Dostupni linkovi

Vogel: Izborni rezultat određuje dinamiku dijaloga sa Srbijom


Tobi Vogel
Tobi Vogel

Građani Kosova dali su najviše glasova Samoopredeljenju, stranci koja nema iskustva u vlasti, nezadovoljni prethodnim partijama na vlasti i spremni za nešto novo, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tobi Vogel iz Berlinskog saveta za politiku demokratizacije.

U pogledu dijaloga sa Srbijom, Vogel kaže da će položaj kosovskog predsednika Hašima Tačija i njegova uloga u dijalogu oslabiti, a da će lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti sigurno biti izraziti protivnik teritorijalne razmene između Kosova i Srbije, koju Tači zagovara.

RSE: Šta pokazuju prvi preliminarni rezultati izbora na Kosovu, koji subjekti su prošli najbolje?

Vogel: Najpre bih rekao da je izvanredno što su izbori uopšte održani u ovim uslovima. Bilo je veoma malo neregularnosti, bili su to slobodni i fer izbori i niko nije dovodio u pitanje rezultate iako su zapravo veoma tesni u smislu procenata koje su pojedinačne partije osvojile. Mislim da su to bili izbori za uzor, što nije uvek slučaj na Zapadnom Balkanu. To je prvo.

Drugo, najjača partija sada je stranka koja nema iskustva u upravljanju zemljom, a mislim da je to refleksija činjenice da su građani Kosova duboko nezadovoljni rezultatima dvanaest godina vlasti DPK (Demokratske partije Kosova) i da su spremni za nešto novo, da su voljni da ponude mandat, iako ne ubedljiv, ali, ipak, mandat, partiji koja nema putera na glavi, kako bi formirala i predvodila vladu zajedno sa drugim strankama.

RSE: Kao što ste rekli, opozicione partije - stranka levo od centra Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK), koja stoji desno od centra - tvrde da su dobile najveći broj glasova, ali da li te dve partije, toliko različite, mogu da uđu u koaliciju i formiraju vladu?

Vogel: One jesu veoma različite, njihova koalicija nije do sada postojala i bila bi ideološki neprirodna, ali ono što ih očigledno približava jeste njihova opozicija prema Demokratskoj partiji Kosova i njenoj vlasti. Rekao bih u tom smislu da i Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, žele da prekinu prethodni tip politike koji je okrenut ka danima oružane pobune protiv srpske represije. Drugim rečima, to su partije koje žele da gledaju napred, umesto da svoju legitimnost zasnivaju pre svega na prošlosti svojih lidera.

U praksi, kao što sam rekao, ne postoji do sada iskustvo ovakve koalicije, niti, pak, čelnik Samoopredeljenja ima iskustvo kao lider, kao političar na vlasti ili kao potencijalni premijer, ali, da budem otvoren, tako nešto se uvek događa kad se desi tako radikalna promena.

RSE: Šta ovakvi rezultati izbora znače za dijalog sa Srbijom?

Vogel: Do sada su dijalog vodili uglavnom predsednici Kosova i Srbije. Mislim da će sada pozicija predsednika Tačija, koji je zagovarao neku vrstu teritorijalne korekcije ili teritorijalne razmene između dve zemlje, nazovite to kako hoćete, postajati sve teža i teža jer je Samoopredeljenje, očigledno, izraziti protivnik bilo kakvoj ideji teritorijalnih ustupaka Srbiji. To će umnogome komplikovati dijalog, ali dijalog je i inače na čekanju toliko dugo, a i pre toga nije doneo nikakve rezultate, tako da praktične implikacije toga neće biti velike.

Ono što je, naravno, najznačajnije jeste da se suština tih pregovora sada pomakne od razgovora o razmeni teritorija, razgraničenju, teritorijalnim korekcijama, kako god to nazivate, ka mnogo važnijim pitanjima odnosa između Srbije i Kosova.

RSE: Da, ali kako vidite poslednje intenziviranje pozicije Sjedinjenih Država na Zapadnom Balkanu i dijalogu Kosova i Srbije. Naime, prošle nedelje je Ričard Grenel imenovan za specijalnog predsedničkog izaslanika za te pregovore.

Vogel: To je tačno i, koliko ja razumem, i Evropska unija će imenovati neku vrstu svog specijalnog izaslanika za te pregovore. Ja mislim da je američko uključivanje zabrinjavajuće. U principu Evropska unija nije bila toliko uspešna u medijaciji tog dijaloga i angažovanje Sjedinjenih Država ima smisla. Međutim, čini mi se da je cilj postavljanja njenog izaslanika da što pre donese rezultat, ali u krugovima američke administracije se u velikoj meri smatra da je razmena teritorija još uvek najperspektivniji pravac za rešenje problema, a to bi, zapravo, bilo duboko destabilizujuće rešenje za čitav region Zapadnog Balkana.

Uz to, protiv toga su se izjasnili i Nemačka i druge zemlje, a protiv takvog rešenja je, razume se, i Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja. U svakom slučaju, mislim da ćemo videti potpuno novu dinamiku u dijalogu. Da li će doći do kompletnog zastoja ili će se otvoriti neki novi putevi koje sada ne možemo ni da zamislimo, sada je, naravno, teško predvideti, ali bio bih veoma srećan ako bi se dijalog odmakao od ove ideje da razmena teritorija može doneti stabilnost odnosima Kosova i Srbije i širem području Zapadnog Balkana.

RSE: Koji će biti prvi izazovi sa kojima će se nova vlada Kosova suočiti?

Vogel: Čini mi se kao spoljnom posmatraču da su građani Kosova nestrpljivi u želji za promenama. Nezadovoljni su stagnacijom koja vlada poslednjih deset godina. Nije, razume se, sve to krivica vlasti. Međunarodno okruženje je bilo takođe veoma teško, Srbija je bila prilično agresivna u akcijama diplomatske izolacije Kosova u smislu njegovog priznanja, tako da će ljudi želeti da vide opipljive promene i to veoma brzo. Nadam se da nova vlada ima plan kako da to ostvari.

Izazovi na duži rok su, očigledno, veoma jasni – oni su ekonomske prirode i tiču se razvoja, smanjivanja nejednakosti, borbe protiv korupcije, vraćanja ’zarobljene države’ i, generalno, uspostavljanja pravne države. To će biti ključni izazovi sa kojima će vlada morati da se suoči. Ja sam prilično siguran da buduća vlada to veoma dobro uviđa i da će raditi u skladu sa tim.

RSE: Kao što kažete, voditi kampanju protiv korupcije, siromaštva i nezaposlenosti jeste popularno, ali mislite li da pobedničke partije mogu doneti i rezultate?

Vogel: To će biti veoma teško. Bilo bi fer reći da bi bilo teško za bilo koju vladu, bilo kojih ideoloških boja, da zaista donese rezultate, a naročito da to uradi za veoma kratko vreme, s obzirom da su mnogi od tih problema strukturalne prirode. Znate, korupcija, recimo, nije nešto što možete da iskorenite preko noći, to naprosto nije moguće. Ono što možete da uradite jeste da ubrzate krivično gonjenje za korupciju, možete obezbediti zaštitu uzbunjivača, ima mnogo praktičnih stvari koje možete učiniti, ali to ne znači da će korupcija nestati preko noći.

Ima mnogo strukturalnih problema zbog kojih je Kosovo tu gde jeste trenutno.

Isto se može reći i o nezaposlenosti. Ima mnogo strukturalnih problema zbog kojih je Kosovo tu gde jeste trenutno, a za rešavanje tih strukturalnih problema trebaće mnogo vremena. Izrazito velika poteškoća buduće pretpostavljene koalicije jeste njen sastav. Kao što ste primetili, nju će činiti ideološki ne nužno kompatibilni uglovi političkog spektra, pa će u tim smislu biti interesantno da se vidi da li će prilično radikalna agenda Samoopredeljenja preživeti kad uzme vlast i uđe u vladu.

U tom pogledu može se baciti pogled na Grčku, gde ste imali sličan pokret Siriza koji je došao na vlast pre tri godine, ali nakon toga se suočio sa veoma velikim preprekama koje su doprinele da mora da menja program. Dakle, nešto slično može se desiti i na Kosovu. Ali, kad to kažem, moram dodati da budućoj vladi Kosova mora da se da vremena i prostora za disanje, kako bi se konsolidovala i počela da radi na izazovima koji je čekaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG