Dostupni linkovi

Izetbegović: Dodikov cilj nije kompromis, već rušenje ustavnog sistema BiH


Milorad Dodik i Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Klix.ba da, ukoliko Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) krene u implementaciju stavova i odluka koje je donio na sjednici Glavnog odbora, upustit će se u flagrantne antidejtonske djelatnosti i direktni udar na ustavnopravni sistem i stabilnost Bosne i Hercegovine.

“Oni kane dovesti u pitanje odluke koje su izglasane u Parlamentarnoj skupštini BiH za koje su glasali i poslanici SNSD-a, bonske ovlasti, odluke visokog predstavnika, samo tumačenje Ustava BiH. Vjerovatno nas time kane uvesti u najtežu postratnu krizu,” izjavio je Izetbegović komentirajući jučerašnju odluku Glavnog odbora SNSD-a o aktiviranju prava na samoopredjeljenje.

On je također istaknuo kako nema ničeg novog i ničeg radikalnog u novoj Programskoj deklaraciji SDA u odnosu na ranije kongrese, ničeg što bi trebalo da izazove ovakve reakcije te dodao da je to već treći programski dokument zaredom u kojem su definisane vizije Bosne i Hercegovine kao države organizovane kroz multietničke regije bazirane na geografskim i saobraćajnim kriterijima, čijem imenu bi bila vraćena odrednica republika.

“Milorad Dodik je svojedobno, u tzv. Prudskom sporazumu, prihvatio regionalnu organizaciju države. Također, preciziranje uređenja BiH kao republike zaista ne bi trebalo nikoga provocirati. U Evropi su sve države ili monarhije ili republike. Res publikum na latinskom ima skoro isto značenje kao demokratija na grčkom jeziku, dakle vladavina naroda, javna stvar i interes koji uključuje i daje pravo svakome da učestvuje u vlasti i javnom životu. BiH funkcioniše kao republika, zašto to ne bi bilo i u njenom imenu”, naveo je predsjednik SDA.

Dodao je kako se prema tome, radi o želji za konfliktom, za proizvođenjem krize, u namjeri da se ostvari dominacija SNSD-a i uvede samocenzura kod stranaka koje su zabrinute za situaciju u zemlji.

“SNSD želi stvoriti odnose u kojima bi sebi priskrbili pravo da pričaju i rade bukvalno šta god hoće, da ruše Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, a da drugima zabrane političku viziju i slobodu iznošenja stavova,” kazao je Izetbegović.

Komentirajući smjenu potpredsjednika NS RS Senada Bratića Izetbegović je kazao kako SNSD, koji je u vlastite kongresne dokumente odavno unio direktne separatističke pretenzije o "osamostaljenju RS", i u svakodnevnom javnom diskursu ih dodatno ojačava, disciplinuje Bošnjake smjenjujući s položaja dopredsjedavajućeg Narodne skupštine RS njihovog predstavnika samo zato što je digao ruku za neki stranački dokument, dodajući da su, nažalost, za njihovu svijest takav aparthejd, diskriminacija i ponižavanje drugih normalna stvar.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa aktuelnom krizom i Godišnjim nacionalnim planom, Izetbegović je kazao kako se Ustav i zakon moraju poštovati, što je definisano i u članu 3. sporazuma koji je potpisao sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

“Dakle odazvati se na poziv NATO štaba koji smo dobili u decembru prošle godine i poslati traženi Godišnji nacionalni program u Brisel. Ali sadržaj programa može zadovoljiti srpsku stranu,” naveo je Izetbegović naglasivši kako je njihov stav da BiH neće ući u NATO ako to ne učini Srbija i da neće imati jaču vojnu saradnju s NATO-om od Srbije, što može biti realizovano kroz vojni dio Programa koji u sljedećem periodu može biti skroman.

“Ali, nakon niza sastanaka s Miloradom Dodikom o ovoj temi, stekao sam utisak da njegov cilj nije da postigne kompromis i riješi krizu. Prije će biti da je cilj produbljivanje krize, nametanje volje entiteta državi, rušenje ustavnopravnog sistema i principa vladavine zakona u BiH,” dodao je predsjednik SDA.

Komentirajući aktuelne odnose SDA i HDZ-a, Izetbegović je rekao kako su na ličnom nivou ti odnosi korektni, komunikacija dosta dobra, unatoč potpuno različitom viđenju principa na kojem treba graditi budućnost BiH.

Dodao je kako HDZ insistira na etničkom principu, unatoč presudama Evropskog suda za ljudska prava i stavovima iz Mišljenja Evropske komisije, i predlaže tako koncipirane izmjene Izbornog zakona.

SDA, ističe Izetbegović, kani pratiti evropske standarde i pojačavati prevagu građanskog principa, i prihvatit će izmjene Izbornog zakona samo ukoliko one omoguće svakom građaninu u BiH da se kandiduje za svaku poziciju u strukturi vlasti.

“Da li je moguće postići kompromis s obzirom na ovako udaljene stavove? Jeste, ali će to tražiti vremena. I ići u smjeru koji nam je uslovila Evropska komisija,” zaključio je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG