Dostupni linkovi

Rama na sastanku sa Tačijem u Prištini


Hashim Thaci i Edi Rama
Hashim Thaci i Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama nalazi se u poseti Kosovu gde sa kosovskim rukovodiocima i liderima političkih partija razgovara o optužnici protiv predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) i predsednika Demokratske partije Kosova, Kadrije Veseljija (Kadi Veseli). U toj optužnici terete se za ratne zločine.

Nakon maratonskih sastanaka sa rukovodiocima kosovskih institucija i liderima političkih partija, premijer Albanije Edi Rama u večernjim satima u ponedeljak sastao se i sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem.

Kako je Rama objavio na Twitteru, u Prištini je “kako bi saznao više o munjevitom nalogu koji će ući u svetsku pravosudnu istoriju kao sramotna mrlja 21. veka, koja je praksu javne optužbe bez pravne optužnice priznavala samo u epohama ideološke vladavine ili pre njih“.

Ranije se Rama sastao sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem. Iz Hotijevog ureda saopšteno je da je Rama pružio punu podršku albanske vlade kosovskim institucijama i kosovskom narodu.

"Albanija je bila i ostaće uvek uz Kosovo", citiran je Rama, dodajući da će Albanija i u budućnosti pomoći Kosovo u svim procesima.

Prenosi se i da je Hoti u vezi novonastale situacije na Kosovu rekao da je Kosovo sada dokazalo institucionalnu kulturu da se suoči sa svim izazovima dostojanstveno i da je, bez obzira na sve izazove, Vlad posvećena da nastavi sprovođenje svoje agende vezane za euroatlantske integracije.

"Odlučni smo da nastavimo proces dijaloga sa Srbijom u cilju postiznanja jednog mirovnog sporazuma i sporazuma stabilnosti, koji će rezultirati recipročnim priznanjem između dve zemlje", citirane su Hotijeve reči u saopštenju. Rama je pozvao Hotija u posetu Albaniji 3. jula.

Rama se sastao i sa predsednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani, liderom pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem, predsednikom Demokratske partije Kosova Kadrijem Veseljijem (Veseli), te predsednikom Inicijative za Kosovo Fatmirom Ljimajem.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu u sredu je obavestilo javnost da je pre dva meseca, 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu prema kojoj se predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Sudija za prethodni postupak ima najviše šest meseci od dana podnošenja optužnice da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično. Optužnica je dostupna javnosti samo onda kada je potvrdi sudija za prethodni postupak.

XS
SM
MD
LG