Dostupni linkovi

Milićević: Propuste o javnim nabavkama da utvrde nadležni organi


Ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević
Ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević

Nadležni organi treba da utvrde gdje je došlo do problema prilikom provođenja javnih nabavki, kazala je u ponedjeljak tokom zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević.

"Ako je i bilo propusta, a ovih dana vidimo da je bilo, bili su propusti između svih procedura", rekla je Milićević, i dodala da zastupnici ne smiju predstavljati prepreku i ometati rad istražnih organa.

Ona je navela da je krizni štab sve radio po procedurama, transparentno, te da je ponosna na ono što je urađeno.

Prema njenim riječima krizni štab donosi odluke o pokretanju javnih nabavki, a procedure provodi Federalna uprava civilne zaštite.

"Za svaku odluku o pokretanju javnih nabavki dobije se saglasnost i validne su onog trenutka kada prođu na Vladi. Imali smo dobre namjere. Gdje je iskočilo, kako je to iskočilo, neka utvrde nadležni organi", rekla je ona.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije nastavio je u ponedjeljak sjednicu prekinutu 28. maja. Jedina tačka dnevnog reda je Informacija o radu Vlade FBiH od proglašenja stanja nesreće sa posebnim osvrtom na javne nabavke.

U obraćanju zastupnicima u ponedjeljak Milićević je navela i da je prvi put informacije o eventualnim nabavkama dobila na Vladi FBiH, te da je krizni štab sve radio po procedurama, transparentno i da je ponosna na urađeno.

“Ono što se pripisuje da je kao nešto negativno ili loše, to je nešto što s punim pravom mogu reći da se ne dotiče Štaba civilne zaštite. Sve ono što smo mi radili obavljeno je vrlo transparentno”, kazala je ona.

Damir Mašić, zastupnik Socijaldemokratske partije i predsjednik parlamentarne Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, izjavio je da su sve nabavke Federalne uprave civilne zaštite "sumnjive kao kovanica od sedam maraka".

Ocijenio je kako su svi koji su govorili u ime Vlade FBiH pokušali predstaviti da je sve u vezi sa javnim nabavkama bilo u redu.

"Ako je sve, kako se nagovještava, bilo ispravno, zašto nam to ne pokažu. Federalna Uprava civilne zaštite se za sve i jednu nabavku izuzela iz Zakona o javnim nabavkama, sve ih uplatia avansno, ni za jedan ugovor nije osigurala garanciju da sredstva Federacije BiH neće biti zloupotrijebljena. Sumnjivo kao kovanica od sedam maraka. Normalno je da sumnjam. Dajte nam informacije i nećemo sumnjati. Još nismo dobili odgovor na osnovna pitanja", istakao je Mašić.

Elzina Pirić, zastupnica Pokreta demokratske akcije u Predstavničkom domu, kazala je da Fadil Novalić mora otići s pozicije premijera Federacije BiH.

"Fadil Novalić je potrošio pare građana Federacije BiH. Čuveni rebalans je usvojen u dva različita teksta. Nikada nije otklonjena sumnja oko čuvenog korona-zakona. Ja ne prozivam pojedince iz SDA. Fadil Novalić je premijer i on je isturena ličnost. On mora snositi odgovornost", istakla je Pirić.

Predstavničkom domu u ponedjeljak je predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti Vlade u nabavci medicinske opreme preko Federalne uprave Civilne zaštite.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja potpisalo je 20 poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Naroda i Pravde, Partije demokratske akcije, A SDA i Nezavisnog bloka.

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hadžić, odlukom Suda BiH, nakon prvobitnog privođenja, pušteni su da se brane sa slobode zbog uključenosti u aferu nabavke respiratora iz Kine, za koje se kasnijim vještačenjem, utvrdilo da da su neupotrebljivi.

XS
SM
MD
LG