Dostupni linkovi

Kosovo uvelo carine od 100 odsto Srbiji i BiH, Mogerini pozvala na ukidanje odluke


Potez Kosova doveo je do toga da Sporazum o slobodnoj trgovini Zapadnog Balkana više ne postoji, prva je zvanična reakcija iz Beograda
Potez Kosova doveo je do toga da Sporazum o slobodnoj trgovini Zapadnog Balkana više ne postoji, prva je zvanična reakcija iz Beograda

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je kosovsku vladu da odmah ukine odluku o povećanju carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Današnja odluka Vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto jeste jasno kršenje sporazuma CEFTA i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova. To dodatno pogoršava situaciju nakon početnog povećanja poreza od 10 odsto, prošle sedmice. Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke”, navela je Mogerini u pisanom saopštenju.

Vučić: Vlada Srbije obratiće se članicama EU i SB UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu uveče da će se Vlada Srbije 22. novembra obratiti članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Evropske unije koje će upoznati sa kako je rekao, "činjenicama o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazuma" od strane Prištine. On je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao i da su svi državni organi dobili zadatke posle odluke Prištine da poveća takse na uvoz robe iz centralne Srbije sa 10 na 100 odsto.

Takođe je najavio da će u četvrtak u njegovom prisustvu u Beogradu u 13 sati biti održan sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova. On je dodao da među Srbima na Kosovu postoji izvesna uznemirenost i da su hteli da izađu na demonstracije. Ističe da oni sa taksom od 100 odsto neće moći da kupuju robu na koju su navikli, da dobijaju lekove kojima se leče.

Predsednik Srbije poručio je kosovskim Albancima da je mir najpotrebniji. Pre sednice Saveta bezbednosti sastao se sa ambasadorima Rusije, Kine, EU i zemalja Kvinte.

Vučić se sastao sa ambasadorima povodom odluke Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Vučić je na tom sastanku izrazio očekivanje da će zemlje Kvinte i Evropska komisija ukazati Prištini na "neprihvatljivost jednostranih poteza", kojim rizikuju eskalaciju sukoba i dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu.

Na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke) i šefom Delegacije Evropske unije upozorio je i na moguće posledice "neodgovornog poteza" Prištine o povećanju taksi na 100 odsto na robu iz Srbije.

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog moguće destabilizacije, kao i za budućnost dijaloga, apelujući na Vučića i Vladu Srbije da racionalno i mirno pristupe rešavanju najnovije krize, navodi se u saopštenju Predsedništva Srbije.

Ambasadori Rusije i Kine Aleksandar Čepurin i Li Mančang su izrazili punu podršku naporima Srbije da krizu reši mirnim putem, uz poštovanje međunarodnog javnog prava i postignutih sporazuma i ugovora u regionu, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Vučić je rekao da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba.

Vučić i ambasadori Rusije i Kine su se dogovorili da budu u svakodnevnom kontaktu dok "kriza, koju je Priština izazvala, ne bude prevaziđena".

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Novom Sadu da je tokom dana bio na sastanku sa predsednikom Srbije, te da je tada kazao da je stav EU o potezu Prištine i uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH, da je to stoprocentno kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini u EU (CEFTA).

"Naš je stav prilično jasan, uvođenje mera je sto odsto kršenje CEFTA sporazuma i protivi se duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Tražili smo od kosovskih vlasti da povuku odluku odmah", rekao je Fabrici u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, dijalog između Prištine i Beograda, u kojem kao facilitator učestvuje i EU, moglo bi biti najefikasnije mesto na kojem bi se ovakvi problemi mogli raspraviti.

"Dijalog, uz posredovanje EU, je najbolje mesto da se razgovara o mnogim stvarima, da se nadje zajednički dogovor i očekujem nastavak dijaloga", rekao je Fabrici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu uveče u Novom Sadu da je povećanje takse na uvoz robe iz Srbije "besmislena i nerazumna mera" Prištine, ali da se nada da neće biti kontramera.

"Kada razgovaramo o CEFTA sporazumu, mi govorimo i o međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija i protoku ljudi, a ne samo roba i usluga u regionu. Sve sa ciljem da napravimo zajednički ekonomski prostor. Ovakve odluke nas vraćaju u 19. vek", rekla je Brnabić. Dodala je da ona ne bi volela da Srbija u ovom trenutku razmišlja o bilo kakvim recipročnim merama.

"Mi želimo da održimo saradnju i da se nastavi dijalog sa Prištinom o normalizaciji odnosa. Mislim da ćemo pre svega razgovarati sa našim međunarodnim partnerima o tome da li zaista možemo da računamo na njihovu podršku", kazala je Brnabić.

Dodala je da izjave visokih predstavnika EU govore da će "situacija biti rešena".

"Ovo nije samo nepoštovanje međunarodnih sporazuma koji se tiču slobodne trgovine, već i ogroman udarac za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, na njihov životni standard. Ovo je besmislena mera i ja molim još jednom i Prištinu, i sve naše partnere da što pre reaguju i da se ovo povuče, pa da se vratimo razgovorima", kazala je ona.

