Dostupni linkovi

Predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH


Sjednica Zastupnickog doma Parlamenta FBiH, Sarajevo, 1. juni 2020.
Sjednica Zastupnickog doma Parlamenta FBiH, Sarajevo, 1. juni 2020.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, u ponedjeljak 1. juna u Sarajevu predat je prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti Vlade Federacije BiH u nabavci medicinske opreme preko Federalne uprave Civilne zaštite.

Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hadžić, odlukom Suda BiH, nakon prvobitnog privođenja, pušteni su da se brane sa slobode zbog uključenosti u aferu nabavke respiratora iz Kine, za koje se kasnijim vještačenjem, utvrdilo da da su neupotrebljivi.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja potpisalo je 20 poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Naroda i Pravde, Partije demokratske akcije, A SDA i Nezavisnog bloka.

Poslanici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokrati i Građanska stranka, nisu potpisali prijedlog za smjenu Vlade Federacije BiH.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici u Sarajevu razmatraće Informaciju o aktivnostima Vlade Federacije BiH koje su preduzete od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa.

Izvještaj o radu Federalne vlade će podnijeti Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je 31. maja prijedlog Tužilaštva BiH da se premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Fedralne uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku 'FH Srebrena malina' Fikretu Hodžiću, odredi jednomjesečni pritvor, koji je zatražilo Tužilaštvo BiH zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

„Svi oni pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane“, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirna Delalić, advokatica osumnjičenog Fikreta Hodžića.

Kako je saopšteno iz Suda BiH, zaključeno je da se i blažim mjerama, umjesto najstrože mjere pritvora, može ostvariti neometano vođenje krivičnog postupka.

Respiratore iz Kine je nabavila Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura). Stručni vještak za medicinsku opremu ocijenio je u izvještaju za Tužilaštvo BiH da ventilatori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije.

XS
SM
MD
LG