Dostupni linkovi

FSK pozvao FIFA i UEFA da reaguju zbog slučaja fudbalera Ivića


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Izvršni komitet Fudbalskog saveza Kosova objavio je saopštenje u kojem je osudio "otkaze" roditeljima Ilije Ivića, mladog srpskog fudbalera iz Gračanice koji igra za prištinski klub “Flamurtari”, međutim, dan kasnije otac fudbalera je demantovao tu informaciju.

“Tačno je da je moja supruga dobila otkaz, ja nisam dobio otkaz, ali postoji mogućnost da se to i meni desi. Ja kao roditelj nemam pravo da svom detetu koje je talentovano za fudbal, uskratim njegovu budućnost. Nas ne interesuje politika, nas interesuje naše dete kome se ukazala prilika da može da napreduje u sportu i ne znam kome to može da smeta”, kazao je za Glas Amerike Duško Ivić.

Ilijina majka je radila kao civilna službenica Kulturno-prosvetnom centru koji je u nadležnosti opštine Priština, sa sedištem u Gračanici, koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije. Otac radi u prosveti.

FSK oštro je osudio ovaj “kukavički čin” koji su poduzeli rukovodioci institucija “koje funkcionišu u sklopu kosovskog sistema i oni u srpskom čiji je cilj zastrašivnje srpskih građana koji Kosovo vide kao svoju zemlju i koji žele da doprinesu razvoju i unapređenju fudbala”.

Dodaje se da je za žaljenje koliko je “srpski pritisak rasprostranjen u srpskoj zajednici na Kosovu, da se ne dopušta talentovanom fudbaleru da razvije svoju karijeru kako želi”.

Savez je pozvao kosovske i međunarodne institucije, ali i UEFA-u i FIFA-u da snažno reaguje u “sprečavanju takvih diskriminatornih pojava”.

XS
SM
MD
LG