Dostupni linkovi

Samoopredeljenje proslavlja izborni rezultat
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Samoopredeljenje proslavlja izborni rezultat

Izbori na Kosovu: Opozicija preuzima vlast, koaliranje neizbežno

  • Na izborima se izdvojile dve opcije: Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, i Demokratski savez Kosova, koji vodi Isa Mustafa
  • Na glasanje je izašlo 44 posto glasača od 1,9 miliona građana s pravom glasa
  • Glasalo se u svih 38 opština, u 895 biračkih centara
  • Za 120 poslaničkih mesta takmičilo se 1.067 kandidata iz 25 političkih subjekata

Prevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsednik Kosova Hašim Tači, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u avgustu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora.

Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu.

16:00 7.10.2019.

EU: Dobar dan za demokratiju na Kosovu

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič je ocenila da je "juče bio dobar dan za demokratiju na Kosovu".

U prvoj reakciji nakon izbora na Kosovu, Kocijančič je naglasila da je pozitivna stvar što je mnogo više građana izašlo na glasanje u poređenju sa prethodnim izborima 2017. godine.

Briselska portparolka je poručila novoj kosovskoj vladi da je očekuju važni zadaci na Kosovu.

Maja Kocijančič
Maja Kocijančič

Prema rečima Maje Kocijančič, ovi zadaci obuhvataju rad na važnim reformama, podršku ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini prava, te angažovanje u obnavljanju dijaloga sa Beogradom.

"To je u korist građana Kosova i celog regiona. EU će nastaviti svoj rad i saradnju sa Kosovom i promovisati pomirenje, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu", poručila je Kocijančič.

Inače, Evropska unija je poslala posmatračku misiju na vanrednim parlamentarni izborima koji su održani na Kosovu, 6. oktobra. Poziv za slanje misije poslao je kosovski predsednik Hašim Tači. Misija će u utorak (8. oktobar) predstaviti preliminarnu procenu i u narednim mesecima objaviti konačni izveštaj, koji sadrži i konkretne preporuke.

***

Ovom objavom završavamo blog uživo Radija Slobodna Evropa posvećen izborima na Kosovu. Hvala vam na pažnji.

15:59 7.10.2019.

Više od 40.000 nevažećih listića

Prema podacima Centralne izborne komisije, na više od 98 odsto prebrojanih biračkih mesta broj nevažećih listića je bio 40.155.

Na poslednjim lokalnim izborima na Kosovu, održanim 2017. godine, broj nevažećih listića bio je oko 80.000.

Veliki broj nevažećih listića s prethodnih izbora smatran je posledicom toga što građani nisu bili pravilno informisani o tome kako glasati.

15:35 7.10.2019.

OEBS: Proces izbora je protekao dobro

"Misija OEBS-a na Kosovu je 6. oktobra rasporedila 315 članova osoblja kako bi pružila tehničke savete i podršku Centralnoj izbornoj komisiji u sprovođenju vanredne skupštine kosovskih izbora u četiri severne opštine", naveo je OEBS na Fejsbuku.

"Proces izbora u ovim općinama odvijao se u skladu s izbornim pravilima i standardima, s malim brojem sporadičnih nepravilnosti. OEBS želi zahvaliti Centralnoj izbornoj komisiji, lokalnim izbornim administratorima, Policiji Kosova, EULEX-u i KFOR-u na izvrsnoj saradnji tokom i pre dana održavanja izbora", navodi se.

15:20 7.10.2019.

Nagavci: Samoopredeljenje će nastaviti pregovore s DSK

Arbrie Nagavci iz Samoopredeljenja rekla je za RSE da će to biti nastavak razgovora koji su se vodili i pre izbora sa Demokratskim savezom Kosova (DSK). Prema njenim rečima, DSK čeka konačnu potvrdu rezultata, ali da će se Samoopredeljenje na tome angažovati, kako kaže Nagavci, odmah.

"Da, verujem da smo izrazili radost što je opozicija do već osvojila većinu i, baš kao što smo bili spremni za koaliciju pre izbora, naš prvi interes i pažnja je saradnja sa Demokratskim savezom Kosova i formiranje stabilne vlade. Nakon konačne potvrde glasova, ako je potrebno, videćemo i nekoga iz nesrpske zajednice ko ima glasove, kako bi formirali stabilnu vladu", rekla je Nagavci.

Slavlje pristalica Samoopredeljenja na ulicama Prištine
Slavlje pristalica Samoopredeljenja na ulicama Prištine

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG