Dostupni linkovi

I bokseri platili cenu nerešenih odnosa Srbije i Kosova


Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, u razgovoru sa reprezentativcima Srbije, uoči Svetskog prvenstva u boksu, koje se održava u Beogradu od 24. oktobra do 6. novembra 2021.

Evropska unija (EU) zatražila je u ponedeljak, 25. oktobra od organizatora Svetskog prvenstva u boksu koje se održava u Beogradu da na takmičenju omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera.

“EU u potpunosti podržava Međunarodnu boksersku asocijaciju u njenom očekivanju da se delegacija Bokserskog saveza Kosova ne tretira drugačije od delegacije bilo koje druge članice Asocijacije i da se omogući da Kosovo učestvuje na ravnopravnoj osnovi”, izjavio je Peter Stano, portaprol EU.

Reakcija briselskog portparola došla je nakon što kosovskoj bokserskoj reprezentaciji u nedelju, 24. oktobra, ponovo nije dozvoljeno da uđe na teritoriju Srbije.

Bokseri Kosova otud ne učestvuju na Svetskom prvenstvu u tom sportu koje se u Beogradu održava do 6. novembra.

Ta zemlja je i zvanično saopštila da odustaje od takmičenja u Srbiji, nakon što srpske vlasti na graničnom prelazu Merdare između Kosova i Srbije, nisu dozvolile tročlanoj delegaciji da uđe u zemlju.

Svetsko prventstvo u boksu, koje je počelo 24. oktobra, okuplja 650 takmičara iz 103 zemlje.

U organizacionom odboru za pripremu takmičenja, između ostalih je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, koji često iznosi antialbanske stavove u svojim saopštenjima.

On je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova 22. oktobra, prilikom razgovora sa bokserima iz Srbije, izjavio da je „boks sport patriota“.

Na incident sa takmičarima sa Kosova prethodno je reagovala jedino Albanija, koja je pozvala da se reprezentaciji iz Prištine omogući učestvovanje na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

Ta zemlja takođe je najavila da neće učestvovati u takmičenju ukoliko to ne bude omogućeno i kosovskim sportistima, ali je promenila odluku.

Ipak, na ceremoniji otvaranja takmičenja u Beogradu 25. oktobra, takmičar iz Albanije dočekan je zvižducima.

Bokseri sa Kosova zaustavljeni na granici

Kosovskoj bokserskoj reprezentaciji u nedelju, 24. oktobra, ponovo nije dozvoljeno da uđe na teritoriju Srbije.

Delegacija sa Kosova, koju su činila tri boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza Kosova, od subote, 23. oktobra, pokušavala je da pređe granicu i ode u Beograd, kako bi učestvovali na svetskom prvenstvu koje se održava u glavnom gradu Srbije.

Na graničnom prelazu im je rečeno da Srbija ne priznaje Kosovo kao državu, a samim tim ni državna obeležja Kosova.

Bokserska federacija Kosova 2014. godine postala je punopravni član Svetske bokserske federacije.

Iz Svetske bokserske federacije su 23. oktobra za Radio Slobodna Evropa naveli da je Kosovo njihov punopravni član, te da očekuju da ova zemlja učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu koje se održava u Beogradu.

Istakli su da su u kontaktu sa domaćinom Svetskog prvenstva, Bokserskim savezom Srbije, te da pokušaju da poprave situaciju.

Bokserski savez Srbije se nije javno oglašavao ovim povodom, a predsednik tog saveza, Nenad Borovčanin, rekao je 25. oktobra agenciji Tanjug da se kosovski takmičari nisu prijavili za učestovanje na prvenstvu.

Kosovo je naposletku odustalo od ovog takmičenja, nakon što je delegacija sportista sprečena da uđe u Srbiju.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrulah Čeku (Hajrullah Ceku) najavio je 25. oktobra da će se ove nedelje odlučivati o zabrani razvoja srpskih „paralelnih, sportskih aktivnosti“ na Kosovu. On je takođe pozvao Međunarodnu federaciju boksa i Međunarodni olimpijski komitet da poduzmu adekvatne mere nad organizatorom.

Ni karatisti nisu dobrodošli

Od proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara 2008 godine, u više navrata je srpska strana sprečavala kosovske sportiste da sa svojim državnim obeležjima učestvuju u međunarodnim manifestacijama koje se održavaju u Srbiji.

Kosovska karate reprezentacija je u maju 2018. godine, takođe u dva navrata pokušala da pređe granicu sa Srbijom, kako bi učestvovala na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu.

Takmičari sa Kosova krenuli su tada put Srbije u odeći na kojoj nije bilo državnih obeležja.

Predsednik Evropske federacije karatea Antonio Espinoza obavestio je povodom incidenta kosovsku reprezentaciju da i pored velikih napora da karatisti Kosova učestvuju na ovom prvenstvu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odustalo od prethodne odluke da im ne dozvoli ulazak u Srbiju.

Kako je izjavio predsednik Karate federacije Kosova Ismet Krasnići za Radio Slobodna Evropa (RSE), srpska strana pokušala je da natera kosovsku da odustane od takmičenja.

Srpska strana je u tome i uspela, jer karatisti sa Kosova nisu učestvovali na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu.

Otkazan rukometni juniorski meč u Beogradu

Beograd je u martu 2018. otkazao planiranu utakmicu između ženskih juniorskih rukometnih reprezentacija Srbije i Kosova. Kao razlog srpske vlasti navele su rizik od mogućih sukoba srpskih navijača i policije.

Prethodno su desničari objavili video snimke na kojima se vidi kako srpski navijači pevaju nacionalističke pesme u selu Kovilovo, nedaleko od Beograda, gde je trebalo da se odigra meč.

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije i sa Kosova odmah su reagovali i naveli u zajedničkom saopštenju da bi nasilje trebalo da bude zaustavljeno, a ne sport.

Evropska rukometna federacija suspendovala je, nakon ovog incidenta, 23. marta, mlade rukometašice Srbije iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, saopštila je ta organizacija.

Problem sa Grčkom, Španijom...

Grčke vlasti nisu dozvolile ulazak u tu zemlju reprezentaciji u karateu sa Kosova, koja je putovala na Mediteransko karate prvenstvo za kadete u gradu Limasolu na Kipru. Reprezentacija je zaustavljena na granici Severne Makedonije i Grčke, javila je 23. oktobra "Ekonomija onlajn".

Grčka je među pet država Evropske unije (EU) koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Još jedna među njima, Španija, bila je u središtu diplomatskog spora pred kvalifikacionu utakmicu Španije za Svetsko prvenstvo 2022. protiv Kosova u martu.

Fudbalski savez Španije je Kosovo nazvao "teritorijom" kada je objavio prvenstvene kvalifikacione mečeve Španije za Svetsko prvenstvo u grupi, preneo je portal France24.

U svom odgovoru, naveo je fransuski portal, Fudbalski savez Kosova je u saopštenju objasnio da je "Kosovo nezavisna država" i zapretio da neće igrati utakmicu ako Kosovu ne bude dozvoljeno da koristi himnu i zastavu.

Meč se ipak odigrao u Sevilji 31. marta, a kako su mediji preneli u prenosu i izveštajima sa utakmice na španskim televizijama nije se koristila reč "Kosovo".

Španija je 2018. godine zabranila i kosovskim karatistima da se takmiče na Svetskom prvenstvu pod svojom nacionalnom zastavom. Kosovski sportisti su bili prinuđeni da na svojim majicama nose inicijale kosovske Karate federacije.

Tada je reagovao i Međunarodni olimpijski komitet, koji je pozvao međunarodne federacije da izbegavaju organizaciju takmičenja u Španiji, sem ako svi sportisti nisu jednako tretirani.

Problemi i na Kosovu

Fudbalski savez Kosova odbio je zahtev Crvene zvezde da se 9. maja 2018. odigra humanitarna utakmica u Gračanici na Kosovu, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

Iz Fudbalske federacije Kosova kao razlog tada su navedene uvredljive poruke na prethodnim mečevima, te da su navijači tokom navijanja negirali nezavisnost Kosova, preneo je portal Balkan Insight.

Početkom 2020. godine mladi teniser, Ilija Ivić iz Gračanice, suočio sa pritiscima samo zato što je pristao da igra za kosovsku tenisku reprezentaciju mladih.

Tada je, kako je Radio Slobodna Evropa pisao, Ilijina majka dobila otkaz u Kulturno-prosvetnom centru u Gračanici, instituciji koju finansira zvanični Beograd. Obrazloženje je bilo da je "tehnološki višak", što ona nije prihvatila kao stvarni razlog.

Takođe, kako je izvestio RSE, uoči kosovskog učešća na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, jednom srpskom biciklisti ponuđena je saradnja, stipendija i pomoć za učešće na takmičenjima.

Roditelji su, nakon razgovora "sa sinom i nekima iz Srbije", odgovorili negativno.

Tu je i teniserka Marija Đorđević iz Gračanice, koja je 2016. godine dobila poziv da predstavlja Kosovo na Fed Cupu.

Nakon medijske hajke u negativnom svetlu, i ona je odustala od ideje da svoju karijeru gradi u kosovskoj reprezentaciji.

Podrška iz Srbije izostala je i za mladog tenisera Filipa Pavića, iz Novog Brda, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na oko 40 km od Prištine.

On je proglašen za tenisera godine na Kosovu za 2020. u kategoriji do 14 godina.

Njegova porodica pomoć je tražila od opštine, preko kosovskih institucija do Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije.

Međutim, osim brojnih obećanja, mladi teniser iz Novog Brda, Filip Pavić, nije dobio nikakvu podršku.

Incident sa dronom u Beogradu

Jedan od incidenata na srpsko-albanskim sportskim manifestacijama, koji nije u vezi sa sportistima sa Kosova, ali koji je privukao veliku pažnju javnosti, dogodio se na fudbalskoj utakmici Srbija protiv Albanije, u oktobru 2014. godine.

Utakmica je prekinuta u 42. minutu, kada se iznad stadiona Partizana u Beogradu pojavila bespilotna letelica koja je nosila zastavu takozvane Velike Albanije.

U tom trenutku došlo je do sukoba igrača dve ekipe, a potom su na teren ušli pojedini navijači i napali gostujuće fudbalere, nakon čega su igrači Albanije napustili teren i odbili da nastave utakmicu.

Na zastavi, pored Kosova i Albanije, bili su uključeni i delovi Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Grčke.

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) izrekla je nakon ovog incidenta kaznu: da obe fudbalske federacija plate kaznu po 100.000 evra, a Srbija je ovu prekinutu utakmicu izgubila.

Kazna je bila i da Srbija dve predstojeće utakmice na domaćem terenu igra bez publike.

Ova fudbalska utakmica prerasla je i u diplomatski incident, pa je tako ambasadoru Albanije u Beogradu, uručen demarš zbog incidenta na utakmici u Beogradu.

Fudbalski savez Srbije je u pisanom saopštenju nakon izricanja kazne, ocenio kaznu UEFA kao nepravednu, jer je, kako su naveli, dokazana krivica protivničke strane, a Srbiji su oduzeta tri boda.

UEFA: Nema odbijanja utakmica sa Kosovom

Fudbalski savez Kosova pozdravio je odluku Evropske fudbalske unije (UEFA) da evropski fudbalski timovi i reprezentacije iz država koje nisu priznale Kosovo, neće moći da odbijaju utakmice sa timovima ili reprezentacijom Kosova ili da igraju na Kosovu.

Izvršni komitet UEFA-e odlučio je na redovnom sastanku, 30. maja 2019. godine u Bakuu, da "timovi koji ne mogu da ugoste kosovske timove ili kosovsku reprezentaciju na svojoj teritoriji mogu zatražiti da organizuju domaće utakmice na neutralnoj teritoriji".

"Oni, međutim", navedeno je u odluci, "moraju da prihvate da igraju utakmicu na Kosovu".

Ostaje odredba ranije odluke, da su izuzetak Srbija i Bosna i Hercegovina, "iz bezbednosnih razloga".

XS
SM
MD
LG