Dostupni linkovi

Brane Dejton sa Vučićem


Sa susreta čelnih ljudi Srbije i Republike Srpske, iz novembra 2017.

Vodeće opozicione stranke u Republici Srpskoj, kako su rekli za Radio Slobodna Evropa (RSE), još nisu dobile poziv na za subotu najavljeni sastanak predsjednika parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Kako je najavio predsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, politički lideri iz RS idu kod predsjednika Srbije kako bi ga upoznali sa političkom situacijom u BiH nastalom nakon Deklaracije koju je Stranka demokratske akcije (SDA) usvojila prošle subote.

"Vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, u svoje ime i u ime Republike Srpske, treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o njenom djelovanju i da ocijeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i da reaguje, a što je i SNSD danas zaključio - da će od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR)", najavio je Dodik, nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a, održane juče u Banjaluci, na kojoj su donijeli niz zaključaka kao odgovor na deklaraciju SDA.

Dodik je rekao na konferenciji za novinare i kako Deklaracija SDA predviđa novo teritorijalno uređenje BiH i da će u tom smislu ponovo afirmisati prava na samoopredjeljenje Republike Srpske.

Programska deklaracija SDA, usvojena prošle subote na stranačkom kongresu, predviđa "BiH kao regionalizovanu, pravnu i socijalnu državu pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsjednik".

Lider opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kaže za RSE da još nisu dobili zvaničan poziv za sastanak sa predsjednikom Srbije u subotu, ali da će se odazvati ukoliko do njega dođe. Tamo će, navodi, prenijeti svoje stavove da se protive bilo kakvim odlukama koje su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Aneksom 10, koji je ujedno Ustav BiH.

"Bilo kakve deklaracije koje izlaze van Dejtonskog mirovnog sporazuma i van ustava ove zemlje su neprihvatljive, provokativne i loše. Ne vidim niti jedan razlog zašto to naše mišljenje ne bismo podijelili i sa gospodinom Vučićem ukoliko dođe do tog sastanka", ističe Borenović.

Nismo uspjeli saznati stavove najjače opozicione partije u Republici Srpskoj Srpske demokratske stranke (SDS), iz koje su kratko za RSE rekli da dok ne stigne zvaničan poziv za sastanak neće izlaziti u javnost sa detaljima.

Sam Vučić izjavio je u utorak da će povodom Deklaracije SDA "i dalje biti uzdržan", čekajući kako je rekao, odgovore zvaničnih institucija Republike Srpske i svih stranaka iz RS, te najavio da će poslije reakcija institucija i partija iz RS razgovarati sa njihovim predstavnicima kako bi pronašli "neku vrstu zajedničkog imenitelja".

Topić: Pokazati navodno svesrpsko jedinstvo

Politički analitičar Tanja Topić kaže da ne vidi smisao u odlasku na sastanak sa predsjednikom druge države o unutrašnjim stvarima BiH, pogotovo što se radi o stranačkoj deklaraciji, koja je kako kaže više spisak dobrih želja nego neki zvaničan dokument. Jedini razlog za sastanak sa Vučićem jeste da se pokaže navodno svesrpsko jedinstvo i da se pokupe dodatni politički poeni kod biračkog tijela.

"To je sa jedne strane pokušaj Vučića da promoviše svesrpsko jedinstvo i da se pokaže kao zaštitnik svih Srba, pa i onih koji žive van Srbije, a u konačnici to znači i direktnu podršku sadašnjem članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Druga stvar koja se takođe može isčitati između redova jeste nešto što će on (Milorad Dodik op. a) vrlo vješto koristiti u kampanji za lokalne izbore", smatra Topić.

Ona ističe i da će se opozicija sigurno odazvati pozivu na sastanak sa Vučićem, kako opet ne bi bili etiketirani kao izdajnici od strane SNSD-a.

"Ono što oni zapravo mogu izgubiti ako se ne odazovu na sastanak jeste u onom nacionalnom biračkom tijelu naklonost jer nisu stali u onom trenutku koji se naziva 'sudbonosnim' na stranu zaštite navodnih nacionalnih interesa", pojašnjava Topić.

Topić napominje i da se od ove priče pravi politički spektakl kao odskočna daska pred naredne lokalne izbore s obzirom na nemogućnost formiranja vlasti na državnom nivou, blokadu institucija i tešku ekonomsku situaciju. O tome, kaže, najbolje svjedoči činjenica da se sa jedne strane potencira antidejtonsko djelovanje SDA, a sa druge strane SNSD afirmiše navodno pravo Republike Srpske na samoopredjeljenje uz već staru floskulu o vraćanju nadležnosti i ukidanje kancelarije visokog predstavnika.

U međuvremenu, Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Repulike Srpske (NSRS), inače član SDA, podnio je juče neopozivu ostavku kako bi preduhitrio zahtjeve stanaka vladajuće koalicije u RS na čelu sa SNSD za njegovom smjenom.

Vladajuća koalicija ranije je, naime, najavila da će na sjednici Skupštine tražiti njegovu smjenu, zbog kako su naveli, neustavnog djelovanja jer je učestvovao u donošenju Deklaracije SDA.

Poslanici vladajuće većine usvojili su, međutim, u srijedu naveče ipak odluku da Bratića smijene, a petosatno zasijedanje obilježile su pauze i sukob pozicije i opozicije oko toga treba li Skupština da smjenjuje Bratića koji je već podnio ostavku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG