Dostupni linkovi

Tegeltija optužuje vrh SDA za 'vrlo opasan politički pritisak'


Milan Tegeltija: Gospođa Tadić me obavijestila da su upućene prijetnje njoj i njenoj porodici
Milan Tegeltija: Gospođa Tadić me obavijestila da su upućene prijetnje njoj i njenoj porodici

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) optužio je najviše predstavnike Stranke demokratske akcije (SDA) BiH za "vrlo opasan politički pritisak na rad pravosudnih institucija, posebno Tužilaštva BiH".

Tegeltija je potvrdio kako su glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH Gordani Tadić upućene prijetnje smrću, u vezi s predmetom "Fadil Novalić i drugi", u kojem su osumnjičeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Fadil Novalić (prvi red), Fahrudin Solak (drugi red) i Fikret Hodžić (treći red) na ročištu u Sudu BiH, 30. maj
Fadil Novalić (prvi red), Fahrudin Solak (drugi red) i Fikret Hodžić (treći red) na ročištu u Sudu BiH, 30. maj

Tužiteljstvo u ovom slučaju vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

"Sinoć (31. maja, op. a.) me gospođa Tadić obavijestila da su upućene prijetnje njoj i njenoj porodici, koje su vrlo opasne, ugrožavaju ličnu i bezbjednost njene porodice. Ja sam sinoć razgovarao s ministrom sigurnosti o ovome", kazao je Tegeltija.

Ministar sigurnosti BIH Fahrudin Radončić za RSE kaže kako je o prijetnjama glavnoj tužiteljici i njenoj porodici obavijestio direktora za Koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, tražeći od njega pojačanu zaštitu tužiteljice Tadić i njene porodice.

"To sam isto tražio i od direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Danas ću dobiti njihove informacije. Ne možemo živjeti u zemlji, gdje možete potpuno nesankcionirano prijetiti glavnoj tužiteljici i njenoj porodici", rekao je Radončić.

"Ono što možemo sigurno reći je da njena sigurnost ne smije biti ugrožena. Poziv političara na linč bilo kojeg pravosudne osobe je nešto što ja odbacujem", kazao je Radončić.

Tužiteljstvo BiH o političkim pritiscima

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, optužila je 29. maja lidera Stranke demokratske akcije (SDA) za direktan pritisak, nakon njegove izjave vezano za aferu "Respiratori", u kojoj proziva tužiteljicu i optužuje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine za procesuiranje samo Bošnjaka.

"Pritisak je očito usmjeren s ciljem prejudiciranja i ishodovanja određenog rezultata istrage i krivičnog postupka. Ne želim da prejudiciram ishod krivične istrage ili bilo čiju krivicu. Poštujem presumpciju nevinosti, ali se tužiocima mora dopustiti da rade svoj posao bez političkog pritiska. To su ljudi koji se trenutno targetiraju. Njima se stavljaju mete zbog posla koji rade", kazao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za RSE.

U međuvremenu, Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da se premijeru Novaliću, te Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, koji je zatražilo Tužiteljstvo BiH.

Iz Tužiteljstva BiH je najavljeno ulaganje žalbe na odluku Suda BiH, te takođe upozoreno na političke pritiske.

"Tužilaštvo je tokom istrage od 25 dana imalo brojne opstrukcije i pritiske. Imali smo i političke pritiske i beskrupulozna ometanja istrage", kazao je tužitelj u predmetu Džermin Pašić, tokom ročišta za određivanje pritvora.

On je objasnio da je politička pozicija koju obnaša prvoosumnjičeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić bio, između ostalog, jedan od razloga zbog kojih je Tužiteljstvo smatralo da je mjera pritvora neophodna kako bi istraga bila neometano nastavljena.

Tužiteljstvo njih trojicu sumnjiči da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga

Bivša sutkinja Nada Dalipagić za RSE kaže da je Sud temeljem Zakona o kaznenom postupku BiH donio rješenje, a na prijedlog tužitelja, o određivanju pritvora.

"Znate da se prvi pritvor određuje na rok od mjesec dana. Znači, pritvor se može odrediti iz točno određenih razloga koji su propisani Zakonom o kaznenom postupku BiH iz razloga bjekstva, mogućnosti utjecaja na svjedoke, vještake, suosumnjičene, i tako dalje", ističe Dalipagić.

Tvrdnje SDA

Dok se još čekalo zvanično saopćenje Suda BiH od odluci o pritvoru, SDA je javnosti uputila saopćenje o puštanju premijera Novalića, inače člana ove stranke, na slobodu.

"Uklonjene su sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motiviran proces", saopćili su iz SDA dodavši da "cilj Tužilaštva očigledno nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditirati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru, kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački faktor unutar Vlade Federacije", saopćeno je iz SDA.

U saopćenju SDA se kritizira rad glavne tužiteljice Tadić i tužitelja u predmetu, navodeći da je sve urađeno mimo propisanih procedura. SDA je pozvala članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da pokrenu proceduru smjene Gordane Tadić s pozicije glavne tužiteljice, zbog pokušaja, kako tvrde, "izmjene ustavnopravnog poretka u Federaciji i zbog permanentnog narušavanja ugleda samog Tužilaštva i gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost ove institucije".

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kaže da izjave SDA stvaraju ambijent i atmosferu u kojoj može doći do ozbiljnog ugrožavanja lične sigurnosti tužitelja i glavnih tužitelja svih pravosudnih institucija u BiH.

"Tužioci u BiH generalno ne bi smjeli raditi u takvom pritisku u kojima se proglašavaju državnim neprijateljima, u kojima se zato što su obavljali svoj posao proglašavaju neprijateljima jednog naroda. Stvara se atmosfera javnog linča. Ovo je nedopustivo u bilo kojoj demokratskoj zemlji, pa tako i u BiH", kazao je Tegeltija.

Odvjetnica i bivša sutkinja Dalipagić kaže da ima apsolutno povjerenje u Sud i Tužiteljstvo.

"Tužiteljstvo će podnijeti optužnicu, tek, onda kada prikupi dovoljno dokaza da su određene osobe počinile kazneno djelo. Sada postoji osnovana sumnja, a ako Tužiteljstvo nađe da su određene osobe zaista počinile krivično djelo, ako ima dovoljno dokaza, onda podiže optužnicu i takva optužnica ide na potvrđivanje nadležnom sudu, u ovom slučaju Sudu BiH, i sud je može potvrditi, odnosno odbiti", kaže Dalipagić.

"U svakom slučaju", konstatira, "to su predmeti izuzetno velike važnosti, odnosno takozvani 'veliki predmeti' ".

"Ja kao profesionalac imam apsolutno povjerenje u sud i tužiteljstvo, i mislim da ih zaista treba pustiti da odrade posao kako treba temeljem zakona, jer je to u interesu svih, ne samo suda i tužiteljstva, nego u interesu javnosti, i povjerenja i digniteta suda i tužiteljstva“, ocjenjuje Dalipagić.

Šta će biti s Vladom FBiH?

Advokati premijera FBiH Fadila Novalića tokom ročišta za određenje pritvora više puta su ponovili da bi odlukom o pritvoru funkcioniranje cijele Federacije bilo dovedeno u pitanje. Jedan od branitelja, Muhamed Kapo, kazao je da bi na taj način bile obustavljene isplate penzija ili drugih davanja, s obzirom na poziciju koju njegov branjenik obnaša.

Glavna braniteljica premijera Novalića Vasvija Vidović kazala je da bi se u slučaju da je premijer ostao u pritvoru mogao desiti "slučaj Mostar" cijeloj BiH, aludirajući da bi lokalni izbori mogli biti otkazani.

Jedno od pitanja koje se postavlja jeste i kako će funkcionirati Vlada Federacije BiH s obzirom na mjere zabrane koje je Sud odredio premijeru Novaliću. O tome su, između ostalog, govorili na sjednici Parlamenta Federacije BiH, 1. juna, u Sarajevu.

"Vi imate odluku suda, odnosno zabrane, gdje praktički premijer ne smije komunicirati sa svojim prvim suradnicima. Onda imate različite teze kako će doći do određenih neslaganja u vladi, da će doći do prevlasti jedne političke stranke u odnosu na drugu. Premijer Fadil Novalić će sigurno imati problem u komunikaciji sa suradnicima. Postoji ona opcija, ukoliko zbilja bude ograničen u svom radu, da svoje ovlasti prenese na jedno od dvoje dopremijera", kazao je Ivan Boban, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH.

Iz ove stranke su kazali da su podnijeli inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja potpisalo je 20 poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Naroda i Pravde, Partije demokratske akcije, A SDA i Nezavisnog bloka.

Poslanici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokrati i Građanska stranka, nisu potpisali prijedlog za smjenu Vlade Federacije BiH.

"Ako mi danas predložimo i na narednoj sjednici glasamo o nepovjerenju i smijenimo vladu, opet ta ista vlada ostaje do izbora nove vlade. Znači, to nije rješenje, to je jedan populistički trik", kazao je zastupnik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

Sve je prvobitno postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH nakon medijskih napisa kako je respiratore nabavila firma "FH Srebrena malina", koja se bavi proizvodnjom i preradom malina. U istrazi koja je uslijedila je utvrđeno, uz ostalo, i da su respiratori neupotrebljivi.

Premijer Novalić, te direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić su privedeni u četvrtak navečer (28. maja). Saslušani su prvo u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, a zatim, dan kasnije predati Tužiteljstvu BiH.

S obzirom na to da uvedeni respiratori ne zadovoljavaju standarde niti se mogu koristiti u intenzivnim jedinicama, prema nalazima Tužiteljstva BiH, tužitelji su naveli da je budžet Vlade FBiH oštećen za deset miliona i 530.000 KM (5,25 miliona eura).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG