Dostupni linkovi

Glavna tužiteljica BiH i njena porodica dobili prijetnje smrću


Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić
Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić

Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i njena porodica dobili su prijetnje smrću, potvrdio je u ponedjeljak za Radio Slobodna Evropa Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

„Sinoć sam obaviješten od gospođe Tadić da su upućene prijetnje njoj i njenoj porodici, koje su vrlo opasne, ugrožavaju ličnu i bezbjednost njene porodice. Obavio sam razgovor s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem i zahtijevao sam da se odmah preduzmu sve mjere i radnje u cilju zaštite glavne tužiteljice i njene porodice“, kazao je Tegeltija.

Radončić je izjavio u ponedjeljak u Sarajevu, da je o prijetnjama glavnoj tužiteljici obavijestio direktora za Koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i tražio od njega pojačanu zaštitu tužiteljice Tadić i njene porodice.

„To sam isto tražio i od direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Danas ću dobiti njihove informacije. Ne možemo živjeti u zemlji, gdje možete potpuno nesankcionirano prijetiti glavnoj tužiteljici i njenoj porodici", rekao je ministar Radončić novinarima u ponedjeljak tokom ceremonije primopredaje pomoći Vlade Poljske BiH.

"Ono što možemo sigurno reći je da njena sigurnost ne smije biti ugrožena. Poziv političara na linč bilo kojeg pravosudne osobe je nešto što ja odbacujem”, navodi Radončić.

"Prijetnje i pritisci upućeni policiji i tužilaštvu su neprihvatljivi, a borba protiv korupcije od vitalnog je značaja za građane Bosne i Hercegovine," saopštila je u ponedjeljak na Twitteru američke ambasada u BIH.

"Borba protiv korupcije je od vitalnog značaja za građane BiH i budućnost ove zemlje. Policija i tužilaštvo imaju odgovornost da postupaju profesionalno, bez političkog utjecaja, te da istraže navode o korupciji u skladu sa zakonom. S tim u vezi, prijetnje i pritisci upućeni policiji i tužilaštvu su neprihvatljivi", navode iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Tadić optužila Izetbegovića za direktan pritisak

Glavna tužiteljica Gordana Tadić optužila je 29. maja Bakira Izetbegovića, lidera Stranke demokratske akcije (SDA) za direktan pritisak, nakon njegove izjave vezano za aferu „Respiratori“, u kojoj proziva tužiteljicu i optužuje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za procesuiranje samo Bošnjaka.

Izetbegović je hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u okviru afere “Respiratori”, inače kadra SDA, ocijeno kao „udar na Bošnjake“.

"Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije Republike BiH", konstatovao je Izetbegović.

Izetbegović je u pisanoj reakciji postavio i pitanje zašto nisu uhapšeni i drugi akteri, ako je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere "Respiratori" po "komandnoj odgovornosti", odnosno ministar zdravlja Federacije BiH, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH.

Tužiteljica, međutim, tvrdi kako je u slučaju „Respiratori“ „ispitano više desetina svjedoka i da je javnost već obaviještena o tome“, te utvrdila da Tužilaštvo radi „jednako prema svima“.

Navela je kako izjavu Bakira Izetbegovića doživljava kao direktan pritisak.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je 31. maja prijedlog Tužilaštva BiH da se premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Fedralne uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku "FH Srebrena malina" Fikretu Hodžiću, odredi jednomjesečni pritvor, koji je zatražilo Tužilaštvo BiH zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Oni su, nakon prvobitnog privođenja, pušteni su da se brane sa slobode zbog uključenosti u aferu nabavke respiratora iz Kine, za koje se kasnijim vještačenjem, utvrdilo da da su neupotrebljivi.

U međuvremenu je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, u ponedjeljak 1. juna u Sarajevu predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti Vlade Federacije BiH u nabavci medicinske opreme preko Federalne uprave Civilne zaštite.

XS
SM
MD
LG