Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Priština da odmah ukine takse


Američka zastava koja se nalazi ispred Vlade Kosova u Prištini
Američka zastava koja se nalazi ispred Vlade Kosova u Prištini

Ambasada SAD na Kosovu pozvala je Prištinu da ukine takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH povezujući to pitanje sa aktuelnom globalnom pandemijom korona virusa.

U ovakvim vremenima regionalna i međunarodna saradnja su od vitalnog značaja, navodi se u današnjoj (18. mart) izjavi američke amabasade u Prištini.

"Vreme je da Kosovo i susedi skinu barijere za slobodan protok robe. Ponovo pozivamo Vladu Kosova da preduzme hrabar prvi korak i odmah ukine takse", stoji u saopštenju.

Vlada Ramuša Haradinaja je u novembru 2018. godine uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao odgovor na kampanju Srbije protiv priujema Kosova u međunarodne institucije. Taj potez prekinuo je dijalog Beograda i Prištine koji se vodio uz posredstvo Evropske unije.

Nakon oktobarskih izbora na Kosovu prošle godine, tadašnji opozicioni lider, a današnji premijer, Aljbin Kurti obećao je da će ukinuti takse i zameniti ih reciprocitetom.

Međutim, to nije naišlo na odobravanje međunarodne zajednice, na čelu sa SAD-om, kao ni Kurtijevih koalicionih partnera Demokratskog saveza Kosova, koji traže poptuno ukidanje taksi kako bi se očuvalo prijateljstvo sa SAD-om.

Takođe, Kurti pokušava da predsednika Kosova Hašima Tačija distancira od dijaloga sa Srbijom, jer ga optužuje za tajne dogovore sa Beogradom o eventualnoj razmeni teritorija.

„Ne radi se o ukidanju takse radi početka dijaloga, to je laž. Radi o ukidanju takse radi okončanja dijaloga sa jednim spremnim sporazumom. Između dva predsednika ubeđen sam da ima spremnog sporazuma, a ono što se traži jeste rušenje Vlade Kosova, da se ja kao premijer oborim, kako bi dobio moć onaj koji je u ime Kosova u tajnim pregovorima postigao sporazum koji će sada servirati ne kako bi počeo dijalog, već kako bi okončao bilo kakvu mogućnost za dijalog“, kazao je Kurti na vanrednoj sednici Skupštine Kosova na kojoj je usvojena rezolucija koja kaže da jedino Vlada Kosova ima mandat da vodi dijalog sa Srbijom.

SAD povukle pomoć

U međuvremenu, Korporacija Milenijumski izazov, američke vlade, pauzirala je sprovođenje svog razvojnog programa dok Kosovo ne ukine taksu od 100 odsto na robu iz Srbije. Jedan od suspendovanih programa tiče se reformi u oblasti električne energije i vladavine prava, a u pitanju je oko 50 miliona dolara.

Neki američki zvaničnici su čak pozivali i na povlačenje američkih trupa sa Kosova, zbog nespremnosti Vlade u Prištini da potpuno ukine takse.

XS
SM
MD
LG