Dostupni linkovi

Izetbegović i Džaferović: Hapšenje Novalića udar na Bošnjake


Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović
Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović hapšenje premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, inače kadra SDA, ocijeno je kao „udar na Bošnjake“ i pozvao Tužilaštvo BiH da hitno izađe u javnost sa dokazima protiv Novalića.

„Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije Republike BiH“, reagovao je Izetbegović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hadžić privedeni su u četvrtak (28. maja) uveče na ispitivanje u okviru afere "Respiratori".

Respiratore je iz Kine nabavila Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Sve je zatim postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH prvo stoga što se pomenuta firma bavi proizvodnjom i preradom malina, a u istrazi koja je uslijedila je utvrđeno i da su respiratori neupotrebljivi.

Izetbegović je u pisanoj reakciji postavio i pitanje zašto nisu uhapšeni i drugi akteri, ukoliko je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere „Respiratori" po „komandnoj odgovornosti“, odnosno ministar zdravlja, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH?

„Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci. Tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavku poljske bolnice od strane Vlade RS pozove na svjedočenje premijera RS, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru. Takvo poniženje je skoro nezamislivo, zar ne, jer on nije Bošnjak“, smatra Izetbegović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, takođe iz SDA, kazao je kako je situacija ozbiljna jer se radi o osobi (Novaliću) „od kojeg zavisi dobar dio života u Federaciji“.

Džaferović je u izjavi novinarima nakon debate povodom godišnjice Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, rekao kako je uvjeren da je Novalić radio sve što je mogao te da ga nema u kriminalnim radnjama.

„Šta je sa javnim nabavkama u cijeloj BiH? Tužilastvo i SIPA ako žele da budu kredibilni moraju da odgovore na ovo pitanje.“

XS
SM
MD
LG