Dostupni linkovi

EU traži ravnopravno učešće Kosova na Svetskom prvenstvu u boksu


Svečano otvaranje Svetskog prvenstva u boksu za muškarce u Beogradu, 24. oktobra 2021.
Svečano otvaranje Svetskog prvenstva u boksu za muškarce u Beogradu, 24. oktobra 2021.

Evropska unija (EU) traži od organizatora Svetskog prventsva u boksu koje se održava u Beogradu da omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera na takmičenju.

“EU u potpunosti podržava Međunarodnu boksersku asocijaciju u njenom očekivanju da se delegacija Bokserskog saveza Kosova ne tretira drugačije od delegacije bilo koje druge članice Asocijacije i da se omogući da Kosovo učestvuje na ravnopravnoj osnovi”, izjavio je Peter Stano, portaprol EU.

Ova reakcija briselskog portparola dolazi nakon što kosovskoj bokserskoj reprezentaciji u nedelju, 24. oktobra, ponovo nije dozvoljeno da uđe na teritoriju Srbije.

Delegacija sa Kosova, koju su činila tri boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza Kosova, od subote, 23. oktobra, pokušavala je da pređe granicu i ode u Beograd, kako bi učestvovali na svetskom prvenstvu koje se održava u glavnom gradu Srbije.

Peter Stano podseća da su evropski predstavnici redovno podsećali da trajna normalizacija odnosa i održivo pomirenje između društava počinje intelektualnom, kulturnom, atletskom i umetničkom razmenom. Takve razmene, naglasio je on, su neophodne za izgradnju međusobnog razumevanja.

“Vlasti na svim nivoima treba da ulože napore da obezbede da se takve razmene odvijaju redovno, nesmetano i bez ikakvih smetnji”, podvukao je Peter Stano portparol EU.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG