Dostupni linkovi

Brnabić za RSE: Oliver Ivanović nam nije bio neprijatelj


Ana Brnabić: Srbija će pomoći istragu ili je voditi sama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

Ana Brnabić: Srbija će pomoći istragu ili je voditi sama

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za Radio Slobodna Evropa da će Vlada Srbije pružiti svu moguću pomoć u istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Uz izraze saučešća porodici lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, koji je u utorak ujutru ubijen u severnoj Mitrovici, Brnabić je dodala da će Srbija ukoliko joj ne bude dozvoljeno da učestvuje u istrazi, pokrenuti sopstvenu.

„Ovo je izuzetno težak dan za Republiku Srbiju. Održali smo i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Situacija je teška, nadam se da će ostati mirna, ali ovo je svakako ogroman udarac i za Srbiju i za regionalnu stabilnost i bezbednost“, izjavila je Brnabić.

RSE: Na koji način Srbija može da odigra konstruktivnu ulogu u razrešenju ubistva? Pokrenuta je i istraga od strane Tužilaštva za organizovani kriminal u Srbiji. Da li je konsultovana druga strana na čijoj teritoriji se dogodio zločin i da li je moguća integrisana akcija koja bi doprinela razrešenju ili će dve strane raditi posebnim trasama?

Brnabić: Mi smo zvanično kao Vlada Srbije zahtevali da učestvujemo u istrazi ovog zločina. Čekamo odgovor od nadležnih institucija, ali ćemo svakako pružiti svu pomoć i podršku u rešavanju ovog strašnog zločina. Ono što je takođe važno je da ćemo ukoliko nam ne bude dozvoljeno da učestvujemo u istrazi, svakako pokrenuti sopstvenu. Mada se ja i dalje nadam razumu i kooperativnosti i tome da će Srbiji biti omogućeno da učestvuje u istrazi. Na održanoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost konsultovali smo se sa Bezbednosno-informativnom agencijom i sa Vojno-bezbednosnom agencijom i one će zajedno raditi na ovome. Jedino što je u ovom trenutku važno je da se ubice pronađu, da se privedu pravdi i da odgovorni za ovo delo odgovaraju.

RSE: Ima li mesta strahovanjima da bi odvojena istraga mogla biti kontraproduktivna po saradnju sa Kosovom, na čijoj teritoriji se dogodio zločin?

Brnabić: Jedino je važno da se nađu zločinci. Da li Srbija ima puno poverenje u institucije na Kosovu i Metohiji da će zločinci biti pronađeni? Najiskrenije, ja nažalost ne mogu da kažem da Srbija ima puno poverenje. Toliko zločina na Kosovu nikada nije otkriveno. Takođe mi je žao što na toliko stvari koje su se desile u poslednjih desetak dana niko nije odgovorio.

Oliver Ivanović je ubijen ispred kancelarije svoje stranke u severnom delu Mitrovice
Oliver Ivanović je ubijen ispred kancelarije svoje stranke u severnom delu Mitrovice

RSE: Na šta konkretno mislite?

Brnabić: Za te stvari smo čuli samo zaglušujuću tišinu iz Brisela. Konkretno mislim na izjavu u kojoj se Srbija upozorava da će se doći do Niša. Danas razmišljam o tome kako su pre desetak dana postojale pretnje da će se ponovo aktivirati Oslobodilačka Vojska Kosova, razmišljam o tome da, nažalost, Vlada Republike Srbije zbog svih dešavanja u prošlosti ne može svoje građane na Kosovu i Metohiji efektivno da zaštiti. Ali očigledno je da ne mogu da ih zaštite ni oni koji danas imaju kontrolu na Kosovu i Metohiji. Ali ono što me boli, moram da kažem, kao predsednicu Vlade Republike Srbije, i o čemu ću svakako sa Briselom razgovarati, jeste ta zaglušujuća tišna i na pretnje da može ponovo da se aktivira Oslobodilačka Vojska Kosova samo zato što Priština treba da ispuni nešto što je bilo do njihovog međunarodnog dogovora, sporazuma, oko osnivanja Suda za ratne zločine.

Ali isto tako 'da ćemo doći do Niša' i direktnih pretnji svim građanima Republike Srbije. I danas je kulminiralo ovim ubistvom. Ovo ubistvo naravno najteže pada porodici Olivera Ivanovića. Ali, ovo ubistvo je najstrašniji udar na Srbiju, na sve ono što je Srbija u poslednjih nekoliko godina radila kako bi se normalizovali odnosi sa Prištinom. I na potpisivanje Briselskog sporazuma i na njegovu punu implementaciju. Kao i na konačno objedinjavanje snaga kroz Srpsku listu na Kosovu, kao i na deset lokalnih samouprava na Kosovu koje danas vodi Srpska lista (vodeća partija kosovskih Srba koja podržava Vladu premijera Ramuša Haradinaja, prim.aut.). Takođe i na učešće u Vladi Kosova i time što Srbi danas imaju 'zlatni glas' na Kosovu. Na sve to što je Srbija uradila poslednjih godina, kako bi pokazala i kako bi se konačno etablirala kao stabilan, predvidiv, tolerantan partner. Dogodio se pucanj u sve to.

RSE: Ispravite me ako grešim, pomenuli ste da su pretnje kulminirale ubistvom. Da li je to pomalo preterano? Čije pretnje? Kako se one mogu povezati sa ubistvom Olivera Ivanovića s obzirom na to da istraga do sada nije pokazala mnogo, osim da je ubijen sa šest hitaca iz pištolja?

Brnabić: Ja nemam informacije i ne bih insinuirala na to ko je počinilac. Ali bih htela da kažem da u celoj atmosferi koju imamo, da ne govorim o poslednjim godinama nego o poslednjim nedeljama, ovo je tek jedna od strašnih stvari. Ovo je najstrašnija od svih strašnih stvari. Mislim da ćete se složiti sa mnom ako kažemo da je strašna stvar bila da neko preti sa ponovnim aktiviranjem Oslobodilačke Vojske Kosova. Mislim da ćete se složiti sa mnom ako kažem da je strašna stvar da predsednik takozvane Skupštine Kosova (Kadri Veselji prim. aut) kaže da će se doći do Niša. I da niko na to ne reaguje.

RSE: Možda je prerano da se takav teret stavlja na albansku stranu?

Brnabić: Ne stavljam, samo kažem da je cela atmosfera da niko ne reaguje iz dana u dan. Iz jedne pretnje u drugu pretnju. I ne stavljam znak jednakosti između toga. Samo kažem da u jednom trenutku neko treba da reaguje. Da Srbija ovo ne može da radi sama. A da Srbija ovo radi apsolutno sama pokušavajući da normalizuje odnose sa Prištinom već poslednjih iks – ipsilon godina, da kažemo najmanje od potpisivanja Briselskog sporazuma (2013. godine prim.aut.).

RSE: Mogu li vas podsetiti da atmosfera pred lokalne izbore na Kosovu u junu jeste bila zategnuta i nije bila povoljna po opozicione snage kojima je pripadao Oliver Ivanović. Bila je prisutna i teza 'ko nije sa Srpskom radi protiv interesa Srbije'. Koliko takvi stavovi, da ne insuiniramo previše, ali mogu da doprinesu ovako jednom tragičnom događaju? Da li atmosfera političke borbe u kojoj se ne biraju sredstva može uticati da se jedna ovakva stvar dogodi?

Brnabić: Mislim da je to strašno reći. Da je jedna stvar da li ste politički neistomišljenici, politički protivnici i da li nekoga želite da ubijete ili nekog želite da vidite mrtvog. Strašno je stavljati znak jednakosti između takvih stvari. Meni je strašno što se danas u Srbiji takve stvari rade. Takve optužbe se potpuno jasno, potpuno nedvosmisleno stavljaju na teret i predsedniku Republike i Vladi Republike Srbije. Mi nismo bili neprijatelji sa Oliverom Ivanovićem. Mi smo bili politički neistomišljenici. Ali isto tako je Vlada Republike Srbije snosila troškove odbrane gospodina Olivera Ivanovića. Vi hoćete da kažete onda da je to dokaz da smo bili politički na istoj strani? Ne. To je bila obaveza Vlade Republike Srbije da učini za gospodina Ivanovića.

To smo učinili i to pokazuje da postoje neke stvari koje nisu domen političke borbe. Vi možete da budete politički neistomišljenici ali to ne znači da ste neprijatelji. Pored toga je svakako ovo nešto što najmanje odgovara Srbiji. Srbiji koja je, uprkos svemu, uvek insisitrala na dijalogu, ostala za stolom i pored brojnih prtenji i uvreda. Srbija je pokazala da je tolerantna, fleksbilna i stabilan partner. I onda se desi ovako nešto i posle toga imate optužbe na račun predsednika i Vlade Republike Srbije od toga da ste izdajnik, do toga da ste ubica. A to da ste izdajnik i da ste ubica su dijametralno suprotne stvari. Što sprečava ljude da jedan dan kažu da ste izdajnik, a drugi dan da ste ubica.

RSE: Postoje li indicije kada bi mogao tehnički dijalog u Briselu da bude nastavljen?

Brnabić: Upravo sam završila sastanak sa Markom Đurićem (šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, prim.aut.). Htela sam sa njim da vidim kakva je bila atmosfera u Briselu jer se ubistvo desilo pola sata pre početka dijaloga. U ovom trenutku ja najiskrenije ne mogu da govorim o nastavku dijaloga. Previše je rano i previše sam pod utiskom da bih govorila o nastavku dijaloga.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG