Dostupni linkovi

Prikupljanje potpisa za smenu Vlade Aljbina Kurtija


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Vladajuća stranka Demokratski savez Kosova (DSK) pokrenula je prikupljanje potpisa za sazivanje sednice za izglasavanja nepoverenja Vlade Kosova Aljbina Kurtija (Albin). Za jednu takvu sednicu potrebno je 40 potpisa, a za izglasavanja nepoverenje vladi potrebni su glasovi više od polovine poslanika, od ukupno 120.

Tim povodom, lider DSK-a Isa Mustafa sastao se 19. marta sa liderima opozicionih partija, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo koje su podržale inicijativu DSK-a.

Pokret Samoopredeljenje i DSK na vlasti su nešto više od mesec dana.

Kako je izjavio šef poslaničkog kluba DSK-a Arben Gaši (Gashi), predlog za izglasavanje nepoverenja vladi nije, međutim, potpisala predsednica Skupštine i potpredsednica DSK-a Vjosa Osmani, koja je imala suprotno mišljenje od poslaničkog kluba.

Jedan od razloga DSK-a za tako nešto su narušeni odnosi Kosova i SAD-a zbog Kurtijevog odbijanja ukidanja takse od 100 odsto, na čemu SAD insistira.

Kurti za RSE: Ne možemo sebi priuštiti da dijalog još jednom propadne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:04 0:00

Okidač u ovoj situaciji je, međutim, bila Kurtijeva odluka 18. marta da smeni ministra unutrašnjih poslova iz DSK-a, Agima Veljiua, bez konsultacija, kako u DSK kažu, sa liderom te partije, Isom Mustafom.

"Državi preti pandemija i moramo reagovati što pre i ne gubiti vreme", izjavio je za medije Arban Abraši (Abrashi) poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova u predsedništvu DSK-a.

On je dodao da nema prostora za nove izbore, već za formiranje nove vlade.

"Morali smo da reagujemo ovako, to nije bila željena odluka. Naši zahtevi da se ukine (taksa) i da budemo zajedno sa našim strateškim partnerima traju nedeljama. U teškim vremenima trebaju nam partneri. Do ovoga nije došlo našom željom već kršenjem vladajućeg sporazuma od strane premijera Kurtija. Po sporazumu, razrešenje ministra treba da se desi u konsultacijama. U ovom slučaju razrešenje potpredsednika partije sa ministarske pozicije je neprihvatljivo", dodao je Abraši.

Inicijativa o uvođenju vanrednog stanja

Sada bivši ministar Veljiu je za kosovske medije rekao da podržava uvođenje vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, dok Kurti smatra da za tako nešto za sada nema potrebe.

Vanredno stanje predložio je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci), a o tome tek treba da se izjasni Skupština. Taj predlog koji treba da predvidi razlog i mere, međutim, još uvek nije stigao u Skupštinu. U slučaju da usvoji, Tači preuzima upravljanje situacijom na Kosovu.

Kurti smatra da je predlog Tačija o uvođenju vanrednog stanja "nelogičan, neodgovoran i nekoristan".

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) podržao je inicijativu Demokratskog saveza Kosova.

"(Zbog korone virusa) ovo nije laka situacija i zbog toga ne može da ostane kakva jeste. Dobro je da se odmah preduzmu koraci - i predlog za izglasavanje nepoverenja, i formiranje jedne nove vlade u parlamentu kako bismo radili na prevazilaženju ne samo ovog stanja, već i na svim ostalim izazovima sa kojima će se zemlja suočiti", kazao je Haradinaj.

Haradinaj se, međutim, za razliku od DSK, protivi ukidanju takse Srbiji.

Lider Inicijative za Kosov Fatmir Ljimaj (Limaj) kazao je da i njegova partija podržava predlog DSK-a, te dodao da je znao da će doći ovakav kraj aktuelnoj koaliciji budući da su koalicioni sporazum sklopili u nepoverenju i na netransparentan način.

'Takse postepeno zameniti'

Kurti smatra da se taksa od 100 odsto treba postepeno zameniti recipročnim merama. On je 18. marta naglasio da Kosovo želi da ima dobre odnose, šire partnerstvo i savezništvo sa SAD-om.

"SAD i EU nam trebaju. Mi nemamo zamenu za njih, i one ne mogu zameniti jedna drugu. Greška je ne samo spoljne politike, već i nacionalne i istorijske, reći 'Da' Americi a 'Ne' Evropskoj uniji. Transatlantska linija je od suštinskog značaja za Kosovo", naveo je on.

Premijer Kosova još rekao da se Vlada Kosova treba maksimalno fokusirati na borbu protiv korona virusa.

U ovom trenutku nacionalnog zdravstvene vanredne situacije, još je presudnije da se politički potezi državnih institucija, vladajuće koalicije i opozicionih stranaka rukovode Ustavom Kosova.

Sve strane bi trebalo da obezbede da svoje razgovore i pregovore vode na način koji služi tome da se još jednom uvere zajednice na Kosovu, a ne da se povećavaju brige i problemi koje svi osećaju u ovom teškom trenutku.

Na svom sastanku sa premijerom 19. marta, britanski ambasador Nikolas Ebot (Nicholas Abbott) ga je uverio u kontinuiranu podršku Velike Britanije nezavisnosti i stabilnosti Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG