Dostupni linkovi

Dodik odbacio deklaraciju SDA, Vučić pozvao na poštivanje Dejtona


Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine(BiH) Miloradom Dodikom, rukovodstvom Republike Srpske (RS) i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, Dodik i Vučić su se obratili novinarima.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su politički predstavnici Republike Srpske, među kojima je bila i premijerka tog entiteta Željka Cvijanović, svoje domaćine, predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić, informisali o situaciji u BiH, posle donošenja deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je, kako je rekao, trajni cilj "da nema Srba ni Srpske".

Dodik je kazao da politička deklaracija SDA nije samo interni dokument te bošnjačke stranke, da su mu takva opredeljenja poznata od ranije i da su imala i podršku i nekih stranih faktora.

"Mi odbacujemo tu deklaraciju kao antisrpsku, antidejtonsku i antiustavnu jer ruši postojeći politički sistem u BiH", rezolutno je rekao Dodik i dodao da je o tome informisao predsednika Srbije i njenu premijerku "u nastojanju da obezbedimo i saglasnost po pitanju eventualne podrške Srbije odbrani RS", kazao je Dodik i dodao:

"Ja sam tražio od Predsednika i ranije da se jasno pošalje poruka da je bilo koji napad na bilo koju srpsku zajednicu, a pogotovo na RS i napad na Srbiju."

"Politički predstavnici RS ovde nemaju iste političke stavove o tome šta treba da se učini, ali su jedinstveni u tome da se ta deklaracija osuđuje", kazao je Dodik.

Programska deklaracija SDA, usvojena prošle subote na stranačkom kongresu, predviđa "BiH kao regionalizovanu, pravnu i socijalnu državu pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsjednik".

Rekao je da će predložiti Skupštini RS da donese odluku da bilo kakav pokušaj realizacije deklaracije od bošnjačke strane apsolutno traži aktivaciju prava na samoopredeljenje do otcepljenja RS.

Dodik je kazao i da su predstavnici RS od Srbije tražili da pomogne RS i u pogledu osposobljavanja njenih bezbednosnih jedinica jer se ne sme biti naivan, s obzirom da, kako je rekao Dodik, " ovo je njihov trajni cilj – da nema ni Srba, ni RS. Oni žele BoiH za sebe, oni žele BiH u kojoj nema srpskog jezika."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da neće da daje svoj sud o političkoj deklaraciji SDA, iako je dodao da ideje iz tog dokumenta nisu samo ideje te partije nego su imale i podršku nekih značajnih svetskih sila.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je podsetio da je Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma garant njegovog sprovođenja i da je dužna da reaguje na svako kršenje dokumenta.

"Razgovarali smo o deklaraciji SDA. Neću svoj sud da dajem, ljudi iz RS izneli su jedinstven stav koji govori protiv sadržaja Deklaracije i još nekoliko dokumenata koje su doneli", rekao je Vučić, ističući da su svi politički predstavnici Srba iz BiH bili saglasni po tri pitanja: opstanku RS, negativnom odnosu prema Deklaraciji SDA, i želji za najboljim odnosima sa Srbijom.

Vučić je, međutim, apelovao na političke predstavnike Srba u BiH da pokažu punu uzdržanost posle usvajanja Deklaracije SDA jer bi bilo kakav sukob značio "ekonomski krah i kraj za sve nas". Pozvao ih je na smirivanje tenzija kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

Ponovio je da Srbija podržava postojanje BiH kao jedne države, sa dva entiteta: RS i Federacijom BiH sa svim svojim nadležnostima, i dogovor tri konstitutivna naroda.

"Ta pozicija je principijelna, nepromenjena i nepromenljiva. Dejtonski sporazum može jedino da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima", kazao je.

Vučić je ocenio i da Deklaracija SDA podršku dela međunarodne zajednice "koji bi voleo da to prođe uz saglasnost Hrvata i Srba".

Na sastanku se, kako je rekao, razgovaralo i o nastavku pružanja ekonomske podrške RS, ali i Federaciji BiH, posebno sredinama u kojima žive Srbi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG