sebe jedan.

„Sporazum sa narodom“ dat je građanima na potpisivanje deset dana nakon što su ga predstavnici dela opozicije usvojili 6. februara 2019. Reč je o dokumentu od sedam tačaka koji je nastao kao odgovor na zahteve koje su sa beogradske govornice 19. januara predstavnici protesta "Jedan od pet miliona" uputili opoziciji.

Očekivanja građana od Sporazuma sa narodom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Protestima se pridružio i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) koji je uputio javnu podršku protestima „1 od 5 miliona“ i poručio da su lekari, farmaceuti, stomatolozi i zdravstveni saradnici, usled potpune destrukcije zdravstvenog sistema, prinuđeni da nezadovoljstvo iskažu mirnim protestnim šetnjama sa građanima.

U svom otvorenom pismu podrške protestima, SLFS ukazuje na potpuno urušavanje zdravstvenog sistema u Srbiji, što posledično dovodi do toga da sve više zdravstvenih radnika napušta zemlju.

„Urušava se kroz zabranu zapošljavanja zdravstvenih radnika, koja je i dalje na snazi uprkos manjku kadra. Povećani obim posla, neobaveštenost i pozicija na prvoj liniji na kojoj se pacijenti sreću sa zdravstvenim sistemom, često dovodi do sukoba i napada na zdravstvene radnike“, ističe se u pismu.

U petak, 15. februara pod sloganom „Jedan od pet miliona“ hiljade građana je protestovalo u gradovim širom Srbije, a na ulice su izašli građani Novog Sada, Niša, Pančeva, Kruševca, Požege, Vršca, Stare Pazove, Subotice, Valjeva, Kikinde, Užica, Požarevca, Vranja, Čačka i Smedereva.

Na dosadašnjim protestima zatražena je ostavka Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke i zahtevani su pošteni i slobodni izbori, objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova, kao i prestanak "rastućeg nasilja".

Među ključnim zahtevima su i sudsko procesuiranje nalogodavaca i izvršilaca ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

XS
SM
MD
LG