Dostupni linkovi

Skupština RS smijenila Bratića iako je dao ostavku


Senad Bratić
Senad Bratić

U Banjaluci je završena sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) koja je na dnevnom redu imala samo jednu tačku Prijedlog odluke o razrješenju potpredsjednika entitetskog parlamenta Senada Bratića, koji je ranije u srijedu podnio neopozivu ostavku.

Poslanici vladajuće većine usvojili su u srijedu navečer odluku o razrješenju potpredsjednika entitetskog parlamenta iz reda bošnjačkog naroda Senada Bratića (SDA).

Za smjenu je glasalo 50 od 67 prisutnih poslanika, a protiv i suzdržanih nije bilo. Petosatno zasijedanje obilježile su pauze i sukob pozicije i opozicije oko toga treba li Skupština da smjenjuje Bratića koji je već podnio ostavku.

Nakon što je poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić obrazložio da je razlog za smjenu Bratića njegovo neustavno djelovanje, jer je kako je rekao, učestvovao u donošenju deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA) burno je reagovala opozicija tražeći objašnjenje da li ima smisla održavanje sjednice kada je ostavka podnesena.

“Nemoj da obmanjujete građane i javnost. Zar vam nije dovoljno to što kradete, što ste u korupciji, sad lažete građane kako nemate ostavku. Mi je imamo, evo dođite, ko hoće da je vidi u pisanoj formi. A znate da ima na Protokolu, to je nepošteno. U dva je predate ostavka”, kazao je tokom zasijedanja poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić.

Reagovao je i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

“Počeli smo agresivno, sa time ima ostavke nema ostavke, evo na kraju se ispostavilo ima ostavke, da je ona tamo došla na protokol. Ali isto tako, može se provjeriti, da je vjerovatno dostavljena, nemam sad vrijeme, ali je sigurno dostavljena, poslije zakazivanja ove sjednice na kojoj sada razgovaramo”, rekao je Višković.

Potpredsjednik NSRS Senad Bratić, neopozivu je ostavku dao, ranije u srijedu, odmah nakon što je Kolegij NSRS odlučio da će na vanrednoj sjednici raspravljati o tome.

Poslanik SDS Nedeljko Glamočak na sjednici entitetske Skupštine kazao je da kada politički ciljevi dođu u formu eventualnih ustavnih načela, poslanici treba da pokažu jedinstvo.

“Onda trebamo sazivati Narodnu Skupštinu. I zato smo ovom političkom smjenom gospodina Bratića tražili da ne uvlačimo NS u to, da ne pravimo od toga spektakl, to je šteta po NSRS. A vi svoje političke ciljeve sa SDA i dalje provodite, grlite se zaključujte brakove, riješite te deklaracije. Vaša i nihova i hrvatska iste su, sadrže iste ciljeve. Usaglasite ih i provodite ali pustite ovaj narod da živi”, kazao je Glamočak.

Kongres SDA usvojio je u subotu Programsku deklaraciju u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj SDA Republika BiH, afirmacija bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, uspostavljanje Vrhovnog suda BiH, reforma policije. Na donošenje ove deklaracije reagovali su svi relevantni faktori u BIH, a najoštrije su odmah stigle iz RS.

Na političko zaoštravanje u BIH nakon usvajanja Deklaracije SDA, a potom i sjednice Glavnog odbora SNSD-a održane danas regovala je i američka ambasada u BIH, te Ured visokog predstavnika.

XS
SM
MD
LG