Dostupni linkovi

Mustafa traži od Kurtija da 'danas ukine taksu i poništi odluku o smeni Veljiua'


Isa Mustafa i Aljbin Kurti
Isa Mustafa i Aljbin Kurti

Predsednik vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa zatražio je od premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) da "danas" ukine taksu od 100 odsto, da poništi odluku o smeni ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua (Veliu) iz redova DSK-a i da se izvini toj partiji.

DSK je 19. marta počeo prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja njihovoj vladi zbog, kako su rekli, nedostatka saradnje sa Kurtijeve strane.

"Neka nam (Kurti) da mogućnost da zajedno dobijemo ovu borbu", napisao je Mustafa u objavi na Fejsbuku 20. marta.

Protest sa balkona u Prištini: Traži se dogovor u vlasti o pandemiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Mustafa je istakao da je veoma zabrinut za građane Kosova i da želi da DSK-a da sve od sebe da se dobije borba sa korona virusom i nastavi saradnju sa strateškim partnerima Kosova.

"Očekujem da Kurti danas ukine taksu, anulira odluku o smeni g. Veljiua. Da od njega i od DSK-a traži izvinjenje za svoja delovanja i onih koji su sarađivali u ovom niskom aktu", napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Aljbin Kurti je 18. marta smenio ministra policije Veljiua jer je javno podržao uvođenje vanrednog stanja zbog korona virusa, što je predložio kosovski predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci). Kurti se protivi takvom predlogu, navodeći da je nelogičan i da je aktuelna situacija pod kontrolom.

Predlog o vanrednom stanju još nije stigao u Skupštinu, koja daje konačnu reč o tome, a Ustav predviđa da u slučaju objave vanrednog stanja, glavu reč u upravljanju situacijom preuzima predsednik Kosova.

Nakon smene Veljiua, DSK-a je saopštio da je doneo odluku da inicira proces izglasavanja nepoverenja vladi, navodeći da Kurti, pored toga, šteti i odnosima Kosova i SAD-a zbog neukidanja takse.

Kurti se protivi potpunom ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH smatra da se ona treba postepeno zameniti recipročnim merama.

Inače, na Kosovu ukupan broj zaraženih od korona virusa do četvrtka uveče je 21, od 340 testiranih. Njih 13 se trenutno nalazi na infektivnoj klinici i njihovo stanje je stabilno, osim jedne starije osobe kojoj je povremeno potrebna terapija kiseonikom.

XS
SM
MD
LG