Dostupni linkovi

Tači: Ako se potvrdi optužnica, podnosim ostavku


Jedini zakon koji sam pogazio jeste onaj od Slobodana Miloševića: Hašim Tači

Ukoliko navodi iz optužnice budu potvrđeni, istog časa ću podneti ostavku kao vaš predsednik i suočiti se s njima, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) u ponedeljak, 29. juna u Prištini.

Tači se obratio javnosti po prvi put nakon što je pre pet dana specijalizovani tužilac u Hagu protiv njega podneo optužnicu na razmatranje koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

“Kosovo je nova država, ali njeni lideri se moraju ponašati kao pravi državnici. Nosiću taj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu, sa svom snagom koju imam. Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja mesta u međunarodnoj zajednici, kao člana Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije”, naveo je Tači u opširnom obraćanju u unapred snimljenoj video poruci.

Dodao je da je Kosovo “dom svih njegovih građana, evropsko i multietničko društvo”.

“Još jednom kažem ne osveti i da međuetničkoj toleranciji”, kazao je Tači, naglašavajući da samo izgradnjom građanske demokratije Kosovo gradi evroatlantsku budućost.

“Kosovo ulazi u nimalo lako poglavlje”, nastavio je predsednik Kosova:

“Ovo je novo poglavlje i za mene, a u ovim trenucima ne znam koliko će to biti teško. Ali ja sam spreman da to poglavlje ispišem sa svojom istinom koju ću izneti pred bilo kim."

Podvlačeći da politika za njega nikada nije bila “izvor života”, već “sveta misija” službe narodu i državi, Tači dodaje da su njegovu životnu putanju odredile jedinstvene istorijske okolnosti.

'Optužnica učinila nemogućim sastanak u Beloj kući'

Tači je podvukao da ne zna da li je “slučajnost ili spletka” to što je nepotvrđena optužnica objavljena baš dok je on bio na putu ka Vašingtonu, gde je 27. juna trebalo da se održi susret predstavnika Srbije i Kosova.

Sastanak, koji je po planu trebalo da bude održan u Beloj kući, bio je zakazan na incijativu izaslanika predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela (Richard Grenell), ali je po objavljivanju optužnice otkazan.

To neće dovesti u pitanje njegovo ili poverenje građana Kosova u vrednosti SAD, naveo je Tači.

“U praksi pravde civiliziranog sveta, objavljivanje optužnice pre nego što je pravosudno telo odobri, predstavlja ogroman skandal. Nikakav zločin, navodni ili čak počinjen, ne opravdava javno linčovanje”, izjavio je predsednik Kosova.

Nadovezao se ocenama o propuštenom susretu u Beloj kući, opisujući ga kao šansu za postizanje mira sa Srbijom:

“Nijedna dobra namera ili velika volja za pravdom ne mogu opravdati izmišljanje medijske bombe za inkriminaciju šefa države Kosovo, baš u trenutku u kom je dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu, zahvaljujući direktnom angažovanju Bele kuće.”

'Cena za slobodu Kosova'

Tači se u svom govoru, kako je naveo, obratio sunarodnicima na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, dolini Preševa i dijaspori.

“Srce mi je povređeno, ali ne i slomljeno. Moj um je težak, ali nije mutan”, rekao je i nastavio u istom tonu: “Moja krv je zagrejana, ali čista i ujedinjena sa krvlju mojih prijatelja u oružju koje sam izgubio u ratu.”

Navodeći da se danas oseća oslobođenim brige od političkih sukoba, podvlači da je tim sukobima ponekad pridavana veća važnost od zaslužene.

“Danas vidim jasnije nego ikad ranije da smo, bez obzira na dobre namere svakog, neki malo više, a neki manje, svi mi, politički lideri Kosova tokom ovih 20 godina napora, u određenim trenucima, dozvolili politici da nanese štetu našoj velikoj i zajedničkoj svrsi.”

Građani Prištine o optužnici protiv Tačija i Veseljija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Pomenuo je svoje prijatelje iz vremena rata, svoju porodicu, pa i svog sina.

“On, koji je danas postao čovek, a ja mogu da ga gledam u oči bez da trepnem zbog navodnog početka procesa za ratne zločine!”, kazao je Tači.

Priznajući političke greške, još jednom je demantovao da je učestvovao u ratnim zločinima:

"Političke greške u miru sam možda pravio, ali ratne zločine nikada. Čak i kad bi se vratio u mračna vremena Miloševića (Slobodana, bivšeg predsednika Srbije op.a.), uradio bih istu stvar, odgovarajući na metak neprijatelja metkom željnim slobode, ne čineći greške prema građanima srpske, romske ili albanske nacionalnosti."

Naveo je da je ranije shvatio da će borci Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) platiti visoku cenu i zaključio:

“Ovo je cena za slobodu Kosova.”

Dodao je da je uveren da će on, kao i neki drugi njegovi prijatelji iz vremena rata, dokazati svoju nevinost, baš kao, podvukao je i njegov “brat iz krvi rata” Kadri Veselji (Veseli), nekadašnji predsednik Skupštine Kosova i lider opozicione Demokratske partije Kosova (DPK), protiv koga je takođe objavljena optužnica kada i protiv Tačija.

“Živim za istorijsku misiju kojoj pripadam zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Ramušem Haradinajem (Ramush Haradinaj), Fatmirom Ljimajem (Limaj) i mnogima drugima koji su bili prvi u borbi za slobodu, ali koji su i prvi pogođeni nakon rata”, nabrojao je Tači svoje saradnike iz vremena rata, danas kosovske političare.

O odnosu međunarodne zajednice prema Srbiji i Kosovu

Takođe je kazao i da dve decenije podržava osnivanje međunarodnih sudova za gonjenje počinilaca ratnih zločina, te da od toga neće odustati. Izjavio je i da ne vidi da međunarodna zajednica primenjuje iste standarde prema Srbiji i Kosovu:

”I danas, Srbija napreduje na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, dok Kosovo ne uživa čak ni slobodu kretanja. Naravno, ovde ne vidim zaveru protiv Kosova, ali razlike u pristupu međunarodne zajednice prema dve nacije je činjenica. Bez sumnje, mi imamo svoje greške i odgovornosti. Pre svih ja, a sa mnom i svi lideri političkih partija na Kosovu koji tokom proteklih godina nisu uspeli da održe političku koheziju. Međutim, niti jedna naša ili moja greška ne opravdava činjenicu da se Kosovo 21 godinu suočava sa pravnim procesima za ratne zločine na svom prostoru, dok, sa druge strane, ratne zločine u Srbiji prati grobna tišina. Tišina Srbije još je teža usled tišine međunarodne zajednice”, kazao je Tači.

Rekao je da se zalaže za mir i dijalog sa Srbijom, ali da ne može da prihvati činjenicu da zbog hiljada Albanaca koji su nestali u “mašini za ubijanje” Slobodana Miloševića, i čije su kosti u tlu Srbije, nema čak ni međunarodnih izjava.

“Da li da čak očekujemo dan kada će nam biti rečeno da moramo da se izvinemo Srbiji za naše nestale ljude, za naše silovane majke i kćerke, za etničko čišćenje i genocid nad nama?”, zapitao se Tači.

O svom političkom radu

Više puta navodeći da je tokom dve decenije svog političkog angažmana pravio i greške, te da za neke od njih danas zna, ne navodeći na koje greške misli, Tači je podvukao da je rat završen, a Kosovo slobodna i suverena država.

“Nisam pao s neba i nisam svetac”, tim rečima zaključio je Tači deo svog obraćanja u kome je govorio o svom političkom učinku. Navodeći da je uradio koliko je mogao, ne koliko je želeo, još je podvukao:

“Ipak, jedna stvar je sigurna – nije bilo, niti je moglo biti makar i trunke dokaza usmerenih na kršenje bilo kog zakona od strane Hašima Tačija. Jedini zakon koji sam pogazio jeste onaj od (Slobodana) Miloševića.”

Šta Tužilaštvo navodi u optužnici

Razočaranje u Tačijevom rodnom mestu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Predsednik Kosova se u ponedeljak sastao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je u poseti Kosovu zbog novonastale situacije.

Specijalno tužilaštvo, uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka, precizira da se Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“. U saopštenju se navodi da osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava “čiji je identitet poznat, a među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici”.

Po pravilima rada suda sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak. Prethodni sudija ima maksimum šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Nakon ovog saopštenja objavljenog 24. juna, predsednik Kosova Hašim Tači je prekinuo putovanje prema Vašingtonu gde je 27. juna u Beloj kući trebao da se održi sastanak kosovskih i srpskih predstavnika uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela. Sastanak je otkazan i Grenel je najavio da će datum novog sastanka odrediti uskoro.

XS
SM
MD
LG