Haradinaj: Dijalog sa Srbijom nezaobilazan, ali nužna i zaštita interesa Kosova

Vlada Kosova uvela je 21. novembra nove carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju, kako se navodi, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Odluka je usledila nakon predloga ministra trgovine Endrita Šalje. On je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju. Na Facebooku je podsetio da se kosovski proizvođači suočavaju sa mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi proizvodi ne plasiraju na srpskom tržištu.

"Od danas mera od 100 odsto Srbiji", napisao je premijer Ramuš Haradinaj na Fejsbuku.

"Takođe, Vlada obavezuje Ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da uklone i zaustave potencijalni uvoz svih proizvoda koji se ne odnose i u suprotnosti su sa zvaničnim i ustavnim imenom Republike Kosova", istakao je Haradinaj i dodao da odluka stupa na snagu odmah.

Haradinaj je naglasio da to ni ovog puta ne važi za međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, Haradinaj je rekao da Srbija u mnogim slučajevima nije poštovala pravila CEFTA-e, te da se i pored upozorenja Kosova takvo ponašanje Srbije nije promenilo.

"Ukoliko odete do Kuksa i Tropoje (na severu Albanije), nema srpske robe, ali ima dovoljno druge robe i živi se. Ako je ta roba došla do tamo, nije teško da uđe i na Kosovo", kazao je kosovski premijer.

"I velikim trgovcima ali i nama, interes je građanin Kosova, koji je i potrošač. Ove mere imaju za cilj zaštitu interesa građana i nadamo se da nas i trgovci razumeju", kazao je Haradinaj.

"Dvadeset godina je od rata, 10 godina od nezavisnosti, i vidi se da Srbija ne razume drugačije, osim kada mora da se dogovori sa tobom. Verujem i da i EU i Amerika znaju da Srbija ne razume drugačiji pristup", dodao je kosovski premijer.

"Srbiji je sada palo na pamet da postoji CEFTA, a šta se dešavalo svih ovih godina?", upitao je Haradinaj.

On je dodao da je dijalog sa Srbijom nezaobilazan, ali da je nužna i zaštita interesa Kosova.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Tviteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

"Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100 odsto. Nove mere će biti uskoro objavljene", napisao je Hodžaj.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tržišta, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike Evropske unije i ostalih međunarodnih predstavništava, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.

Ljajić: Ovakva mera predstavlja potpunu obustavu trgovine između centralne Srbije i Kosova

"Potez Kosova doveo je do toga da Sporazum o slobodnoj trgovini Zapadnog Balkana više ne postoji", prva je reakcija Rasima Ljajića, ministra trgovine i potpredsednika Vlade Srbije koju je dao Radiju Slobodna Evropa (RSE) na odluku vlasti u Prištini da uvedu carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ljajić: Odluka Kosova politička, a ne ekonomska mera
Ljajić: Odluka Kosova politička, a ne ekonomska mera

"Ovo je par ekselans politička, a ne ekonomska ili trgovinska mera ili odluka. Ovakva mera predstavlja potpunu obustavu trgovine između centralne Srbije i Kosova. Jer će naši proizvođači biti potpuno nekonkurentni u odnosu na druge proizvođače iz regiona. I sa druge strane, ovo svakako ima veze sa vrlo blagim reakcijama međunarodne zajednice na dosadašnje vancarinske barijere koje je Kosovo uvodilo. Pre svega uvođenje dodatne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je Ljajić.

Rasim Ljajić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u ponedeljak (19. novembra) su odlučili da ne učestvuju na ministarskoj konferenciji Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) početkom decembra u Prištini – zbog odluke prištinskih vlasti da uvedu taksu od 10 odsto na robu iz BiH i Srbije. Šarović i Ljajić su uputili zajedničko pismo nekolicini evropskih zvaničnika poput Federike Mogerini, visoke predstavnice EU, Sesiliji Malstrom komesarki EU za trgovinu, nemačkom ministru ekonomskih odnosa Peteru Altmajeru i trgovinskom savetniku u kabinetu predsednika SAD Robertu Lajtnigeru, u kome su zahtevali da se od Prištine traži da povuče odluku o taksi.

BiH: Reakcija na odluku u Interpolu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je kratko za portal Klix.ba da Kosovo uvođenjem stopostotnih carina Bosni i Hercegovini i Srbiji definitivno ruši CEFTA-u. Šarović će se, kako prenosi ovaj portal, posle sednice Saveta ministara BiH u četvrtak, izjasniti detaljnije u vezi s carinama.

Na vest o povećanju taksi za BiH i Srbiju sa 10 na 100 posto reagovali su i iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Predsednik komore Nemanja Vasić kaže da je ova odluka kosovske Vlade politička.

"Ovo je reakcija na ono što se dešavalo oko Interpola. Na potezu je Evropska komisija. Kosovo to ne može dugo držati zato što će sebe isključiti iz svih evropskih tokova. Bojim se da će ostati izolovani, jer ipak zemlje CEFTA-e su prihvatile da primjenjuju i štite taj sporazum o slobodnoj trgovini, jer to je tržište od 30 miliona", kaže Vasić.

On dodaje i kako ne veruje da će Kosovu Srbija i BiH uvoditi kontra mere, ali ni da će kosovska Vlada dobiti za taj potez podršku bilo koga, bez obzira što neke države koriste taj prazan prostor. Kako je rekao, nada se da će u ovoj situaciji ipak prevladati razum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG