Dostupni linkovi

BiH: Glavna tužiteljica optužila Izetbegovića za direktan pritisak


Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Bih
Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Bih

Glavna tužiteljica Gordana Tadić optužila je lidera Stranke demokratske akcije (SDA) za direktan pritisak, nakon njegove izjave vezano za aferu „Respiratori“, u kojoj proziva tužiteljicu i optužuje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za procesuiranje samo Bošnjaka.

Izetbegović hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u okviru afere “Respiratori”, inače kadra SDA, ocijeno je kao „udar na Bošnjake“.

"Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije Republike BiH", konstatovao je Izetbegović.

Izetbegović je u pisanoj reakciji postavio i pitanje zašto nisu uhapšeni i drugi akteri, ako je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere "Respiratori" po "komandnoj odgovornosti", odnosno ministar zdravlja Federacije BiH, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH.

"Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci", tvrdi Izetbegović.

Tužiteljica, međutim, tvrdi kako je u slučaju „Respiratori“ „ispitano više desetina svjedoka i da je javnost već obaviještena o tome“, te utvrdila da Tužilaštvo radi „jednako prema svima“.

Navela je kako izjavu Bakira Izetbegovića doživljava kao direktan pritisak.

„Ne znam na osnovu čega je došao do zaključka da ja radim protiv Bošnjaka, to je direktan pritisak na rad pravosuđa, na mene kao glavnu tužiteljicu i direktno ugrožavanje mene i sigurnosti moje porodice“, izjavila je Tadić u intervjuu za Face TV, neposredno nakon privođenja Novalića, Solaka i Hodžića u Tužilaštvo BiH.

Navodeći neke primjere prijetnji iz proteklog perioda, tužiteljica je kazala kako je nakon izjave Bakira Izetbegovića „njena sigurnost sada dodatno pogoršana“.

Ona je navela kako ona jeste Hrvatica, ali Hrvatica u Bosni i Hercegovini, koja „u užoj i široj porodici imam članove različite nacionalnosti“.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hadžić predati su Tužilaštvu BiH u petak popodne (29. maja), dan nakon privođenja u aferi "Respiratori".

Očekuje se odluka Suda BiH o tome da li će im biti određen pritvor ili će biti pušteni da se brane sa slobode. Tužilaštvo BiH još nije podiglo optužnicu protiv osumnjičenih.

Respiratore je iz Kine nabavila Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Sve je zatim postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH, prvo stoga što se pomenuta firma bavi proizvodnjom i preradom malina, a u istrazi koja je uslijedila je utvrđeno i da su respiratori neupotrebljivi.

Premijer Novalić je u četvrtak naveče (28. maja) priveden i nakon više od osam sati saslušanja zadržan u prostorijama SIPA-e, kao i Solak i Hodžić.

XS
SM
MD
LG