Dostupni linkovi

Kosovski karatisti ipak ne mogu u Novi Sad


Članovi kosovskog tima uoči polaska za Novi Sad
Članovi kosovskog tima uoči polaska za Novi Sad

Reprezentacija Kosova u karateu je na putu ka prelazu Merdare, u sredu predveče, obaveštena da im ponovo neće biti dozvoljen ulazak u Srbiju. Delegacija Kosova je ka Srbiji po drugi put krenula tokom popodneva nakon što je na prelazu Merdare zaustavljena u sredu ujutru kada im nije bio dozvoljen ulazak. Kosovski sportisti trebalo je da učestvuju na Evropskom prvenstvu u karateu koje se održava u Novom Sadu, gradu u Srbiji, od 10. do 13. maja

Na putu ka prelazu Merdare predsednik Evropske federacije karatea Antonio Espinoza, koji se nalazi u Novom Sadu, obavestio je kosovsku reprezentaciju da i pored velikih napora da karatisti Kosova učestvuju na ovom prvenstvu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odustalo od prethodne odluke da im ne dozvoli ulazak u Srbiju. To je novinarima izjavio Ismet Krasnići predsednik Karate federacije Kosova.

Krasnići je dodao da izgleda da je srpska strana htela da ih testitra, odnosno natera da odustanu od takmičenja.

Reprezentacija Kosova u karateu ponovo put Novog Sada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Inače, takmičari sa Kosova krenuli su put Srbije u odeći na kojoj nije bilo državnih obeležja.

Espinoza je rekao da će se o merama zbog nedozvoljavanja učešća kosovskim karatistima odlučiti nakon takmičenja.

Delegacija Kosova je na prelazu Merdare zaustavljena u sredu ujutru i vraćena prema Kosovu sa obrazloženjem da je zahtev o ulasku u centralnu Srbiju predat sa zakašnjenjem i da su kosovski sportisti nosili kosovska obeležja. Prethodno su u utorak uveče na isti način osujećeni i čelnici Karate federacije Kosova.

Krasnići je nakon toga za RSE rekao i da je tokom dana Međunarodni olimpijski komitet sa srpskom i kosovskom stranom vodio razgovore o ponovnom polasku kosovske reprezentacije za Srbiju.

Ismet Krasnići naveo je i da je kosovska reprezentacija, tokom putovanja, spremna da ne nosi kosovska obeležja, kako je precizirao, zbog bezbednosti.

Taj sportski zvaničnik naveo je da će se naknadno utvrditi detalji nastupa kosovskih sportista u Novom Sadu.

Napori da kosovski sportisti učestvuju

Prethodno je Evropska karate federacija saopštila da ulaže velike napore kako bi se garantovalo učešće svim karatistima na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu u organizaciji te federacije.

U saopštenju za medije objavljenom nakon što je kosovskoj reprezentaciji onemogućeno da uđe na teritoriju Srbije, dodaje se da federacija radi na tome da svi evropski sportisti učestvuju na ovom turniru.

“Imamo 52 od 53 nacionalne federacije koje su potvrdile učešće na prvenstvu, i trudimo se da svi sportisti budu u mogućnosti da se takmiče. Evropska karate federacija je oduvek vodila takvu politiku da naši turniri budu što otvoreniiji i pristupačnijim i nastavićemo sa nastojanjima da promovišemo učešće svih sportista u našim događajima”, navodi se u saopštenju.

MOK-ove sugestije Kosovu

Za to vreme je u Prištini saopšteno da je Međunarodni olimpijski komitet sugerisao Kosovu da uputi svoje sportiste na Evropsko prvenstvo za karatiste koje se održava u Srbiji. Tu izjavu dao je Šasivar Hađijaj - generalni sekretar Olimpijskog saveza Kosova.

Hađijaj je rekao da se, kako se izrazio, srpska politika trudi da prekrije svoju grešku banalnim obrazloženjem. Dodao je da su sve strane uključene u razgovore da se kosovskim karatistima omogući učešće na Evropskom prvenstvu.

„Radi se sve kako bi naši sportisti otišli za Novi Sad. Želimo da verujemo da sve ono što se desilo predstavlja poslednje napore Srbije da zaustavi naše sportiste. Taj cilj neće moći da postignu“, kazao je Hađijaj.

Kosovo bez zastave u Novom Sadu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

On je rekao da je uveren da će Kosovo učestvovati i da će se jednako tretirati kao i svi ostali, uz ili bez državne simbole, ali da to pravilo važi za sve.

Istovremeno, Ismet Krasnići, predsednik Karate Federacije Kosova ocenio je banalnim tvrdnje iz Srbije o kašnjenju u traženju zahtevu za ulazak u Srbiju. Krasnići je ponovio da je Kosovo tri dana ranije poslalo dokumentaciju MUP-u Srbije - dokument koji je, kako je Krasnići naznačio, u ruci držao i sam policijski službenik.

“Nakon toga su nam rekli, žao nam je, razumemo vas, ali naredba je da se vratite nazad. I dalje smo u razgovorima sa predsednikom svetske federacije Antoniom Spinozom. I oni su zbunjeni ovim slučajem. Trude se da nešto promene. Čekamo da vidimo da li će biti nekih promena pošto je ovo pitanje i dalje u proceduri. Izgubili smo puno u ovom slučaju jer je ovo Evropsko prvenstvo koje je veoma važno za svakog evropskog sportistu. Poeni koje su naši takmičari mogli da osvoje na ovom prvenstvu su bili veoma visoki a za olimpijske norme za Tokijo 2020”, kazao je Krasnići na konferenciji za novinare u Prištini u sredu.

Prema njegovim tvrdnjama predsednik i generalni sekretar Evropske karate federacije u utorak su od njega zatražili da delegacija koja bi se sastojala od dva ili tri člana, otputuje za Novi Sad nešto ranije zbog sastanaka koji je trebalo da se održe. To je, kako je rekao, i razlog što je sa još dvojicom kolega pokušao da otputuje u Novi Sad u utorak uveče..

Krasnići je precizirao da Evropska karate federacija nikada nije postavila nikakve uslove Kosovu, dok je kosovski zahtev bio da nastupi ravnopravno sa svim ostalim učesnicima.

On je podsetio i da je Kosovo pre nekoliko meseci učestvovao, uz sve državne simbole, na takmičenju i u Rusiji, Španiji te i u drugim zemljama.

„Razumemo da je sa Srbijom malo drugačije, imali smo konflikt. Ali eto, i posle 19 godina ponavljaju se iste stvari koje ne bi trebale da se dešavaju. Politika ne treba da se meša u sport“, kazao je on.

"Svakog trenutka čekamo da dobijemo neku vest i da krenemo. Ako su naše trenerke sa kosovskim simbolima problem, tokom putovanja iz bezbednosnih možemo da ih skinemo, ali u sali gde se takmičemo bićemo ravnopravni", dodao je.

Zabrana na Merdaru

Sportistima i članovima kosovske delegacije na graničnom prelazu Merdare rečeno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije donelo odluku da im se ne dopusti ulazak u Srbiju.

Karatista Alvin Karaći jedan je od sportista Kosova kome je zabranjen ulaz u Srbiju. Karaći je izjavio za RSE da je zabrana učešća reprezentacije Kosova na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu veliki hendikep.

Taj sportista ukazuje da su kosovski karatisti od 2015. kada je, kako je naveo, sportska izolacija prekinuta, četiri puta učestvovali na prvenstvima.

„Iako olimpijski ciklus još uvek nije počeo, on počinje u septembru, Evropsko prvenstvo nosi mnogo poena tako da smo mnogo izgubili. Mi smo se spremali za ovo prvenstvo i bili smo sigurni da ćemo učestvovati. Znali smo da ćemo možda imati neke nesporazume sa srpskom stranom u Novom Sadu. Ali, da nam specijalne jedinice blokiraju put na granici, to nismo očekivali. Taj prikaz nije bio prijatan. Mi smo sportisti, nismo ni političari ni kriminalci da nas tako dočekaju“, kaže on.

Karaći ističe da ga previše ne zanimaju reakcije evropske ili svetske federacije jer je već izgubio na ovom prvenstvu.

„Srbija ostaje domaćin Evropskog prvenstva sve do njegovog završetka. Sve što se bude desilo nakon toga biće u njenom gubitku, ali sada, ja sam taj koji sam na gubitku“, rekao je Karaći za Radio Slobodna Evropa.

Odluku o zabrani ulaska kosovskih sportista Ismet Krasnići, predsednik Karate federacije Kosova, smatra neprihvatljivom, navevši i da očekuje reakciju Evropske karate federacije.

"Generalni sekretar i ja krenuli smo sinoć (utorak) oko 21 čas. Međutim, do 1 čas smo čekali da uđemo u Srbiju i na kraju nam nije dopušteno. Zatim smo ponovo krenuli u 5 časova ujutru autobusom sa našim sportistima. Ponovo smo vraćeni uz obrazloženje da je to odluka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije bez datog razloga zašto", rekao je Krasnići, dodavši da je na prelazu bio veliki broj srpske policije i žandarmerije.

