Dostupni linkovi

Joseph: Srbija nakon ubistva Ivanovića treba da odustane od Kosova


Edward Joseph: Nemamo dokaze da je Rusija uključena u ubistvo (Olivera Ivanovića, prim. aut.), ali znamo da je bila zainteresovana da destabilizuje region

Razgovarala: Valona Tela | Priredila: Amra Zejneli

Edward Joseph (Eduard Džozef), profesor američkog univerziteta Johns Hopkins (Džons Hopkins) u Vašingtonu, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da Beograd, nakon ubistva srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića, mora da shvati da mora odustati od severa Kosova.

Naglašava važnost uključivanja Sjedinjenih Država u dijalog Kosova i Srbije kako bi strane postigle sporazum. Takođe navodi da Albanci, koji su počinili zločine nad Srbima, trebaju da odgovaraju pred Specijalnim sudom.

RSE: Na ubistvo srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića mnogi gledaju kao na priliku za rast tenzija na Kosovu. U jednom Vašem tekstu kažete drugačije: "Jedno takvo ubistvo je upravo ono što je trebalo Kosovu". Zašto?

Joseph: Dozvolite mi da budem jasan, za ubistvo nikad ne postoji potreba, ubistvo je tragedija. Stvar je u tome da, ukoliko sve strane učine korak nazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, onda ispada da je razlog tome ono oko čega se brinuo Ivanović – kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu. Ne da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na severu ne postoji potrebna vlast. Tamo nemaju vlast ni Vlada u Prištini, ni Vlada u Beogradu.

Oliver Ivanović je na to upozoravao. Govorio je o otvorenoj prodaji droge, o kriminalcima u okolini, o nedostatku policijske vlasti, o mogućoj saradnji policije sa kriminalcima ili o infiltraciji kriminalaca u policiji. On je o svemu tome govorio u intervjuu za Vreme u septembru prošle godine.

Ubijen je i sada je mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom. To kažem i u mom tekstu, da je to zaista moguće ukoliko se uključe Sjedinjene Države.

Ko, šta i koliko zna o ubistvu Olivera Ivanovića?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

RSE: Rekli ste i da su navodi da je Rusija orkestrirala ubistvo Ivanovića moguća varijanta. Zašto mislite tako?

Joseph: Citirao sam navode koji je izneo jedan lider opozicione partije u Srbiji, Nenad Čanak. Znamo da je Rusija izvršila napore da organizuje puč u Crnoj Gori. Želela je da destabilizuje region i to je pravi način da se tako nešto postigne – da se odstrani čovek koji je bio poznat po tome što se zalagao za dijalog sa Albancima. Govorio je tečno albanski, iako je bio odan srpskom cilju. Verovao je u dijalog.

Mi nemamo dokaze da je Rusija uključena u ubistvo, ali znamo da je bila zainteresovana da destabilizuje region. Optužbe srpskog opozicionog lidera moraju da se shvate ozbiljno.

Moskva saznala za 'državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

RSE: Kosovo uskoro beleži 10. godišnjicu nezavisnosti, suočavajući se sa mnogim ozbiljnim izazovima – među kojima je i normalizacija odnosa sa Srbijom. Mnogi su sumnjali u ovaj dijalog u kojem posreduje Evropska unija (EU). Verujete li u taj proces?

Joseph: Mislim da je dijalog koristan za tehnička pitanja, ali ne i za rešavanje ozbiljnih, političkih pitanja između Kosova i Srbije. Varamo sami sebe kada mislimo da se dijalog zaista vodi i da ne treba da brinemo o odnosima Prištine i Beograda jer postoji dijalog. To nije dobro.

Pitanje severa ne može da se reši u ovom dijalogu. To je jedno strateško pitanje za Kosovo i može da se reši samo u kontekstu jednog sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije. Za to je potrebno da se uključee Sjedinjene Američke Države. Sjedinjene Države ne mogu da prebace problem Kosova Evropskoj uniji i da pritom očekuju od EU da ponudi rešenje za sever.

I Beograd i Priština imaju iluzije

RSE: Kada govorimo o uključenosti Sjedinjenih Država, kosovsko rukovodstvo je nedavno pokušalo – citiramo američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija – "da zabode nož u leđa SAD-u" u vezi Specijalnog suda za ratne zločine. Kako komentarišete ta dešavanja?

Joseph: To sam spomenuo i u mom tekstu, koji ne upire prstom samo prema Beogradu, već i prema Prištini. Kažem da je Beograd kriv zato što gaji iluzije da može da podeli Kosovo i preuzme severne opštine. Beograd ima takve iluzije, ali iluzije ima i Priština.

Jedna od iluzija Prištine je da može da pobegne od odgovornosti za zločine koji su Albanci počinili protiv Srba. Albanci su takođe počinili zločine nad Srbima, ne na isti način, ne istog stepena, ne u istom periodu, ali – to su zločini, a oni koji su ih počinili – trebaju da odgovaraju za to. Specijalizovana veća (Specijalni sud) su formirana i neophodno je da svi organi i sve političke partije u Prištini sarađuju.

RSE: Spomenuli smo Rusiju na početku razgovora i dozvolite mi da se ponovo vratim na to pitanje. Demokratski senator Ben Cardin (Kardin) je nedavno u intervjuu za RSE rekao da su Sjedinjene Države prepustile Balkan Rusiji. Da li se slažete?

Joseph: Mislim da su Sjedinjene Države mnogo toga prepustili Evropskoj uniji, a Evropska unija nije u poziciji da se suoči sa ruskim uticajem u regionu. Bilo je nekih dobrih napora američkih diplomata, kao Hojta Brajana Jia koji je bio veoma energičan, naročito u Makedoniji, i koji je posredovao u rešavanju političkog grča.

Međutim, smatram da je senator Cardin, u principu, u pravu. Sjedinjene Države su, zbog toga što nisu dovoljno prisutne i nisu dovoljno aktivne na Balkanu, zbog toga što su mnogo prepustile EU, otvorile prostor Rusiji.

Ben Kardin: Temeljno istražiti atentat na Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG