Dostupni linkovi

Afera 'Respiratori': Premijer FBiH Fadil Novalić zadržan u SIPA-i


Premijer FBiH Fadil Novalić
Premijer FBiH Fadil Novalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nakon više od osam sati saslušanja zbog afere „Respiratori“ zadržan je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) do odluke Suda BiH, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegova advokatica Vasvija Vidović.

Nakon saslušanja zadržani su i Fahrudin Solak, suspendirani načelnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Fikret Hodžić, direktor kompanije "FH Srebrena malina".

Izlazak advokata iz Državne agencije za istrage i zaštitu nakon saslušanja i zadržavanja premijera FBiH, suspendiranog direktora FUCZ i vlasnika "Srebrene maline"
Izlazak advokata iz Državne agencije za istrage i zaštitu nakon saslušanja i zadržavanja premijera FBiH, suspendiranog direktora FUCZ i vlasnika "Srebrene maline"

„Uhapšeni su i ostat će u 24-satnom pritvoru u prostorijama SIPA-e nakon čega će biti predati u nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, odnosno bit će sprovedeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH“, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Državna agencija za istrage i zaštitu saslušala je više osoba po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje više od mjesec dana provodi istragu o ovom slučaju.

Tužiteljstvo treba utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite s firmom "FH Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopće ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora.

Respiratori na carini

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora koje je iz Kine nabavila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preko firme "FH Srebrena malina", stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u srijedu 27. svibnja.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. travnja, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

"Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19", navodi se u izvještaju stručnog vještaka, čije je mišljenje Tužiteljstvo BiH objavilo 11. svibnja.

Čeka se naplata duga za PDV

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je podnesen zahtjev za carinjenje dodatnih dvadeset respiratora.

On je dodao kako će respiratori biti pušteni sa carine kada bude plaćen dug po osnovu Poreza na dodanu vrijednost (PDV). Carinski dug nije plaćen još od prethodne isporuke 80 respiratora.

Rekao je kako će respiratori biti pušteni sa carine kada bude plaćen dug po osnovu Poreza na dodanu vrijednost (PDV). Carinski dug nije plaćen još od prethodne isporuke 80 respiratora.

„Kada je 80 respiratora došlo u BiH i kada je provedena carinska procedura, morao se platiti pripadajući PDV koji je u tom trenutku iznosio 1.077.000 KM (538.000 eura). Taj PDV je tada plaćen. Kompanija 'FH Srebrena malina' je imala obavezu da podnese PDV prijavu za mjesec april do 10. maja, što znači da je prijavila obavezu za plaćanje PDV-a. Međutim, ta obaveza nije plaćena. U ovom trenutku dug kompanije 'FM Srebrena malina' iznosi oko 472.000 KM (236.000 eura)“, kazao je Kovačević.

Na upit RSE kada se može očekivati više detalja istrage, iz Tužiteljstva BiH dobili smo sljedeći odgovor:

“Predmet je u radu, tužiteljski tim intenzivno i svakodnevno poduzima aktivnosti kako na terenu tako i u sjedištu tužiteljstva. Saslušan je veći broj osoba i prikupljena značajna dokumentacija koja se analizira”.

Naknadno je utvrđeno kako je „FH Srebrena malina“ dobila dozvolu za uvoz medicinskih sredstava od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koja je istekla 27. svibnja.

Iz spomenute Agencije su za RSE su priopćili kako novi zahtjev za produženje dozvole "Srebrene maline" nije zaprimljen.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na ranije upite RSE nije pristao dati intervju, naglašavajući kako mu je odvjetnički tim savjetovao da ne daje izjave dok se istraga u predmetu „Respiratori“ ne završi.

'Pandorina kutija'

O aktivnostima Vlade Federacije BiH poduzetim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona, s informacijom o provedenim javnim nabavkama i prijedlogom mjera trebali su na izvanrednoj sjednici u četvrtak 28. svibnja raspravljati zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. No, ta sjednica je odgođena za 1. lipanj.

Na sjednici se trebalo raspravljati o zaključcima Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije, koji su doneseni na sjednici 22. svibnja, kada je između ostalog zatražena smjena Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite koji u međuvremenu suspendiran. Zatraženo je da FUCZ bude stavljana pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić izjavila je da je za Našu stranku, čija je zastupnica, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj se treba diskutirati o aktivnostima Vlade FBiH poduzetim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona i provedenim javnim nabavkama, vjerovatno najvažnija sjednica u ovoj godini.

Dodala je da je "ovaj proces otvorio Pandorinu kutiju koja je pokazala mnogo toga“, te naglasila da će nastaviti inzistirati na odgovornosti.

Vjerovatno najvažnija sjednica u godini: Sabina Ćudić
Vjerovatno najvažnija sjednica u godini: Sabina Ćudić

"Mi sasvim sigurno pokrećemo postupak izglasavanja nepovjerenja ovoj vladi. Iako je ona u tehničkom mandatu, jako je važno da se ukaže na odgovornost i da napokon uđemo, rekla bih, u 21. vijek političkog djelovanja u BiH. Vlada ne samo da nije spriječila, već je učestvovala u nezakonitim radnjama i mora, pa čak i u tehničkom mandatu, svojim ostavkama pokazati spremnost da preuzme odgovornost", kazala je Ćudić.

Zastupnik Nezavisnog bloka (NB) Amer Obradović je bio jedan od inicijatora sazivanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 28. svibnja zbog, kažem ‘malverzacija u javnim nabavkama’ tokom izvanrednog stanja.

Nakon odgađanja sjednice oglasio se putem priopćenja za javnost u kojem traži smjenu premijera Novalića.

“Korona je samo pomogla da narod shvati kako ova vlast funkcioniše decenijama. Pljačkanje kroz javne nabavke, od cesta, elektroprivrede, namjenske industrije i drugih, za koje smo tražili i nikada nismo dobili odgovore, traje godinama.

Sada sve institucije, parlamenti, tužilaštva, mediji i civilno društvo moraju insistirati da se do kraja razotkriju sve malverzacije i dođe do svih krivaca. Ti krivci moraju snositi krivičnu, a čitav takav sistem vlasti i političku odgovornost.

To je ključno za opstanak ove zemlje. Jasno da je premijer Novalić na vrhu piramide političke odgovornosti i da ćemo zajedno sa ostalim kolegama tražiti njegovu i ostavku čitave Vlade FBiH”, stoji u priopćenju Obradovića.

Smjenu Novalića i njegovih zamjenika Jelke Milićević i Veska Drljače u ponedjeljak 1. lipnja će službeno zatražiti Klub Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta.

Vlada Federacije BiH nije poduzela sve neophodne mjere, prije svega nabavku sredstava i opreme (testova i respiratora) čime je na indirektan način ugrozila zdravlje i živote građana, kaže se u prijedlogu zaključka Demokratske fronte.

O aferi 'Srebrna malina'

Zastupnici Socijaldemokratske partije u Parlamentu FBiH zatražili su također, 28. svibnja, smjenu premijera Novalića.

Podsjećamo, u Sarajevu je 20. svibnja zasjedao i privremeni Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH. Ispitan je Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koja je izdala dozvolu "Srebrenoj malini" da može uvoziti medicinsku opremu.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da je sklopljen ugovor s firmom „FH Srebrena malina“, ukoliko nije bila registrirana za poslove nabavke medicinske opreme, Zolak je odgovorio da je ona ‘registrovana u trenutku kada je trebalo da bude registrovana’.

Prema njegovim riječima, "Srebrena malina" je dobila dozvolu Agencije za lijekove BiH četiri dana nakon sklopljenog ugovora.

U međuvremenu je formirana i privremena Istražna komisija Zastupničkog doma državnog Parlamenta čiji je cilj utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Kakav bi ishod mogao biti?

Na konstituirajućoj sjednici Komisija je zatražila od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine da dostavi detaljne podatke o izdavanju dozvole nabavku medicinskih sredstava poduzeću „FH Srebrena malina“.

Ibrahim Prohić, politički analitičar za RSE je kazao kako je u slučaju „Respiratori“ cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini ubijeđena kako se tu radi o kriminalu.

„Možda će istraga pokazati drugačije, ali moje je mišljenje kako se ovdje radi o kriminalu. Ne tvrdim, nego je to moje mišljenje. Dodijeliti posao od 10,5 miliona KM firmi koja je, po mom mišljenju problematična, dokazuje da se tu radi o takozvanoj „jaranskoj ekonomiji“, kazao je Prohić.

On također dodaje kako se i ova se afera vjerovatno neće dovesti do kraja, s obzirom na dosadašnju praksu da takozvane „krupne ribe“ ne završavaju u zatvoru.

„Možda će stradati tamo neki lijevi ili sporedni igrač, a vrh piramide se ne dira. U ovom slučaju ima dovoljno argumenta da je taj vrh piramide politički vrh Federacije, odnosno premijer i ljudi oko njega“, dodaje Prohić.

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu Sipa u proteklih mjesec dana pretresli su prostorije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru i Sarajevu, Vlade Federacije, firme „FH Srebrena malina“, Federalne uprave civilne zaštite i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, te izuzeli određenu dokumentaciju.

Vlada Federacije BiH suspendirala je na sjednici Fahrudina Solaka 12. svibnja s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Njega je zamijenio dotadašnji pomoćnik direktora Mustafa Kadribegović.

Tužiteljstvo BiH preuzelo je predmet "Respiratori" od Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo 4. svibnja.

XS
SM
MD
LG