Dostupni linkovi

Savetnik Hašima Tačija: U Beloj kući o ekonomiji i drugim pitanjima koja mogu biti otvorena


Vašington, Bela kuća
Vašington, Bela kuća

Bekim Čolaku (Collaku), šef kabineta i glavni savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci), kaže da će rešavanje ekonomskih problema, uklanjanje trgovinskih prepreka, slobodno kretanje ljudi i robe te investicije u regionalnoj infrastrukturi, biti glavne teme Kosova i Srbije u Beloj kući 27. juna.

„Delegacija Republike Kosovo dolazi spremna da diskutuje o ovim pitanjima ali i ostalima koja mogu biti pokrenuta na sastanku“, navodi Čolaku, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE)

Kosovsku delegaciju čine predsednik i novoizabrani premijer Kosova, Hašim Tači i Avdulah Hoti (Avdullah). Srpska strana još uvek nije zvanično potvrdila ko će biti u njenoj delegaciji.

Kosovo - Bekim Çollaku, EU Integration Minister in Kosovo Government
Kosovo - Bekim Çollaku, EU Integration Minister in Kosovo Government

Šta treba znati o susretu u Beloj kući?

Sastanak u Beloj kući održava se u organizaciji Ričarda Grenela, nakon što je dobio uverenja da su se dve strane složile da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja Kosova i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Grenel je u međuvremenu takođe rekao da je sastanak u Beloj kući prilika da se otvore vrata ekonomskom razvoju i ulaganjima, i da se nada da će čelnici na Kosovu i u Srbiji iskoristiti ovu priliku za povratak dijalogu.

Čolaku navodi da je sastanak predstavnika Kosova i Srbije izvanredna prilika da se dve strane vrate pregovorima radi resavanja svih nerešnih pitanja dve zemlje. Kako je dodao, u ovoj fazi najbitnija stvar je što se dijalog obnavlja uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa (Trump).

„Dakle, dobra vest je ta da se dijalog nastavlja u Vašingtonu nakon skoro dvogodišnje pauze. Stoga se ovaj sastanak sam po sebi smatra uspehom, uprkoz njegovom konkretnom rezultatu“, dodao je Čolaku.

Grenelove procene

Sam Grenel je 15. juna putem Tvitera poručio da ako bilo koja strana bude nezadovoljna razgovorima 27. juna, "vratiće se na status kvo nakon što napuste Vašington".

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da po pitanju Kosova očekuje „teške dane i nedelje“.

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija prekinut je krajem novembra 2018. godine, nakon što je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na robu iz Srbije a zbog kampanje protiv nezavisnosti Kosova.

Taksu koju je uvela vlada Ramuša (Ramush) Haradinaja zamenio je recipročnim trgovinskim merama 1. aprila bivši kosovski premijer, Aljbin Kurti. SAD su bile protiv uvođenja mera Srbiji, pre svega zato što one koče dijalog dve strane. Kurtijevim odlaskom i dolaskom Hotija, uklonjene su sve trgovinske prepreke i tako je data šansa Srbiji da se vrati za pregovarački sto.

Grenel je inače najavio sastanak Kosova i Srbije uoči dolaska specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka na Kosovu koji takođe radi na obnovi EU dijaloga.

Lajčakova misija na Kosovu

Nakon sastanaka sa kosovskim rukovodiocima, Lajčak je izjavio da se nada brzom nastavku EU dijaloga i postizanju konačnog sporazuma između dve strane. On je međutim poručio Kosovu put evrointegracija ide preko EU dijaloga i da na tom putu ne može da napreduje ni sakim drugim osim sa EU.

Lajčak je takođe priznao da EU nije bila konsultovana u vezi susreta u Beloj kući, te da i pored toga što su SAD važan partner EU, Kosovu niko drugi ne može da pruži evropsku budućnost osim EU.

I Čolaku tvrdi da je uloga Evropske unije u ovom procesu nezamenljiva, ali isto tako kao i uloga SAD-a. Po njegovim rečima, EU i SAD međusobno su se dopunjavale u ovom procesu od samog početka 2011 i ubeđen je da će tako biti i u konačnoj fazi.

„Binom između SAD i EU je bio, jeste i ostaće ključ svakog sporazuma na Zapadnom Balkanu, a naročito u akepktu postizanja eventualnog konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“, zaključio je Collaku.

Hotijeva Platforma za dijalog

S druge strane, premijer Kosova Avdulah Hoti potvrdio je u subotu da će sastanak u Vašingtonu biti o ekonomskim projektima koji će pretvoriti Kosovo „u centar ekonomskih aktivnosti u regionu“.

On je dodao da njegov kabinet razmatra o idejama nekoliko infrastrukturnih projekata koji mogu biti predstavljenji u Vašingtonu.

Avdulah Hoti je objavio Platformu za dijalog sa Srbijom u kojoj nema razmatranja teritorijalnog integriteta Kosova
Avdulah Hoti je objavio Platformu za dijalog sa Srbijom u kojoj nema razmatranja teritorijalnog integriteta Kosova

Hoti je inače 10. juna predstavio Platformu za dijalog a na osnovu koje neće biti pregovora o teritorijalnom integritetu i o ustavnoj organizaciji države, i da konačni sporazum koji treba da doprinese recipročnom priznanju Kosova i Srbije, mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle sedmice na konferenciji sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim rekao da Srbija „neće priznati nezavisnost Kosova ili njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG