Dostupni linkovi

Vaterpolo selektor između države i crkve


Napadač središta Crne Gore Vladan Spaić slavi bodovanje tokom muškog vaterpolo meča između Hrvatske i Crne Gore na Evropskom prvenstvu u vaterpolu 26. januara 2020. u Budimpešti, Duna Arena, Mađarska
Napadač središta Crne Gore Vladan Spaić slavi bodovanje tokom muškog vaterpolo meča između Hrvatske i Crne Gore na Evropskom prvenstvu u vaterpolu 26. januara 2020. u Budimpešti, Duna Arena, Mađarska

Selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković u utorak (4. februar) je u saopštenju za javnost pojasnio da je u posjetu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koja je izazvala burne reakcije u javnosti, išao u ličnom svojstvu i da nije predstavljao nikoga, kao i da mu nije bila namjera da bilo ko preko njega stiče političke poene.

Saopštenje je izdato povodom reakcija koje je izazvala njegova posjeta manastiru Cetinje 2. februara. Tu je od mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija dobio blagoslov, nakon što su crnogorski vaterpolisti osvojili bronzanu medalju na nedavnom Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Nikada sport nije bio autonoman, naprotiv, komentariše za Radio Slobodna Evropa (RSE) Gorčin Stojanović, poznati beogradski filmski i pozorišni reditelj, koji nerijetko ima osvrte na socio-političku dimenziju sporta.

On kaže kako je "politika, i to velika državna i nacionalna politika, uvijek bila ta koja pravi klubove, upisuje strukture moći u te klubove i, zapravo, vrši transmisiju svoje moći i kroz nešto što je rano prepoznato kao mogućnost transmisije moći na masovne prilike, odnosno na masu".

Iza svega toga se, prema njegovima riječima, krije goli lukrativni interes, odnosno transmisija moći.

"Nije politika uprljala sport, niti su nevini sportisti okupirani. Ne. Oni su proizvedeni od politike kao nekog okoštalog mehanizma društveni moći", dodaje Stojanović.

Imunost na uticaje sa strane

"Možda se mnogi neće saglasiti, ali smatram da je sport u Crnoj Gori do sada bio imun na sve uticaje sa strane", primjećuje za RSE Brano Milačić, poznati fudbalski trener i komentator prilika u crnogorskom sportu.

Sa nostalgijom se sjeća vremena kada su navijači Partizana u Podgorici, u vrijeme najvećih političkih tenzija na Kosovu, na jednoj veoma važnoj utakmici skandirali "Vokri, Vokri" (Fadilj Vokri-Fadil Vokrri, fudbaler Partizana i reprezentativac Jugoslavije , rođen u Podujevu, na Kosovu. prim.nov).

Karnevalski doček za 'Ajkule' u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Packe na račun Gojkovića već sjutradan nakon što je bio u cetinjskom manastiru stigle su od njegovog nekadašnjeg saigrača iz bazena, a sada ministra sporta Nikole Janovića, koji mu je poručio:

"Držite se blagoslova i podrške Države, jer jedino ona pripada svima u reprezentaciji, kao što reprezentacija pripada njoj."

Reakcija na gest selektora od samih vaterpolo reprezentativaca nije bilo, ali se ogradio Vaterpolo savez Crne Gore, navodeći kako je Gojković bio kod mitropolita Amfilohija isključivo u svojstvu građanina i uz poruku da vaterpolo reprezentaciju ne treba dovoditi u kontekst aktuelnih dnevnopolitičkih događaja.

Opozicija vs vladajući

Oštre reakcije stigle su i iz redova opozicije.

Tako je Demokratski front (DF) kritiku ministra Janovića na račun selektora Gojkovića okarakterisao kao pritisak, dok su iz redova Demokrata stavili ministra sporta u negativni kontekst kao "primjer kako DPS ( Demokratska partija socijalista, vladajuća partija u Crnoj Gori) od nekada uspješnih ljudi i šampiona pravi programirane partijske sljedbenike koji su izgubili svaki osjećaj za realnost."

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) odgovorili su da ministar sporta i mladih Nikola Janović nije, kako se to podmeće, ulazio u vjerska osjećaja trenera Vladimira Gojkovića, niti je presuđivao ko u koju crkvu treba da ide. Navodi se da je Janović ukazao da je Mitropolija zloupotrijebila njegovu posjetu u dnevnopolitičke svrhe, te da je država ta koja je, kada je u pitanju reprezentacija, pozvana da uručuje nagrade i odlikovanja a ne bilo koja vjerska zajednica.

Osvrćući se na to što je selektor Gojković posjetio mitropolita Amfilohija, poznati fudbalski trener i komentator prilika u crnogorskom sportu Brano Milačić ističe kako za taj čin nema razumijevanja.

"To je potpuno neprimjeren čin. Prvo - on je javna ličnost. Drugo, osvajao je on kao igrač u vrijeme istog Amfilohija i iste crkve medalje, pa jel možda pošao tamo i jesu li mu dali neko odličje ili priznanje. Žao mi je što je taj sportista i dobri čovjek pao pod uticaj. Ne zbog toga što je posjetio cetinjski manastir i Amfilohija, nego što je to uradio sada, u vrijeme kad se ta posjeta itekako zloupotrebljava", ocjenjuje Milačić.

Prije posjete cetinjskom manastiru selektora Gojkovića, zajedno sa ostalim vaterpolistima, u svojim kabinetima ugostili su predsjednik države Milo Đukanović i premijer Duško Marković.

Dočeku Gojkovića i vaterpolista na centralnom podgoričkom Trgu nezavisnosti 27. januara, prisustvovalo je više hiljada građana, uz razvijene brojne državne zastave.

U prvim redovima, kao i na samoj bini, vaterpoliste su dočekali najviši državni funkcioneri sa premijerom Duškom Markovićem na čelu, kao i državni i lokalni službenici, te funkcioneri vladajuće DPS.

Instrumentalizacija i novac

Brana Milačića pitali smo da li i u tome vidi instrumentalizaciju sporta, ovoga puta od strane države i najjače partije.

"Nikada nijesam bio od onih koji su voljeli da vide političare u prvom redu. Ne mislim da bi oni trebalo da slave prije ostalih, i nemaju razloga više da slave nego što bih ja slavio. Ali, to je praksa na ovim prostorima, da se uspjeh reprezentacije u političke svrhe koristi. I iskorišćen je i ovdje i to je naopaka praksa. Odnos države treba da se prije svega ogleda prema finansijama koje se izdvajaju za sport", naglasio je Milačić.

Da su finansije, odnosno novac, sve oko čega se vrti priča smatra i reditelj Gorčin Stojanović.

"Svaka moć je uvijek pokriće za lukrativne stvari. Odnosno, na početku bješe volja za moći, da bi se ta moć inkasirala", komentariše Stojanović.

Na pitanje kada ćemo izaći iz te matrice u kojoj političari pomažu sport da bi sport pomogao političarima, Stojanović odgovara kako bi ključ, između ostalog bio u privatizaciji klubova.

"U našim malim pokrajinama, da ih ne nazovem državama, u našim malim interesnim zabranima, onog trenutka kad bi se taj kapital koji nema nacionalnu strukturu, kad bi se taj način ubacio i kad bi bio veliki interes za tako nešto, da se kupe klubovi kao što su Crvena Zvezda, Partizan, Budućnost, tog trenutka bi prestala mogućnost igre bez pravila, onoga što ste Vi nazvali -Ja tebi, ti meni. Naprosto, kao skup striktnih pravila berze, kao pravila koja finansijski kapital sam sebi nameće", kaže Stojanović.

To se, međutim, nastavlja Stojanović, "kod nas teško može dogoditi".

"Tržište je suviše malo da bi se neko ozbiljan zainteresovao za tako nešto. Sa druge strane nikada politika neće izaći iz sporta, zato što ga je ona izmislila i oblikovala", objašnjava Stojanović.

Slučaj sa selektorom vaterpolo reprezentacije Crne Gore dogodio se u atmosferi pojačanih tenzija na crnogorskoj političkoj i društvenoj sceni, do kojih je došlo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Njemu se protivi SPC koja duže od mjesec dana, dva puta sedmično, organizuje protestne šetnje kojima prisustvuje desetine hiljada građana Crne Gore, SPC traži povlačenje Zakona, tvrdeći da iza njega stoji namjera za otimanjem imovine Srpske pravoslavne crkve.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG