Dostupni linkovi

Kosovska želja za promenom


Aljbin Kurti potencijalni je kandidat za premijera Kosova
Aljbin Kurti potencijalni je kandidat za premijera Kosova

Rezultati izbora na Kosovu pokazali su želju za promenom, rekao je kosovski analitičar Ramuš Tahiri za Radio Slobodna Evropa nakon što je Centralna izborna komisija Kosova potvrdila da su dosadašnji opozicioni pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) pobednici izbora održanih 6. oktobra.

"Uslovno rečeno, partije proizašle iz rata nisu pobedile ili brojčano imaju veliki pad. Inicijativa Fatmira Ljimaja, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, zabeležila je pad, a isto tako i Demokratska partija Kosova Kadrije Veseljija", kazao je Tahiri.

Tahiri dodaje da, shodno Ustavu, Vladu Kosova formira partija koja ima najviše glasova, u ovom slučaju Samoopredeljenje, koja takođe i nominira predsednika parlamenta.

Na prevremenim parlamentarnim izborima najviše glasove odnela je doskorašnja opozicija - pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija je na prvom mestu, a na drugom Demokratski savez Kosova Ise Mustafe. Demokratska partija Kosova Kadrije Veseljija, koja je od 2007. bila na vlasti, otišla je u opoziciju, saopštio je sinoć Veselji.

Na četvrtom mestu je koalicija doskorašnjeg premijera Ramuša Haradinaja, Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Špenda Ahmetija koja je nastala podelom Samoopredeljenja. Ispod cenzusa je koalicija Inicijativa – Alijansa za budućnost Kosova, dosadašnjeg šefa diplomatije Bedžeta Pacolija i Fatmira Ljimaja.

Ipak, prema dosadašnjim rezultatim i izbornoj matematici, za formiranje vlade neophohodan je ulazak u koaliciju.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, ujedno kandidat za premijera te partije, najavio je u noći slavlja izbornih rezultata da će već dan posle da otpočne pregovore sa Demokratskim savezom Kosova, do čega, barem zvanično, nije došlo.

Analitičar Ramuš Tahiri je podsetio da je Kurti rekao da treba da bude premijer, a da Vjosa Osmani, kandidatkinja Demokratskog saveza Kosova, treba da bude predsednica Skupštine.

“Međutim, znamo da ona nije čelnica te političke partije. Prema Ustavu, prva partija formira koaliciju i treba da ima potrebnih 61 glas. Ovim preliminarnim rezultatima, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova imaju 64 glasova, shodno tome da li će Ljimaj da prođe cenzus ili ne. U slučaju da prođe, onda će ove dve imati 61. Dakle, one mogu formirati vladu Kosova, a ako im se doda još 20 glasova manjinskih zajednica, onda imaju dvotrećinsku većinu. Na Kosovu sada postoje i primedbe na Srpsku listu, a izgleda da ona neće biti važan faktor u vladi iako ima dva rezervisana ministarska mesta, ukoliko vlada bude imala više od 13 ministarstva", kazao je Tahiri.

Kurti: Dijalog sa Srbijom više neće biti na štetu Kosova

Kurti je u ponedeljak ujutru saopštio da na Kosovu „od sinoć ima nade, jer je juče bilo hrabrosti“.

„Masovno ste glasali i doprineli tome da dojučerašnja opozicija odnese ubedljivu pobedu. Promena se desila. Ali ne samo to. Narod je odlučio da tu promenu predvodi pokret Samoopredeljenje", napisao je Kurti na Fejsbuku. Kazao je da će buduća vlada služiti građanima, ispuniti obećanja i vratiti Kosovo ka razvoju, pravdi i demokratiji.

Na pitanje novinara kako će se dalje odvijati dijalog sa Srbijom, Kurti je kazao da je dijalog bio izazov do sada budući da su u njega bili uključeni "ljudi bez kredibiliteta i bez ovlašćenja".

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti

"Imali smo dijalog koji nije bio dobro pripremljen, bez principa, asimetričan. Kosovo je više bilo tema nego stranka, a to će se promeniti od sada pa nadalje. Ja kao novi premijer Republike Kosova preuzimam odgovornost koja mi pripada Ustavom i vodiću dijalog koji više neće biti na štetu Kosova i kojem se neće postavljati pogrešno pitanje: 'Koju cenu treba Kosovo da plati za priznanje od Srbije?’, već pitanje koje se odnosi na dug Srbije koji ima prema nama".

U obraćanju okupljenima Kurti je poručio da će kao premijer usko sarađivati sa međunarodnim faktorom, sa onima koji su priznali Kosovo i bili uz Kosovo, sa SAD, NATO, EU, Francuskom, Nemačkom, Italijom i ostalima.

"Naša država ima potrebu za prijateljima, za podrškom, i za pomoći", poručio je.

Samoopredeljenje: Primarni interes saradnja sa DSK

Arbrie Nagavci iz Samoopredeljenja rekla je za RSE da će se sa DSK nastaviti razgovori koji su se vodili i pre izbora. Prema njenim rečima, DSK čeka konačnu potvrdu rezultata, ali će se Samoopredeljenje na tome angažovati, kako kaže Nagavci, odmah.

"Da, verujem da smo izrazili radost što je opozicija osvojila većinu i, baš kao što smo bili spremni za koaliciju pre izbora, naš prvi interes i pažnja je saradnja sa Demokratskim savezom Kosova i formiranje stabilne vlade. Nakon konačne potvrde glasova, ako je potrebno, videćemo i nekoga iz nesrpske zajednice ko ima glasove, kako bi formirali stabilnu vladu", rekla je Nagavci.

Izjavu Nagavci potvrdio je potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri koji je za RSE rekao da neće početi pregovore o novoj vladi dok se ne završi prebrojavanje svih glasova. "Rezultat je vrlo tesan i čekamo prebrojavanje svih glasova, uključujući uslovne glasove, glasove dijaspore i glasove za poslanike, a onda može da počne proces o pregovorima. Razlika je mala, u pitanju je jedno poslaničko mesto, ali to daje mandat lideru Samoopredeljenja", kaže Haziri.

Neophodna koalicija, inače opet izbori: Ramuš Tahiri
Neophodna koalicija, inače opet izbori: Ramuš Tahiri

Kosovski analitičar Ramuš Tahiri napominje da je neophodno da dođe do saradnje dve stranke kako Kosovo ne bi ponovo otišlo u izbore.

"Ako se ponovo ide u nove izbore i ako kritika padne na Demokratski savez Kosova zbog tvrdoglavog stava, onda Samoopredeljenje još više raste, a Demokratski savez će pasti jer će ga narod okriviti zbog politike koja ne izgleda kompromisna", naglasio je Tahiri.

Na osnovu aktuelnih, preliminarnih rezultata, Samoopredeljenje i DSK će zajedno dobiti 61 mjesto u Skupštini, što je minimalni broj glasova potreban za formiranje vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG