Dostupni linkovi

Organizacija ratnih veterana OVK: Protivit ćemo se sudu demokratskim sredstvima


Ilustrativna fotografija

Rukovodioci Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova upozorili su da će upotrijebiti sva demokratska sredstva da ospore Specijalni sud i njegove odluke, nazivajući ga "rasističkim i pristrasnim".

Njihova reakcija na konferenciji za novinare u četvrtak u Prištini uslijedila je nakon što je Kancelarija specijalnog tužilaštva u Hagu podigla optužnicu za ratni zločin protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija (Hashima Thacija), čelnika Demokratske stranke Kosova, Kadrija Veselija, i nekolicine drugi, čija imena nisu objavljena u javnosti.

Zamjenik predsjedavajućeg Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Haradinaj rekao je da su odluke suda neprihvatljive i da bi zakon o ovom sudu koji je usvojila Skupština Kosova trebao biti izmijenjen.

"Optužnica je podignuta sa posebnom svrhom da se opstruira proces dijaloga između Kosova i Srbije. Organizacija ratnih veterana upotrijebit će sve demokratske forme protiv ovog suda, ne isključujući proteste, ako mi to vidimo kao oblik pritiska na kosovsku skupštinu da djeluje," rekao je Haradinaj.

Skupština Kosova usvojila je zakon o uspostavljanju Specijalnog suda u avgustu 2015. godine.

Šef Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Hysni Gucati rekao je da je Specijalni sud "rasistički i jednostrani sud".

"Ovaj sud je trebao procesuirati one koji žive na Kosovu, posebno Srbe koji su počinili ratne zločine, a koji žive slobodno u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku ili bilo gdje drugdje", rekao je Gucati.

Građani Prištine o optužnici protiv Tačija i Veseljija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je dan ranije da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija, te bivšeg predsjednika Skupštine i aktuelnog poslanika Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica. Njihova imena tužilaštvo nije željelo da objavi.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

XS
SM
MD
LG