Inače, kosovski sportisti bili su odlučni da na evropskom takmičenju nastupaju noseći državne simbole Kosova dok su u Srbiji iznošene tvrdnje da će se Kosovo takmičiti pod zastavom Evropske karate federacije.

Oštre osude kosovskih zvaničnika

U svojoj reakciji premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je ovo nedopustiv i loš akt, bez presedana u 21. veku, u kontekstu evropskih integracija i ne doprinosi normalizaciji odnosa dve zemlje. Takvo delovanje Srbije, ističe on, ukazuje da Srbija stoji iza "nacionalističkih politika konflikata i odbijanja, umesto saradnje".

"Povratak karatista sa Merdara kući, ne dopuštajući im da se takmiče na sportskom događaju, je flagrantno kršenje svih međunarodnih konvencija o slobodnom kretanju i predstavlja diskriminaciju na etničkoj osnovi", kazao je Haradinaj.

Srbija stoji iza nacionalističkih politika konflikata i odbijanja, umesto saradnje: Ramuš Haradinaj
Srbija stoji iza nacionalističkih politika konflikata i odbijanja, umesto saradnje: Ramuš Haradinaj

Haradinaj je dodao da su srpske vlasti bile obaveštene na vreme o njihovom putovanju i da ne stoje tvrdnje da nisu informisane. U reakciji se pominje i da sporazum o najavi posete 48 sati ranije važi za državne zvaničnike, ali ne i za sportiste.

Predsednik Kosova Hašim Tači je sprečavanje učešća kosovskih karatista ocenio neprihvatljivim, istakavši da je to u suprotnosti sa sportskim duhom i osnovnim pravilima Međunarodne federacije karatea.

“Srbija takvim ponašanjem pokušava da politizuje i sport koji treba da ujedini narod a ne da stvara podele medju njima”, piše u Tačijevoj reakciji na Fejsbuku.

Glavni pregovarač u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi kazao je da je obrazloženje Srbije o sprečavanju učešća kosovskim karatistima na Evropskom prvenstvu apsurdno.

“Nije prvi put da se ove vlasti koriste banalnim argumentima koje više liče na cirkuzantske nego državne. Siromašna je svest države koja sport vidi kao pretnju i koja pošalje policiju da mu se suprostavi. Takvi režimi neće zaustaviti Kosovo i sportiste. Kosovo je preživelo pretnju, opsadu, ali danas je slobodna i nezavisna država i tako će biti zauvek, bez obzira na otvorena protivljenja Srbije“, naveo je Avni Arifi.

Srbija ukazuje na navodne političke provokacije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da vlast u Prištini zloupotrebila najavljeno učešće karate reprezentacije Kosova na Evropskom karate turniru u Novom Sadu kako bi sprovela političku provokaciju:

“Na žalost, u poslednjih nekoliko dana desilo se nekoliko stvari koje su ovu lepu manifestaciju za njihove sportiste učinile nemogućom. Prva stvar, dogovoren je sastanak između predsednika evropske i svetske karate federacije i predstavnika Prištine, kako bi oni bili obavešteni o tome pod kojim uslovima oni mogu da nastupaju. Oni se na tom ranije dogovorenom sastanku nisu pojavili. Dakle, samo su javili da neće doći. Nije ih zanimalo pod kojim uslovima oni na Evropskom prvenstvu u karateu mogu da nastupaju”, rekla je Brnabić u odgovoru na pitanje RSE tokom posete Valjevu.

Dalje navodi da su usledili događaji na prelazu Merdare, koje je, podvlači Brnabić, Srbija morala da spreči:

”Sinoć (noć između utorka i srede) oko 23 časa tri osobe su pokušale da pređu administrativnu liniju i to su pokušali da učine sa amblemima takozvane Republike Kosovo. Zastavama i rekvizitima. Naravno, mi smo to morali da sprečimo”.

Priština koristi učešće na turniru za političke provokacije: Ana Brnabić
Priština koristi učešće na turniru za političke provokacije: Ana Brnabić

Brnabić se poziva i na Sporazum o zvaničnim posetama, te tvrdi da je dolazak kosovskih karate reprezentativaca morao da bude prijavljen nadležnima u Srbiji makar 48 sati ranije.

“Oni su zakasnili tri dana sa slanjem te informacije. Ako računate i nedelju, a nedelja se ne računa zato što nije radni dan, ali ako računate i nedelju zakasnili su 10 sati i 17 minuta. Tako da su uradili sve da dovedu Republiku Srbiju do toga da mi, na žalost, ne možemo da izađemo u susret tome da oni pređu administrativnu liniju”, navodi Brnabić.

Srpska premijerka tvrdi da je Beograd sve poteze preuzeo u koordinaciji sa Evropskom karate federacijom, te da se ona sama konsultovala sa mnistrom sporta Srbije Vanjom Udovičićem, sa direktorom kosovske Kancelarije u Vladi Srbije Markom Đurićem i sa srpkim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

“Na žalost desilo se da je od strane privremenih institucija sport potpuno zlouoptrebljen i da su prevagnuli njihovi politički interesi. Važno je napomenuti da je Vlada Republike Srbije sa pokrajinskom Vladom Vojvodine i samim Gradom Novim Sadom, jako dugo i pažljivo radila na organizaciji Evropskog prvenstva u karateu. Upravo zbog toga nismo želeli da dajemo nikakve zapaljive izjave, za razliku od onih koje su dolazile iz Prištine a koje su bile potpuno netačne. Izjave da će tamo njihova karate reprezentacija ravnopravno sa svim drugim državama, sa svim simbolima, što je nemoguće. Dakle, oni nisu država tako da ne mogu da nastupaju ravnopravno. Ali, mi smo želeli da napravimo uslove da ti mladi ljudi nastupaju”, kaže Brnabić.

'Pokušaj ulaska mimo sporazuma'

Odluku o zabrani ulaska kosovskih sportista prethodno je obrazložila i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije.

U saopštenju se navodi da su karatisti iz Prištine vraćeni sa prelaza Merdare i da neće moći da učestvuju na Evropskom prvenstvu pošto su članovi delegacije pokušali da u dve grupe i dva različita termina uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma o zvaničnim posetama.

Pojašnjenje saopštenog je na pitanje RSE postavljeno u severnoj Mitrovici pružio Dušan Kozarev - zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

“Imali su pravo i mogućnosti da dođu u Novi Sad da se bore pod imenom i prezmenom i stausno neutralnim obeležjima Evropske karate federacije. Očigledno iz političkih razloga, koji su im bili primarni u odnosu na sportske, nisu tako postupili. Sinoć su (utorak 8. maj), diverzantski u nekoj manjoj grupi, pokušali da pređu na teritoriju centralne Srbije, i to sa obeležjima nepriznate države, mimo najave koju su poslali. I koja je zakasnela jer je u petak do 17 sati trebalo da pošalju obaveštenje da bi dobili pratnju u sredu u šest ujutru. Oni su to uradili u ponedeljak u 16 sati i 17 minuta – dakle kasnili su tri dana”, naveo je Kozarev.

Kosovo ima sva prava da učestvuje

Miloš Šaranović, dugogodišnji sportski novinar, ocenjuje za RSE da je očigledno da će se slični problemi događati dok se odnosi Srbije i Kosova ne reše na najvišem – političkom nivou.

“U ovom slučaju je očigledno da su predstavnici Kosova iskoristili okolnost da postoje pravila da oni, kao i svi drugi, imaju pravo da nastupe pod svojim obeležjima. Srbija je, kada se kadidovala za organizaciju Evropskog prvenstva, sigurno znala za učešće Kosova. S obzirom na to da je Kosovo u okvirima karate sveta priznata zemlja i članica sa istim pravima kao i bilo koja druga”, objašnjava Šaranović.

Međutim naš sagovornik uviđa da se, kako kaže, ovog proleća nešto dogodilo

“S obzirom na to da smo imali situaciju sa rukometom – kada je procena bila da se utakmice sa rukometašicama Kosova zabrane, a znalo se da će kazna Evropske i Svetske federacije biti ozbiljna - može se reći i drakonska. Procene su bile da se to isplati, mada mi nije baš najjasnije iz kojih razloga. Svi znamo, a mislim da je decenija u pitanju, nisu čak ni godine – da je Karate savez Kosova član Evropske i Svetske karate federacije. Baš kao i Karate savezi Srbije, Moldavije, Belgije ili Holandije

Razloge za vraćanje kosovske delegacije sa prelaza Merdare Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, vidi i u nastojanju vlasti da obezbede političke poene dela javnosti.

"Pogotovo one koja je nacionalistički orijentisana. Na koju itekako računaju u biračkom telu. Šteta može biti velika jer je to način da se na jednom, da kažem, mekšem terenu, vrši normalizacija odnosa. Što će olakšati onda i političku normalizaciju – kada do toga dođe", zaključuje Aleksandar Popov.

Podsetimo da je krajem marta juniorska ženska rukometna reprezentacija Srbije diskvalifikovana sa kvalifikacionog turnira za učešće na Evropskom prvenstvu zbog odluke MUP-a Srbije i Ministarstva sporta da se sportiskinje iz Srbije ne sastanu sa rukometašicama Kosova.

Policijska blokada kod Sportskog centra Kovilovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG