Dostupni linkovi

Šampioni, i bez podrške i ulaganja


Godina 2018. bila je jako uspješna u sportu za zemlje regije; ilustrativna fotografija
Godina 2018. bila je jako uspješna u sportu za zemlje regije; ilustrativna fotografija

U rubrici Radija Slobodna Evropa "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovoga puta tema su sportski uspjesi. Godina 2018. bila je jako uspješna u sportu za zemlje regije. Hrvatska je svjetski viceprvak u nogometu, a prošli vikend hrvatska muška teniska reprezentacija osvojila je Davis kup. Srbijanske odbojkašice prvakinje su svijeta, Novak Đoković je ponovno broj jedan. Bosna i Hercegovina i Crna Gora također su postigle uspjehe u određenim sportovima.

Pitali smo mlade, što misle o ovim sportskim uspjesima s obzirom da se radi o zemljama sa malim brojem stanovnika i da li se treba više izdvajati javnog novca za sport.

Utisak naših sugovornika iz Srbije je da je da ta zemlja, u odnosu na svoju veličinu i brojnost stanovništva, ima veliki broj sportskih talenata. Međutim, osim kada je u pitanju nogomet, kako javlja Ognjen Zorić, u njihov razvoj se slabo financijski ulaže.

Novak Đoković
Novak Đoković

Zlatne odbojkašice i prvoplasirani Đoković
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00


Bosna i Hercegovina je za sada još uvijek kada je u pitanju sport najsupješnija u sjedećoj odbojci. Ove godine bh. odbojkaši osvojili su srebro na svjetskom prvenstvu. Izdvajaju se i povremeni uspjesi individulanih sportaša, popu Larise Cerić koja je ove godine na svjetskom prvenstvu osvojila broncu. To nije ni čudo jer se u BiH puno manje ulaže u sport, nego recimo u Hrvatskoj i Srbiji, navodi u svojoj priči Amir Purić.

Uspjesi BiH usprkos manjku novca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Sport i sportaši su najbolji ambasadori Crne Gore i svih zemalja regije, jednoglasni su crnogorski studenti koji kad izostaju domaći uspjesi navijaju za susjede. Studenti smatraju da u klubove i sportske škole Crna Gora treba ulagati više sredstava jer to, kako su rekli Leli Sšepanović, sportaši sa ovih prostora talentom i radom zaslužuju.

Sportaši zaslužuju veću potporu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
Direktan link

U emisiji Glasom mladih poslušajte i priču o mnogobrojnim uspjesima i medaljama bratunačkog boksačkog kluba "Kum", Zlatanu Alagiću, planinaru i maratoncu, koji se posle nesreće oporavio i sada osvaja planinske vrhove. Tu su i priče o biljeljinskom sajmu knjiga za srednjoškolce i kako banjalučko Udruženje građana Restart pokušava da približi kulturu mladima.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 02.12.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG