Dostupni linkovi

Nema više odbijanja da se igra sa Kosovom


Članovi UEFE neće moći odbijati utakmice sa timom Kosova, u suprotnom gube utakmicu (Foto: reprezentacija Kosova na jednom od treninga)
Članovi UEFE neće moći odbijati utakmice sa timom Kosova, u suprotnom gube utakmicu (Foto: reprezentacija Kosova na jednom od treninga)

Fudbalski savez Kosova pozdravio je odluku Evropske fudbalske unije (UEFA) da evropski fudbalski timovi i reprezentacije iz država koje nisu priznale Kosovo neće moći da odbijaju utakmice sa timovima ili reprezentacijom Kosova ili da igraju na Kosovu.

Izvršni komitet UEFA-e odlučio je na sastanku u sredu u Bakuu da "timovi koji ne mogu da ugoste kosovske timove ili kosovsku reprezentaciju na svojoj teritoriji mogu zatražiti da organizuju domaće utakmice na neutralnoj teritoriji".

"Oni, međutim", navedeno je u odluci, "moraju da prihvate da igraju utakmicu na Kosovu".

Ostaje odredba ranije odluke da su izuzetak Srbija i Bosna i Hercegovina iz bezbednosnih razloga.

Predsednik UEFA-e Aleksander Čeferin saopštio je nakon sastanka Izvršnog komiteta da "ovakva politika obavezuje sve ostale ekipe da prihvate da igraju protiv Kosova, reprezentaciju ili timove, na njihovoj ili na teritoriji Kosova".

Takođe, kosovski timovi moraju da prihvate da igraju protiv drugih klubova na svojoj ili tuđoj teritoriji.

"Dakle, svaki tim za koji je odlučeno da igra protiv Kosova, mora da ode na Kosovo ili će izgubiti utakmicu. Svaki tim koji ne želi da ugosti utakmicu sa Kosovom kod kuće, to može da uradi na neutralnoj teritoriji", izjavio je Čeferin.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol Salihu u izjavi za RSE navodi da se o ovome razgovaralo više puta sa UEFA-om, ali i sa državama posebno, kao što su Španija.

"Ovo je vrlo pozitivno i nije slučaj samo Kosova, već postoje i drugi slučajevi, a UEFA hoće da pokaže da u sportu nema razlike. To je suština ove odluke", kazao je Salihu, dodajući da Čeferin vrlo dobro poznaje prilike na Balkanu i tako više se neće tolerisati.

Politika i novac

Fudbalski komentator Arbnor Morina kaže da je fudbal univerzalna vrednost koja ne poznaje granice, ali su pojedine zemlje nažalost politiku umešale u sport. Stoga je, dodaje, odluka UEFA-e dobar potez.

"Te zemlje zaboravljaju da su UEFA i FIFA organizacije koje ne žive od učešća zemalja u njima, već one doniraju popriličan novac svakoj zemlji i mogu da donesu bilo kakve odluke. Mislim da nije korektno da se politika meša u sport i ako su već te zemlje koje nisu priznale Kosovo toliko jake da ne žele ni da igraju sa Kosovom, onda će se suočiti sa sankcijama koje nisu ni malo lake", ističe on.

Kosovo se u nekoliko navrata suočavalo sa ovakvim problemima na terenu. Salihu podseća na 2016. godinu kada je Kosovo igralo meč kvalifikacije za Svetsko prvenstvo protiv Ukrajine u Poljskoj, s obzirom da Ukrajina nije priznala Kosovo, dok je druga utakmica 2017. odigrana u Albaniji.

"Dan danas imamo vrlo dobre odnose sa Ukrajinskom federacijom jer su videli realno stanje", kazao je on.

Problema u prošlosti je bilo i sa Španijom, kada je u pitanju mlađa generacija - U17.

"Kvalifikaciona utakmica je trebala da se odigra u Španiji. Oni su tražili da se utakmice odigraju bez nacionalnih simbola, što je za nas nezamislivo. UEFA je onda uzela to pravo Španiji i turnir se odigrao u Švajcarskoj", navodi Salihu.

Kosovo, smatraju stručnjaci, ima dobre šanse da se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo 2020, a četiri od 11 država koje će organizovati utakmice sledeće godine nisu priznale nezavisnost Kosova. Među njima su Azerbejdžan, Rumunija, Rusija i Španija.

Kosovsku reprezentaciju čine mladi igrači koji igraju uglavnom za strane klubove.

Kosovo je punopravan član UEFA-e od 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG