Dostupni linkovi

Korona u drugi plan bacila i dijalog Srbije i Kosova


Kosovo je prvi slučaj zaraze korona virusom potvrdilo 13. marta a do utorka, 17. marta potvrđeno je 16 slučajeva zaraze (Fotografija: Klinički centar Kosova, mart 2020)
Kosovo je prvi slučaj zaraze korona virusom potvrdilo 13. marta a do utorka, 17. marta potvrđeno je 16 slučajeva zaraze (Fotografija: Klinički centar Kosova, mart 2020)

Autor: Arton Konushevci (Priredila A.Z.)

Iako su poslanici vladajuće koalicije Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) tokom vikenda (14. i 15. marta) usvojili rezoluciju koja ovlašćuje Vladu Kosova da vodi dijalog sa Srbijom, a marginalizuje predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci), to više nije tema na Kosovu.

Nastavak političkog dijaloga između Kosova i Srbije pao je u drugi plan nakon pojave korona virusa i na Kosovu.

SAD pre nastavka dijaloga od Vlade Kosova zahteva da najpre ukine taksu od 100 odsto na robu iz Srbije, a za šta premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) još nije spreman zbog nepostojanja konsenzusa unutar vladajuće koalicije po tom pitanju.

Kurti smatra da se taksa postepeno treba zameniti reciprocitetom, a DSK zahteva da se prihvate zahtevi SAD i taksa potpuno ukine. Kosovo takođe zahteva od Srbije da prekine svoju kampanju o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

Zamrzavanje procesa

Politički analitičar Aljbert Krasnići (Albert Krasniqi) u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da dijalog pada u drugi plan i postaje manje važno pitanje, bilo kada je u pitanju pažnja svetskih lidera koji imaju uticaj na taj proces, ili lidera Kosova i Srbije.

On dodaje da se, ukoliko je dijalog postigao vrhunac i ukoliko je sporazum spreman i čeka samo na potpis, u tom slučaju nešto i može očekivati. U suprotnom, proces pregovaranja će biti zamrznut duže vreme.

"Ova potencijalna blokada zbog pandemije je i u korist kosovske strane, u smislu da je potrebno da Kosovo samo definiše svoju poziciju u tom procesu", navodi Krasnići.

Jeta Krasnići (Krasniqi) iz Demokratskog instituta Kosova kaže za RSE da bez obzira na šta se bude dešavalo po pitanju dijaloga, Kosovo mora da ima jedinstven plan delovanja u tom procesu.

"Ne znamo koliko će trajati pandemija korona virusa i kakav će biti njen efekat. Ono što ostaje važno jeste da političke partije na Kosovu i institucije postignu traženi konsenzus. Već dve godine tražimo to, a od 2018. nije bilo dijaloga u kojem su EU i SAD uključene kao što su sada", kazala je Krasnići.

Suspendovan višemilionski program pomoći

U procesu dijaloga je posebno angažovan specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel (Richard Grenell), koji je neprestano pozivao Kosovo da ukine taksu od 100 odsto kako bi se dijalog nastavio.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) je nakon nedavne posete Vašingtonu kazao da je ovaj proces sada u rukama Amerikanaca, a EU je poručio da ukoliko želi da se uključi najpre treba da ukine vizni režim Kosovu.

U međuvremenu, Korporacija Milenijumski izazov, američke vlade, pauzirala je sprovođenje svog razvojnog programa dok Kosovo ne ukine taksu od 100 odsto na robu iz Srbije. Jedan od suspendovanih programa tiče se reformi u oblasti električne energije i vladavine prava, a u pitanju je oko 50 miliona dolara.

Šesnaest zaraženih

Kosovo je prvi slučaj zaraze korona virusom potvrdilo 13. marta a do utorka popodne, 17. marta potvrđeno je 17 slučajeva zaraze.

Medicinski radnici prevoze pacijenta za koga se sumnja da ima virus korona (COVID-19) u bolnicu u Prištini, 16. marta 2020. godine
Medicinski radnici prevoze pacijenta za koga se sumnja da ima virus korona (COVID-19) u bolnicu u Prištini, 16. marta 2020. godine

Ministar zdravlja Arben Vitia je u utorak na konferenciji za novinare kazao da je deset lica zaraženih virusom smešteno u bolnicu i da se, osim jednog pacijenta starije dobi, osećaju se stabilno. Dodao je da su dve osobe puštene kući u samoizolaciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG