Dostupni linkovi

Samoopredeljenje i DSK za dijalog po novim kriterijumima


Spomenik Njuborn u centru Prištine, ilustrativna fotografija
Spomenik Njuborn u centru Prištine, ilustrativna fotografija

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, ujedno i kandidat za premijera partije koja je osvojila najveći broj glasova na prevremenim parlamentarnim izborima 6. oktobra, smatra da dijalog sa Srbijom „više neće biti vođen na štetu Kosova“.

Odmah nakon izbora održanih u nedelju, Kurti je izjavio da dijalog do sada nije bio dobro pripremljen, da je bio asimetričan i da su ga bez principa vodili „ljudi bez kredibiliteta i bez ovlašćenja".

„Ja kao novi premijer Republike Kosova preuzimam odgovornost koja mi pripada Ustavom i vodiću dijalog koji više neće biti na štetu Kosova i kojem se neće postavljati pogrešno pitanje 'Koju cenu treba Kosovo da plati za priznanje od Srbije’, već pitanje koje se odnosi na dug Srbije kojeg ima prema nama", kazao je Kurti.

Dugom Srbije Kurti smatra nestale, ubijene civile, silovane žene i devojke, proterane Albance tokom rata na Kosovu, te rešavanje pitanja sredstava za penzije koje su građani Kosova uplaćivali u Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Srbije.

Po formiranju nove vlade Kosova očekuje se da dođe do nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji je prekinut krajem prošle godine, kada je odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj uveo taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Kurti: Izbeći kakofoniju

Uoči izbora, Kurti je insistirao da će kao premijer započeti unutrašnji dijalog sa kosovskim Srbima, ali i da će izraditi strategiju za dijalog sa Briselom o razgovorima sa Srbijom.

Kazao je da treba formirati pregovaračku ekipu koja bi imala jasnu strategiju i principe kako ne bi nastala kakofonija. Upozorio je, međutim, da se to ne može desiti odmah, i da je pre svega potrebno da jedna posebna komisija razmotri i sprovođenje svih ranijih sporazuma, njih 33, koji su postignuti od 2011. – 2017. godine. Bez tog bilansa, kazao je da je nemoguće nastaviti dalje sa dijalogom.

Kurti takođe smatra da je potrebno da dođe do unutrašnjeg dijaloga o platformi i strategiji, kao i do razgovora sa Briselom o dijalogu sa Srbijom. Izrazio je nadu da će novopredloženi šef evropske diplomatije Žozep Borel biti i bolji od prethodnice, Federike Mogerini, po pitanju dijaloga.

Borrell: Priština prvi grad koji ću posetiti kao zvaničnik EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

U svakom slučaju, Kurtiju je do premijerske stolice neophodna podrška drugih partija, a već je najavio da će o tome prvo pregovarati sa dojučerašnjim partnerom u opoziciji, Demokratskim savezom Kosova (DSK), koji je za nešto više od 5.000 glasova osvojenih na nedeljnim izborima ispod Samoopredeljenja.

Osmani: Dijalog da vodi Vlada

Demokratski savez Kosova je jasno stavio do znanja Kurtiju da neće otpočeti pregovore o koaliciji sve dok se ne izbroje svi glasovi, uključujući one iz dijaspore i uslovne. Uoči izbora iz ove partije, međutim, govorili su da kao glavnog partnera u vladi vide pokret Samoopredeljenje.

Po pitanju dijaloga sa Srbijom, Vjosa Osmani, inače kandidatkinja za premijerku Demokratskog saveza Kosova, izjavila je uoči izbora da je normalizacija odnosa sa Srbijom važna ali ne i egzistencijalna, ali da dijalog treba voditi kako bi se ostvarili dobrosusedski odnosi.


Njeno je mišljenje da dijalog treba da vodi Vlada Kosova, te da su potrebne konkretne ideje kako postići normalizaciju odnosa sa Srbijom. Neretko je citirala i Platformu za dijalog koju je izradio Demokratski savez Kosova. Na osnovu te platforme, pre početka procesa dijaloga treba da se pripremi Okvirna platforma o dijalogu koja bi određivala ciljeve za konačni sporazum i pitanja o kojima treba da se tretiraju u dijalogu.

Demokratski savez Kosova podržava dijalog o postizanju konačnog sporazuma o recipročnom priznanju, stoji na stavu da je teritorija Kosova nedeljiva i da se državnost Kosova ni na koji način ne može ugroziti konačnim sporazumom. Ova stranka takođe smatra da je bitno da su u proces dijaloga uključene i EU i SAD, da treba sprovesti sve dosadašnje sporazume, kao i da je potrebno da se postigne potpuni reciprocitet ljudskih prava i sloboda za Albance koji žive u Srbiji i Srba koji žive na Kosovu. Takođe, platforma o dijalogu DSK predviđa članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, NATO i Evropskoj uniji.

Podsećamo, za nastavak dijaloga uslov Srbije i zahtev međunarodne zajednice jeste da budu ukinute takse od 100 odsto uvedene prošle godine na proizvode iz Srbije i BiH.

Pokret Samoopredljenje je stava da se taksa treba zameniti potpunim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, dok Demokratski savez Kosova smatra da se taksa neće ukinuti sve dok Srbija ne počne da poštuje Kosovo i prekine kampanju koju vodi protiv zvanične Prištine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG