Dostupni linkovi

Mladi teniser Filip Pavić između Kosova i Srbije


Filip Pavić (s reketom u rukama) kaže da bi voleo da jednoga dana igra i za reprezentaciju ali za sada nije dobio poziv ni od Kosova ni od Srbije.
Filip Pavić (s reketom u rukama) kaže da bi voleo da jednoga dana igra i za reprezentaciju ali za sada nije dobio poziv ni od Kosova ni od Srbije.

Iako već dve godine nema trenera a ni stalno mesto za trening, Filip Pavić iz Novog Brda, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na oko 40 km od Prištine, je proglašen za tenisera godine na Kosovu za 2020. u kategoriji do 14 godina.

Filip (14) je ovo, ali i mnoga druga priznanja dobio od Teniskog saveza Kosova, a od ove godine se takmiči u kategoriji do 16 godina, i već se pozicirao na četvrtom mestu najboljih kosovskih tenisera u toj kategoriji.

Takođe, Filip Pavić je trenutno jedini Srbin koji se takmiči u okviru Teniskog saveza Kosova u kategoriji od 12 do 18 godina. Voleo bi da jednoga dana igra i za reprezentaciju ali za sada nije dobio poziv ni od Kosova ni od Srbije.

“Samouki teniser”

Tenis je zavoleo pre sedam godina kada je na poklon dobio reket i od tada ne prestaje da se nada da će jednoga dana učestvovati na svetskim turnirima.

“Počeo sam prvo da udaram (lopticu) u zid pa sam pitao tatu da mi nađe trenera”, priča Filip za Radio Slobodna Evropa (RSE) koji je 2016. godine upisao školu tenisa u Gračanici, nedaleko od Prištine.

Od tada niže samo uspehe a do sada je osvojio preko 30 turnira. Omiljena podloga mu je šljaka a uzor Novak Đoković.

“Uspesi mi puno znače, to me tera da treniram još više i da postanem neko i nešto, da budem najbolji, da osvojim Grend slem”, kaže dalje Filip koji od 2018. godine nema trenera dok se za vežbanje dovija na različite načine.

Filip Pavić (lijevo) sa drugom Dasar Imerijem nakon treninga
Filip Pavić (lijevo) sa drugom Dasar Imerijem nakon treninga

Njegov drug, Dasar (Ymeri) Imeri iz Prištine ima privatni teren pa tako Filip već dve godine odlazi kod njega tri puta nedeljno kako bi održavao kondiciju i tehnike igranja tenisa.

“To pomaže nama obojici, ja i Filip smo isti i uživam da igram sa njim”, kaže Dasar za RSE.

Inače, Dasar i Filip su se upoznali na jednom turnira pre pet godina i od tada su, zahvaljujući ljubavi prema tensu, u stalnoj komunikaciji.

Priča Filipovog oca

Filipov otac, Goran Pavić, napomije da tenis, kao individualni sport, zahteva puno odricanja a tu su i finasijski izdaci sa kojima se jedva bore.

“Od putnih troškova, opreme, hotela ... ne znam šta da vam kažem. Sami se prijavljujemo na turnire, učestvujemo uglavnom na Kosovu jer je za druge potreban novac. Turniri, koji se održavaju vani, traju od šest do osam dana i onda mi odustajemo”, kaže on.

Pomoć je, dodaje Goran Pavić, tražio od svih, počevši od opštine, preko kosovskih institucija do Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije.

Međutim, osim brojnih obećanja, mladi teniser iz Novog Brda Filip Pavić nije dobio nikakvu podršku a njegov otac se plaši da ne odustane usled loših uslova za trening ili da “niko ne vidi njegov talenat”.

“Želja mi je da krene da igra za neku reprezentaciju, ako mu baš ponude (da igra za kosovsku reprezentaciju) ja bih ga pustio”, kaže Pavić koji već gubi nadu da će ih neko podržati i dodaje da im gradonačelnik Novog Brda nikada nije ni čestitao na brojnim uspesima.

Filip Pavić je proglašen za tenisera godine na Kosovu za 2020. u kategoriji do 14 godina.
Filip Pavić je proglašen za tenisera godine na Kosovu za 2020. u kategoriji do 14 godina.

Inače, gradonačelnik Novog Brda je Svetisalav Ivanović iz redova Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koji nije želeo da odgovori na upit RSE da li opština ima mogućnosti da pomogne mladom teniseru.

Poruka Teniskog saveza Kosova

Predsednik Teniskog saveza Kosova (TSK) Jeton Haderđonaj (Hadergjonaj) napominje da pomažu svim sportistima “pogotovo onim najboljima” i dodaje da su vrata za Filipa Pavića uvek otvorena.

On u izjavi za RSE objašnjava da Pavića TSK nije pozvao da se priključi reprezentaciji kako ga ne bi doveli u nezgodan položaj, te podseća na “loš primer iz 2016. godine, kada je jedna mlada Srpkinja zbog političkog pritiska odustala da bude deo kosovske teniske reprezentacije”.

“Ali ako Filip Pavić u budućnosti ima hrabrosti i volje da igra za kosovsku tenisku federaciju, mi ćemo to oberučke prihvatiti i naravno pomagati mu”, poručuje Haderđonaj.

Dodaje i da nije informisan o činjenici da Filip nema trenera i da često nema ni gde da vežba.

“U Gračanici ima dva terena a zašto on tamo ne može da igra ja ću proveriti”, dodaje predsednik Teniskog saveza Kosova i napominje da se sa lošom infrastukturom u tenisu suočavaju i Albanci jer je taj sport “relativno skoro počeo da se razvija na Kosovu”.

Kao mladi uspešan sportista sa Kosova, Filip Pavić je avgusta prošle godine bio i na prijemu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji mu je tada dao jedan reket i poručio “Ali da iz Novog Brda u tenisu pobeđuješ svuda, to je čudo jedno”.

Na tome se završila i podrška Srbije mladom teniseru.

RSE je poslao upit i Kancelariji za Kosovo Vlade Srbije sa pitanjem da li su dobili zahtev za pomoć mladom sportisti iz Novog Brda ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Koji su srpski sportisti iskusili pritisak?

Za mlade sportiste iz srpske zajednice na Kosovu ozbiljno bavljenje sportom može da ima i negativne posledice.

Tako se početkom prošle godine Ilija Ivić iz Gračanice suočio sa pritiscima samo zato što je pristao da igra za kosovsku reprezentaciju mladih U19. Tada je Ilijina majka dobila otkaz u Kulturno-prosvetnom centru u Gračanici, instituciji koju finansira zvanični Beograd. Obrazloženje je bilo da je "tehnološki višak", što ona nije prihvatila kao istinski razlog.

Takođe, uoči kosovskog učešća na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. jednom srpskom biciklisti ponuđena je saradnja, stipendija i pomoć za učešće na takmičenjima. Roditelji su, nakon razgovora "sa sinom i nekima iz Srbije", odgovorili negativno.

Tu je i teniserka Marija Đorđević iz Gračanice, koja je 2016. godine dobila poziv da predstavlja Kosovo na Fed Cupu. Nakon medijske hajke u negativnom svetlu, i ona je odustala da svoju karijeru gradi u kosovskoj reprezentaciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG