Dostupni linkovi

Pokret slobodnih građana bojkotuje izbore u Srbiji


Predsednik Pokreta slobodnih građana, Sergej Trifunović
Predsednik Pokreta slobodnih građana, Sergej Trifunović

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PGS) Sergej Trifunović izjavio je da PGS neće učestvovati na predstojećim izborima za koje kako je ocenio, nisu obezbedjeni fer uslovi.

Trifunović je novinarima u Beogradu rekao da PSG ne želi da učestvuje u "simulaciji demokratije".

"Pokret slobodnih građana će izaći na izbore kada za njih budu obezbeđeni fer uslovi, a oni trenutno u Srbiji ne postoje", rekao je Trifunović.

Odluku o bojkotu parlamentarnih izbora ranije su donele stranke članice opozicionog Saveza za Srbiju, među kojima su Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna partija i pokret Dveri.

Kao razlog su naveli nepostojanje elementarnih uslova za održavanje fer, slobodnih i poštenih izbora.

I pored više rundi dijaloga vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova koji su tokom leta prošle godine organizovali nevladina Fondacija za otvoreno društvo i Faklutet političkih nauka u Beogradu, Savez za Srbiju napustio je pregovore navodeći da taj format sastanaka "ne daje nikakve rezultate".

Zahtevi Saveza za Srbiju odnosili su se, pored ostalog, na ravnomernu medijsku zastupljenost (na Radio-televiziji Srbije) svih učesnika u izbornoj trci, smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), te zabranu funkcionerske kampanje.

Predstavnici vlasti odgovarali su da su izborni uslovi u Srbiji danas „bolji nego u vreme prethodne vlasti (današnje opozicije)", te da je bojkot "politička taktika opozicije kako bi izbegla politički poraz".

U međustranački dijalog vlasti i dela opozicije su se kao posrednici tokom jeseni uključili i predstavnici Evropskog parlamenta, a ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da su tokom tri runde postignuti dogovori koji treba da omoguće jednak tretman svih učesnika na izborima, između ostalog i podjednak pristup medijima, a da će od „primene postigutih dogovora zavisiti kako će Srbija od strane EU biti ocenjena u izbornom danu“.

Redovni parlamentarni izbori u Srbiji trebalo bi da budu održani na proleće ove godine, a tačan datum još nije saopšten.

XS
SM
MD
LG