Dostupni linkovi

Rukometašice Srbije diskvalifikovane zbog otkazivanja meča sa Kosovom


Zastava Evropske rukometne federacije
Zastava Evropske rukometne federacije

Evropska rukometna federacija (EHF) suspendovala je Rukometni savez Srbije i izbacila mlade rukometašice Srbije iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, saopštila je ta organizacija.

EHF je kaznio mlade rukometašice Srbije nakon što je ministar policije Nebojša Stefanović saopštio da je zabranio organizaciju utakmice Srbije i Kosova u Sportskom centru Kovilovo nadomak Beograda.

"Da li bismo mogli da organizujemo da se ova utakmica održi? Svakako. Ali šta bi bila cena? Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne verujemo, suprotna našim interesima. Zato nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima", stav je ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je obrazloženje za otkazivanje meča mladih sportiskinja dostavio državnoj agenciji Tanjug.

Stefanović je naveo i da je o svemu tome obavestio premijerku Srbije Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića.

Nekoliko časova posle toga usledilo je saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova u kome je navedeno da rukometašice Kosova neće igrati nijednu utakmicu na kvalifikacionom turniru juniorki za Svetsko prvenstvo u Kovilovu kod Beograda.

"Osim kvalifikacione utakmice za juniorke u rukometu između Srbije i takozvanog Kosova, neće se igrati ni utakmice između takozvanog Kosova i Norveške u subotu, kao ni meč sa Slovačkom u nedelju. Odluka o otkazivanju navedenih utakmica doneta je kako bi se izbegla bilo kakva mogućnost sukoba između policijskih službenika Ministarstva i naših građana", navodi se u saopštenju MUP-a.

Inače, usled otkazivanja meča koju su donele srpske vlasti, rukometašicama Kosova dodeljena je pobeda rezultatom 20:0 (par forfe - bez igre).

Odluci kojom je onemogućeno odigravanje meča prethodile su višednevne tenzije u javnosti Srbije. Kulminirale su mobilizacijom brojnih policijskih snaga koje su tokom čitavog dana u opsadi držale sportski objekat u beogradskom prigradskom naselju Kovilovo, gde je meč dve selekcije trebalo da bude odigran.

Policijska blokada kod Sportskog centra Kovilovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Odluku MUP-a Srbije i ministra Nebojše Stefanovića propratile su reakcije na obe strane.

Vlada Kosova saopštila je da žali zbog nastalih okolnosti i osudila nacionalističke akte koje su onemogućile meč međunarodnog karaktera i to u vreme kada se vrše napori za relaksaciju odnosa dve zemlje.

“Kreiranje zastrašujućih i neprijateljskih situacija kada je na sportski teren trebalo da izađu mlade devojke kako bi odigrale meč i priredile sportski spektakl, predstavlja neodgovornost srpske države i bezbednosnih institucija Srbije”, navodi se u reakciji vlade.

Vljora Čitaku, ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), napisala je na društvenoj mreži Tviter da je u danu kada se u Briselu sastaju predsednici Vučić i Tači kako bi razgovarali o normalizaciji u Srbiji - zabranjeno odigravanje utakmice, dodavši i opasku: Vole dvostruke igre, zar ne?

Nebojša Stefanović: Nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima
Nebojša Stefanović: Nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima

Kada je reč o rukometnoj struci, RSE je zabeležio stav predsednika Rukometnog saveza Kosova Eugena Saraćinija. On navodi da mu je žao zbog otkazivanja meča i to što je takvu odluku donela policija koja bi, kako je naveo, apsolutno trebalo da bude van sporta.

"U odnosu na sve, i pored napora Rukometnog saveza Kosova i Rukometnog saveza Srbije, koji je odlično sve organizovao ispalo je da se takmica neće odigrati. Važno je da su naše devojke ovde u dobrom raposloženju iako ima malo previše policije, ali obezbeđenje je dobro. Nadam se da će turnir da se održi sa ostalim reprezentacijama", kazao je Saraćini, koji je dodao da se trenutno nalazi u kompleksu Kovilovo.

On je dodao da se čeka odluka delegata kako i šta dalje.

"U smislu naših aktivnosti i naše spremnosti, mi smo tu, ako ćemo igrati sa ostalim reprezentacijama", dodao je Saraćini.

'Tapšanje huligana po ramenu'

Sa druge strane, poznati rukomentni trener Milorad Milatović je u izjavi za Radio Slobodna Evropa ukazao da bi trebalo utvrditi da li je iza otkazivanja utakmice Srbije i Kosova stajala i ocena Evropske rukometne federacije, te da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova po toj sugestiji postupilo.

"Meč je trebalo i nije trebalo da bude odigran. Nije trebalo jer znamo kakva je naša situacija. Druga je stvar što u Evropi smatraju da to nije ispravno što mi tako razmišljamo. A drugih rešenja, nekih realnih, nije bilo", rekao je Milatović za RSE.

Država praktično još jednom pokazala nemoć pred nasilnicima, kaže Marko Milosavljević (Foto: policijska blokada Policija je blokirala prema Kovilovu)
Država praktično još jednom pokazala nemoć pred nasilnicima, kaže Marko Milosavljević (Foto: policijska blokada Policija je blokirala prema Kovilovu)

Najdalje je u reakcijama otišla nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava. Aludirajući na najave iz ekstremno desničarskih krugova koji su nastojali da se okupe ispred Sportskog centra u Kovilovu, uputili su jasnu poruku: "Zabrana nasilja, a ne zabrana utakmice!"

"Ono što jeste problem što je država praktično još jednom pokazala nemoć pred nasilnicima. Tačnije, mislim da je ovo samo izgovor državi da još jednom ne pruži korak da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine", smatra Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

"Nasilnike svakako treba procesuirati, ko god da su i sa koje god strane dolaze. I to je jedini preduslov da možemo da razgovaramo i da možemo da odlazimo i na Kosovo i u Prištinu. Takođe i da organizujemo fudbalske ili rukometne mečeve. Kao i da odlazimo na koncerte, imamo slobodu kretanja i da se osećamo bezbedno. A po svemu sudeći, deluje da ovakvom odlukom, država marginalizovane huliganske grupe država tapše po ramenu", navodi Milosavljević.

Pre otkazivanja meča pokrenute su bile opsežne mere bezbednosti. Policija je na improvizovanom punktu postavljenom na oko dva kilometra od Sportskog centra Kovilovo zabranjivala prolaz svima koji su pokušali da priđu mestu na kome je meč trebalo da se igra. Raspoređeno je nekoliko policijskih vozila i policijski autobus – i više desetina policajaca.

Meču inače nije bilo dozvoljeno prisustvo prisustvo publike i medija, a čitav turnir u Beogradu organizovan je tako da neće biti isticani nacionalni simboli, niti intonirane himne učesnika takmičenja.

Rukometni savez Srbije saopštio je da je takvu odluku donela Evropska rukometna federacija i da je oni, kao takvu, samo poštuju.

Uprkos tome, beogradski mediji su objavili da se grupa navijača u četvrtak uveče okupila ispred Sportskog centra Kovilovo, paleći baklje, noseći srpske zastave i pevajući patriotske pesme.

Prvobitno domaćin turnira trebalo je da bude grad Kragujevac i tamošnja hala "Jezero", međutim u sredu, dva dana pre početka takmičenja, Rukometni savez Srbije (RSS) je saopštio da je iz bezbednosnih razloga premestio turnir u Sportsko-rekreativni centar "Kovilovo" udaljen dvadesetak kilometara od Beograda.

Odigravanje rukometnog meča između Srbije i Kosova u Beogradu izazvalo je oštre reakcije dela javnosti. Ultradesničarski, vanparlamentarni pokret Zavetnici zatražio je njegovo otkazivanje, tvrdeći da se u suprotnom krši ustavni poredak Srbije, koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Istovremeno, kritike je uputila i organizacija pod nazivom Rukometni savez Kosova i Metohije, koja funkcioniše u sistemu Srbije, ali i Rukometnog saveza Vojvodine (koji deluje u sastavu RSS-a). Oni zahtevaju otkazivanje meča, kao i čitavog turnira, protiveći se tome da u Srbiji i Beogradu nastupa selekcija Kosova.

Inače, ovo nije trebalo da bude prvi put da rukometne selekcije Srbije i Kosova igraju međunarodnu zvaničnu utakmicu. Prethodni takmičarski meč njihovih mladih ženskih reprezentacija odigran je aprila 2015. u Rumuniji kada su pobedu odnele reprezentativke Srbije.

Posle ratnih sukoba 1998.-1999. Kosovo je nezavisnost od Srbije, kojoj se ona protivi, proglasilo 2008. godine. Od 2003, još pre proglašenja nezavisnosti, Kosovo je primljeno u 31 međunarodnu sportsku organizaciju od čega u šest ima status pridruženog člana.

Maja 2016. godine Kosovo je postalo punopravni član Svetske fudbalske organizacije (FIFA), što je ujedno i bio i njegov poslednji prijem u neku od međunarodnih sportskih organizacija.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG