Dostupni linkovi

Srbija ponovo zabranila ulaz bokserskoj reprezentaciji Kosova


Besim Brahimi, selektor Bokserskog saveza Kosova rekao je za Radio Slobodna Evropa da im je rečeno da "Srbija ne priznaje Kosovo kao državu, a samim tim ni državna obeležja Kosova"
Besim Brahimi, selektor Bokserskog saveza Kosova rekao je za Radio Slobodna Evropa da im je rečeno da "Srbija ne priznaje Kosovo kao državu, a samim tim ni državna obeležja Kosova"

Kosovskoj bokserskoj reprezentaciji Kosova u nedelju, 24. oktobra, ponovo nije dozvoljeno da uđe na teritoriju Srbije.

Delegacija sa Kosova, koju čine tri boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza Kosova, od subote (23. oktobar) pokušavaju da odu u Beograd kako bi učestvovali na svetskom prvenstvu koje se održava u glavnom gradu Srbije od 24. oktobra do 6. novembra.

Besim Brahimi, selektor Bokserskog saveza Kosova je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da su srpske vlasti u nedelju na graničnom prelazu Merdare i privele delegaciju Kosova po "nalogu Vlade Srbije".

Rečeno im je da Srbija ne priznaje Kosovo kao državu, a samim tim ni državna obeležja Kosova.

"AIBA (Svetska bokserska federacija) je zatražila od Bokserskog saveza Srbije da dozvoli učešće (Kosova). Govore da će nam dozvoliti, a s druge strane nas vraćaju sa granice. Smatramo da Svetski olimpijski komitet više neće dozvoliti da se ovakva prvenstva organizuju u Srbiji, zbog maltretiranja koje nanose sportistima", rekao je Brahimi.

Kosovska delegacija je u subotu dva puta pokušala da uđe u Srbiju, ali su vraćani sa graničnih prelaza, najpre zbog dresova sa državnim obeležjima, a potom zbog kosovskih dokumenta.

Iz Svetske bokserske federacije (AIBA) su 23. oktobra za RSE naveli da je Kosovo njihov punopravni član, te da očekuju da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu za muškarce, koje se održava u Beogradu.

Istakli su da su u kontaktu sa domaćinom Svetskog prvenstva, Bokserskim savezom Srbije, te da pokušaju da poprave situaciju.

I iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova je saopšteno da "Vlada zajedno sa saveznicima naporno radi na uklanjanju nelegalnih prepreka Srbije protiv fer konkurencije na svetskom prvenstvu".

Prethodno je albanska bokserska reprezentacija saopštila da neće učestvovati na svetskom prvenstvu ukoliko se to ne dozvoli Kosovu.

Bokserska federacija Kosova je 2014. godine postala punopravni član Svetske bokserske federacije.

Na Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu učestvuje 650 takmičara iz 105 zemalja.

Kosovo su trebala da predstavljaju tri boksera - Baškim (Bashkim) Bajoku, Špetim (Shpëtim) Bajoku i Patriot Behrami.

XS
SM
MD
LG